16.4 C
Rīga
svētdien, 28 aprīlis, 2024

8 vienkārši un efektīvi veidi, kā ikdienā tikt galā ar stresu

 

Mūsdienās daudzu cilvēku ikdiena bez stresa vispār nav iedomājama. Tāpēc zinātnieki pavada daudz laika, lai izpētītu, kā stresu mazināt. Portāls „Lifehacker” ir apkopojis veselu sarakstu efektīvu veidu, kuri ir pierādīti dažādos pētījumos.

Elpo dziļi

Šis padoms ir vienkāršs, bet ģeniāls. Dziļas ieelpas un izelpas spēj diezgan ātri mazināt stresa līmeni. Ir izpētīts (https://nccih.nih.gov/health/stress/relaxation.htm#hed3), ka pareiza elpošana normalizē asinsspiedienu un atslābina ķermeni. Tai pat laikā ir svarīgi ir novērst domas no stresa cēloņiem.

Vairāk smejies

Nenosodi sevi par to, ka tu kārtējo reizi skaties smieklīgus video Youtube vai iemīļoto komēdijseriālu. Nē, tā nav slinkošana. Tā ir cīņa ar psiholoģisko spriedzi. Smiekli pazemina stresa hormona kortizola līmeni.

Sastādi darāmo lietu sarakstu un izsvītro no tā lieko

Konkrēts rīcības plāns ļauj sadalīt uzdevumus steidzamajos un ne pārāk steidzamajos. Ja tev acu priekšā ir šis plāns, ir vieglāk koncentrēties un novērtēt, cik daudz laika vajadzēs, lai to visu paveiktu, un atslābināties.

Pie tam, droši atliec uz rītdienu to, ko nav obligāti jāizdara šodien. Paaugstinātas prasības pret sevi ir viens no izplatītākajiem stresa iemesliem.

Atsakies no alkohola

Tas, ko tu izdzer, lai atslābinātos, patiesībā var sniegt tev pretēju efektu. Ir izpētīts (http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1530-0277), ka stress provocē lielāku alkohola patēriņu, un spirtu saturošie dzērieni paaugstina stresa līmeni.  Tā, kā, ja vēlies atbrīvoties no stresa, atbrīvojies no alkohola.

Nodarbojies ar sportu

Nav obligāti jāsāk gatavoties maratonam vai jāstiepjas pēc smagākajām hantelēm. Cīņai ar stresu pietiks arī garas pastaigas svaigā gaisā. Jā, tās ir fiziskās aktivitātes. Ja pastaigas ir par vienkāršām, sāc skriet! Ja ir garlaicīgi vienai, meklē grupu nodarbības. Viss ir atrisināms.

Ēd šokolādi

Zinātnieki ir veikuši pētījumu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/), kurā medicīnas studenti katru dienu apēda 40 g tumšās vai piena šokolādes. Vēl viena studentu grupa to nedarīja. Pēc 14 dienām varēja secināt, ka stresa līmenis tiem studentiem, kas šokolādi katru dienu ēda, bija mazinājies. Pie tam, uz sievietēm tas atstāja lielāku efektu, nekā uz vīriešiem.

Lasi grāmatas

Pēc zinātnieku domām, lasīšanas laikā cilvēka prāts koncentrējas uz literārajā pasaulē notiekošo, tādējādi mazinās saspringums muskuļos, tai skaitā arī sirds. Maksimāla efekta sasniegšanai vajadzētu lasīt labu literatūru, nevis interneta forumus.

Izgulies

Padoms no sērijas „vieglāk pateikt, nekā izdarīt”. Taču pilnvērtīgs miegs ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā tikt galā ar stresu. Zinātnieki apgalvo, ka trauksmes un stresa līmenis ir daudz zemāks tiem cilvēkiem, kuri guļ vidēji 8 stundas diennaktī. Tie, kuri guļ mazāk par 6-7 stundām, sūdzas par sliktu pašsajūtu, nogurumu un nespēju koncentrēties.

Kā tu cīnies ar stresu?

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.