12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

6 pazīmes, kas liecina, ka piedzīvojat emocionālu un garīgu iztukšošanos!

 

Emocionāla un garīga iztukšošanās var atstāt graujošu efektu uz cilvēka dzīvi un veselību. Šajā rakstā minētās pazīmes burtiski kliedz, ka jums nepieciešama pauze.

Dzīve nemitīgi met līkločus, vienmēr kaut kas ir jāpadara, jāpaspēj, jāsamaksā rēķini, jāaiziet, jāizdara.. un šīs lietas mēdz radīt nevajadzīgu stresu. No tā cieš mūsu garīgā un emocionālā veselība.

Ja cilvēks piedzīvo stresu, viņa pamatvajadzības tiek atstātas novārtā. Mēs nepaēdam kā nākas, mēs neguļam tik daudz, cik organismam tas ir nepieciešams, mēs neatpūšamies kopā ar ģimeni vai draugiem.

Ja piedzīvojat kādu no zemāk minētajiem simptomiem, tad ar steigu meklējiet palīdzību!

1. Nogurums. Ir milzīga atšķirība starp „es esmu noguris” un „es nekad neesmu nenoguris”. Cilvēkam ir grūtības izdarīt pat visikdienišķākos darbus, ir ārkārtīgi sarežģīti no rīta sevi piespiest izkāpt no gultas, un jums nav ne jausmas, kad bija pēdējā reize, kad bija enerģija izdarīt kaut ko patiesi aizraujošu. Tas notiek tāpēc, ka neļaujam mūsu ķermenim tā pilnībā uzlādēties. Patiesi nav nekā svarīgāka par veselību. Ir nepieciešams atrast laiku tikai sev!

2. Aizkaitinātība. Ja jūtat, ka kļūstat aizkaitināts, ja kāds kaut ko ne tā pasaka, ja pa ceļam uz darbu pa kājām maisījās klaiņojošs suns, vai nelaikā uzpūtis vējš, tā ir zīme, ka iespējams kļūstat emocināli un garīgi iztukšots. Cilvēkiem šķiet, ka par pārlieku lielu stresu dzīvē liecina fiziski sajūtamas lietas, kā, piemēram, nogurums, galvassāpes vai vēdera problēmas, tomēr ir vērts pievērst uzmanību lietām, kas sāk kaitināt bez īpaša iemesla. Tas ir brīdis, kad ir nepieciešama atelpa.

3. Raudāšana. Tas nebūt nev nekas slikts. Galu galā, raudāšana ir veselīgs veids, kā izlaist no sevis sakrājušās emocijas. Tomēr nav daudz cilvēku, kas ir audzināti paust savas emocijas, arī izraudāties. Ja saprotat, ka vēlaties raudāt nevietā un nelaikā, pievērsiet tam uzmanību! Ja cilvēks jūt, ka netiek galā ar savu dzīvi un tajā esošo stresu, viņš sabrūk un raud. Taču asaras mēdz būt saistītas ar vainas apziņu, dusmām un kaunu, kas situāciju tikai pasliktina. Tāpēc – raudiet! Pēc tam atlaidiet visu, kas jūs noveda šādā stāvoklī!

4. Apātija. Būtībā tas nozīmē – sajūtu neesamība. Emocionālajā ziņā cilvēks ir nejūtīgs. Tiek zaudēta cerība, ka personīgā laime vai piepildījums ir iespējams. Varbūt, ka neredzat savai dzīvei jēgu. Iespējams, ka tikāt atraidīts vai nesasniedzāt svarīgu mērķi. Lai arī kas jūs noveda pie šī stāvokļa, ir iespējams no tā tikt prom un atgūt dzīves sparu. Ir jāatbrīvojas no domāšanas veida/domām, ka noveda jūs pie apātijas.

5. Apjukums. Pat mazas, vienkāršas, ikdienišķas lietas šķiet kaut kas grūti pārvarams un izdarāms. Vārdu, uzdoto darba pienākumu vai pat sava vecuma aizmiršana ir zīme, ka ciešam no milzīgas garīgās spriedzes. Smadzenes jums vēlas paziņot, ka ir nepieciešams pārtraukums. Jūsu dzīvē ir pārāk daudz notikumu un emociju, ar ko jūsu ķermenis nespēj tikt galā.

6.Trauksme. Telefona zvans, kāds cilvēks aiz durvīm, iespēja, ka kāds jums lūgs kaut ko izdarīt, jau uzdots pienākums – šīs lietas var radīt trauksmes sajūtu. Ja tā notiek, tas nozīmē, ka esat emocionāli un garīgi iztukšots. Ja jūsu domas ir pilnas ar trauksmi un bailēm, jūs vienmēr domājat par to, cik vēl tāls ceļš ejams, nevis atskatāties, cik tālu ceļu jau esat veicis. Apstājieties un novērtējiet to, kur esat šobrīd un to, kur sākāt savu ceļu!

Emocionālā un garīgā iztukšošanās var piemeklēt katru. Ja tas ir noticis ar jums, ieklausieties savā ķermenī un meklējiet palīdzību! Novērtējiet sevi! Ja nepieciešams, ierakstiet plānotajā dienu, kas paredzēta tikai jums un jūsu vajadzībām!

 

Raksts sagatavots, izmantojot ārzemju avotus.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.