8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā samazināt risku saslimt ar krūts vēzi

 

Krūšu vēža speciāliste Kristija Funka, kas ārstējusi tādas slavenības kā aktrise Andželīna Džolija un dziedātāja Šerila Krova, izdevusi grāmatu, kurā apkopota noderīga informācija par krūts vēzi, riska grupām un tā ārstēšanu. Teju ikviena viņas paciente vēlējusies noskaidrot, vai ir kaut kas tāds, kas palīdzētu novērst šo briesmīgo slimību. Izrādās, ka ir iespējams samazināt saslimstību ar krūts vēzi, jo 90% riska faktoru ir sieviešu rokās.

Top 10 fakti un mīti par krūts vēzi

87% sieviešu, kam diagnosticēts krūts vēzis nav tuvu radinieču, kam būtu konstatēta šāda slimība. Ap 40 gadu vecumu 1 no 68 sievietēm saslims ar krūts vēzi, ap 42 gadu vecumu – viena no 680 sievietēm.

Regulāras pārbaudes mājās. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo neviens nepazīst jūsu krūtis labāk kā jūs pati.

Lielākā daļa atrasto veidojumu (80%) parasti ir labdabīgi.

Vēzis var pazust pats no sevis, taču nekad nevar zināt, vai tas notiks ar jums. Tāpēc labāk pārbaudīties!

Vēzi neizraisa –  kafija, krūšturi, dezodoranti, matu losjoni, krūšu galu pīrsingi, tetovējumi, mobilie telefoni, kontracepcijas tabletes, mākslīgā apauglošana, aborti, pat krūšu implanti ne.

Daudzas sievietes izvairās no mamogrāfijas, jo procedūra neesot patīkama un varot izraisīt vēzi. 8.6 no 10 tūkstošiem sieviešu tiešām var iegūt radiācijas izraisītu krūts vēzi, taču šādas pārbaudes laikā atklāto slimību skaits ir nesalīdzināmi lielāks.

Piecu, pat desmit gadu laikā piedzīvots zaudējums, vilšanās, emocionālas sāpes, nožēla, slimība, ciešanas, stress ir laba augsne vēža attīstībai.

70% sieviešu pirms menopauzes sūdzas par krūšu sāpēm, taču šīs sāpes nenozīmē, ka esat saslimusi ar vēzi. Tomēr pārbaudīties vajag!

Zaudējot svaru, samazināsiet risku saslimt ar krūts vēzi.

Ēdieni, kas samazinās krūts vēža risku – zaļie salāti, brokoļi, puķkāposti, diētiskās graudaugu šķiedras, pupas, ogas, āboli, tomāti, sēnes, ķiploki, sīpoli, loki, kurkums, aļģes, kakao.

 

Materiāli rakstam pēc ārzemju publikācijām. Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.