Baklažāni satur ļoti maz kaloriju – tikai 23 kkal uz 100 g. Tajos ir daudz vitamīnu un mikroelementu: A, B, C un P vitamīni, kā arī dzelzs, kālijs, kalcijs, kobalts, magnijs, fosfors, mangāns, varš, nātrijs, alumīnijs un cinks. Baklažānu sastāvā ietilpst šķiedrvielas, pektīni un organiskās skābes.
♦Baklažāni spēj regulēt holesterīna līmeni asinīs;
♦Maiga urīndzenoša darbība ir noderīga nierēm;
♦Šie dārzeņi uzlabo zarnu peristaltiku, labvēlīgi iedarbojas uz aknām uz žultspūsli;
♦Baklažāni pazemina cukura līmeni asinīs, līdz ar to ir vērtīgi pie diabēta.
♦Kārtainais lavaša pīrāgs ar baklažāniem un aitu sieru
Būs nepieciešami: 3 plānie lavaši, 3-4 baklažāni, 500 g aitu siera, 1 ķiploka galviņa, koriandra saišķītis, sāls, 2 paprikas, saulespuķu eļļa, 500 g tomātu.
Pagatavošana: sarīvēt aitu sieru. Baklažānu sagriezt gredzenos, uzbērt sāli un atstāt uz kādu laiku, lai pazustu rūgtums. Nomazgāt un apcept no abām pusēm uz augu eļļas. Šajā pašā eļļā apcept sīki sagrieztu ķiploku. Sagriezt kubiciņos tomātus, pievienot tos ķiplokam, apcept, pielikt sasmalcinātu koriandru, sāli, piparus, tad visu nedaudz pasautēt. Lavašu loksnes sagriezt trijās daļās. Cepšanas formā no sākuma liekam vienu lavašu, apsmērējam ar tomātu-ķiploku masu, liekam baklažānu gredzenus, nosedzam ar otru lavašu, tad apsmērējam ar tomātiem, pieliekam rīvētu sieru. Turpinām tamlīdzīgi izlikt slāņus. Pa virsu uzberam sieru. Formu pārklājam ar foliju un liekam uzkarsētā cepeškrāsnī uz 10-15 minūtēm.
Labu apetīti!