6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Par sīpoliem un ķiplokiem! Tu to vēl nezināji

 

breads_flavored_with_onion_and_garlic_2

Par tādām dārzeņu kultūrām, kā sīpoli un ķiploki, cilvēcei ir zināms jau ļoti sen, pirmoreiz par tiem uzzināja vēl pirms mūsu ēras (Afganistānas iedzīvotāji). Senie ēģiptieši ķiploku uzskatīja par dievišķo augu, tāpēc apstiprināja ar to svarīgas vienošanās. Arī viduslaikos šie augi nezaudēja savu vērtību. Bruņinieki svēti ticēja tam, ka sīpoliem piemīt maģiskās īpašības. Lai pasargātu sevi no ienaidnieka bultām, sīpola galvu viņi ņēma līdzi kaujā. Tajā pat laikā par 8 sīpoliem varēja pārdot vergu.

Pirmo un otro ēdienu pagatavošanā bez sīpoliem un ķiplokiem nevar iztikt nevienā ģimenē. Lai iegūtu bagātīgu ražu, tie ir jāaudzē auglīgā augsnē, it sevišķi tiem patīk nedaudz sārmaina smilšmāls. Ja tā būs pārāk skāba, tad dārzeņi, protams, izaugs, bet par labu ražu var pat nesapņot. Stādīšanai jāizvēlas saulaina vieta un jāstāda dobēs pēc burkāniem, ķirbjiem, kabačiem, kartupeļiem un kāpostiem. Jālieto organisks mēslojums. Šķirnes izvēle ir atkarīga no dzīvesvietas reģiona klimatiskiem apstākļiem. Var izmantot mēness kalendāru.

Stādīšanai ņemiet 4-6 g smagu stādāmo materiālu, iepriekš to labi apskatot. Ja uz sīpolu galvas ir kaut nelieli bojājumi, tad izbrāķējiet to. Atcerieties, ka no stādu kvalitātes ir atkarīga jūsu nākamā raža. Stādus rekomendē izskalot zem tekoša ūdens. Pēc apstādīšanas dobes bagātīgi laistiet.

Ķiplokus labāk ir stādīt agrā pavasarī. Tiklīdz parādīsies pirmie dzinumi, uzreiz mēslojiet augsni.

Ziemas ķiplokus stāda vēlā rudenī. Pavasara un vasaras laikā dobes ir jālaista, jāravē un jāirdina augsne. Lieto slāpekļa mēslojumu.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.