6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Vai tiešām cukurs tik liels ienaidnieks?!

 

eda-holst-new-9

Cukurs jau ilgus gadus ir populārs pārtikas produkts. Mūsdienās to plaši pielieto dažādu ēdienu pagatavošanā. Pagājušos gadsimtos atļauties cukuru varēja tikai nedaudzi, jo tas maksāja ļoti dārgi. Pamazām cenas kritās. Tagad mēs to lietojam ikdienā.

Cukuru daudzveidība

Kulinārijā lieto dažādus cukurus: palmu, cukurbiešu, cukurniedru. Atšķiras arī krāsa: balta, brūna, biešu sarkana. Cukuram no cukurbietēm ir ne visai patīkams aromāts, tomēr pēc noteiktas pārstrādes to veiksmīgi pielieto kulinārijā.
Attīrot cukuru (rafinācija), iegūst baltu krāsu. Baltais cukurs ir pilnīgi rafinēts, toties brūnais – tikai daļēji. Agrāk ražoja tikai brūno cukuru, bet līdz ar ķīmijas attīstību tagad pamatā izmanto tikai balto. Veselīga uztura piekritēji dod priekšroku brūnajam, jo tajā saglabājas noderīgi vitamīni un minerālvielas.

Cik daudz un bieži var lietot cukuru?

Cukurs pagaidām nav plaši izpētīts, tāpēc nevajadzētu to lietot lielos daudzumos. Noteikti to nedrīkst lietot diabēta slimnieki. Tas palielina izsalkuma sajūtu un veicina svara pieaugumu. Cukurs novārdzina organismu, jo tā pārstrādei tiek izlietoti organismā esošie vitamīni un minerālvielas.
Nerafinēts cukurs skaitās veselīgāks. Šajā gadījumā noderīgums un kaitējums ir līdzsvarā.
Cukura diennakts deva ir 4-6 tējkarotes. Nevajadzētu aizmirst, ka cukuru satur arī daudzi citi produkti, kurus mēs lietojam (gāzētie dzērieni, kečups, konfektes, cepumi u.c.).

Galvenais – dabiskums

Daudzi ražotāji tagad cenšas nopelnīt, tāpēc reti kad var atrast īsto nerafinēto cukuru. Krāsvielas dara savu darbu un atšķirt dabīgu cukuru dažreiz ir sarežģīti.
Tomēr cukuru var pārbaudīt mājas apstākļos:
Ja pēc tējas krūzes dibenā paliek balti kristāliņi, tad tas ir viltojums. Dabīga cukura kristāli nemaina krāsu.
Nedrīkst būt arī piedeguša cukura garšas.
Dabīgu cukuru, protams, var nopirkt tur, kur to ražo.

Ar ko cukuru var aizvietot?

Pieejams un garšīgs cukura aizvietotājs ir medus. Tas sasildīs jūsu organismu un uzpildīs ar noderīgiem vitamīniem. Eksistē arī ķīmiski aizvietotāji, tomēr nekādu labumu organismam tie nedod.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.