3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

6 ļoti svarīgi hormoni sievietes dzīvē

 

8wqYQCcuboA

Sievietes veselība un garastāvoklis lielā mērā ir atkarīgs no hormonu līmeņa asinīs.

Saprotot to ietekmi uz organismu un zinot dabīgus regulēšanas veidus, jūs varat pagarināt jaunību un iegūt dvēseles harmoniju!



Hormons endorfīns



Izbaudīt svētlaimes un prieka minūtes, nevaldāmas jautrības un sajūsmas, ar „pilnu krūti” sajust bezgalīgu laimi mums palīdz hormons – endorfīns. Tā loma mūsu organismā ir milzīga, tas ir pat spējīgs mazināt sāpju sajūtu.



Regulēšanas veids



Sarīkojiet aromaterapijas seansu. Smaržīgās piparmētras ēteriskās eļļas ieelpošana sniegs ne tikai nomierinošu, bet arī prieka sajūtu. Ieelpas laikā piparmētras ēteris stimulē deguna nervu receptorus, sūtot smadzenēm signālu par endorfīna sekrēcijas paaugstināšanos. Tādā veidā garastāvoklis sāk uzlaboties, bet dzīves tonuss paaugstināties.



Pievienojiet garšvielas. Lietojot asus ēdienus nervu gali, kuri atrodas mēles galiņā, tiek kairināti, tā palielinot „laimes hormona” ražošanu. Tāpēc kādreiz vajag sevi (it īpaši ziemas periodā) palutināt ar asiem ēdieniem. Jūs varat kopā ar mīļoto sarīkot romantisku vakaru un vakariņās pagatavot pīli asā mērcē. Popkorns ar kajēnas pipariem labi iederēsies kinoteātrī filmas skatīšanās laikā, bet karstā harčo zupa derēs svētdienas ģimenes pusdienām. Jāatceras par kontrindikācijām!



Hormoni leptīns, grelīns



Leptīns – ir viens no „vainīgajiem” liekā svara uzņemšanā, bet tikai ar noteikumu, ka viņa līdzsvars organismā ir izjaukts. Par leptīna (vai sāta hormona, to sauc arī tā) ražošanu atbild tauku šūnas. Hormons nosaka, vai kalorijas, kuras jūs saņemat ēšanas laikā, tiks izmantotas nekavējoties, vai tiks tauku veidā uzglabātas nākotnei. Tā kompetencē ir laicīga sāta sajūtas signāla padošana smadzenēm. Hormons grelīns darbojas pretēji, tas sūta bada sajūtas signālu.



Regulēšanas veids



Izguļaties! Ja jums ir izveidojies pieradums gulēt diennaktī mazāk par 7 stundām. Organismā palielinās grelīna līmenis, tajā pašā laikā leptīna daudzums samazinās. Tauku uzkrāšana – šajā gadījumā, ir tikai laika jautājums. Lai domas par rītdienu netraucētu ātrai aizmigšanai, sastādiet nākošās dienas plānus laicīgi. Vēl labāk, iemācieties atstāt rūpes ārpus jūsu guļamistabas.



Hormons dopamīns



Viņam ir otrs nosaukums – atmiņas hormons. Par tā ražošanu atbild galvas smadzenes. Dopamīna līmenis ietekmē mūsu darba spējas, uzmanības koncentrāciju un ilglaicīgu informācijas atcerēšanos.



Regulēšanas veids



Klausieties mūziku. Mīļāko skaņdarbu akordi ne tikai labvēlīgi ietekmē kopējo pašsajūtu, bet arī aktivizē dopamīna izstrādi. Ir svarīgs darbs, bet koncentrācija – nulle? – Neuztraucaties! Atļaujaties sev īslaicīgu relaksāciju ierastā skaņdarba pavadījumā un dopamīna pieplūdums ir garantēts!



Hormons oksitocīns



Daudzas sievietes ir pārliecinātas , ka patiess mātes instinkts pamostas pēc dzemdībām. Daļēji, tas ir pareizi, jo pēcdzemdību periods ir tieši saistīts ar hormona oksitocīna izstrādi, kuru vēl sauc par pieķeršanās hormonu. Pateicoties tam, mēs varam mīlēt un justies mīlēti.



Regulēšanas veids



Sarīkojiet apskāvienu dienu! Sievietēm, kuras bieži apskauj bērni vai vīrs oksitocīna līmenis paaugstinās. Cieši apskāvieni veicina asins spiediena samazināšanos.



Dziediet no visas sirds! Zinātnieki atzīmē, ka profesionālajiem dziedātājiem pēc vokālās uzstāšanās oksitocīna līmenis asinīs paaugstinās. Nav svarīgi skaisti dziedāt, svarīgi – dziļi elpot. Jūs varat ilgi turēt vienu noti un dvēselē dziedāt mīļas dziesmiņas, efekts būs tieši tāds pats. Galvenais to darīt no sirds!



Hormons testosterons



Mēs saucam to par „vīrišķo” hormonu un ar visiem iespējamajiem veidiem cenšamies to padzīt no organisma. Starp citu, veltīgi! Tā iedarbībā jūs kļūstat daudz aktīvāki un par sevi pārliecināti, kas mūsdienu dzīves ritmā, nu ne pavisam nav lieki.



Regulēšanas veids

Kustaties! Paradoksāli, bet fakts! Jo vairāk jūs kustaties, jo lielāka spēka un enerģijas rezerve ir jūsu organismam. Testosterona līmenis, pēc intensīvas fiziskās slodzes tiecas pie augšējās normas robežas. Ja jūsu enerģētiskie krājumi ir izsīkuši, labi ir piecelties – atspiesties, aizskriet uz blakus nodaļu vai aiziet uz kafejnīcu pēc kūkas pie tējas. Vairāk vēlami ir pirmie divi varianti, it īpaši figūrai.



Sekojiet uzturam. Minerāls cinks – nepieciešams dzimumhormona testosterona sekrēcijai. To saņemt var no ēdiena. 25 mg dienā – tā ir pieauguša cilvēka norma, to satur glāze jogurta, 170 gr liesas liellopa gaļas un sauja ķirbju sēklu. Izvēlaties pēc garšas!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.