6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

10 ”nedrīkst” priekš vecākiem

 

WfuMlx86mnc

Nav tādu ”vispārīgo noteikumu bērna audzināšanā”, kas noderētu visām dzīves situācijām. Jo katrs bērns aug un attīstās dažādi. Un arī mūsu, vecāku, attiecības veidojas dažādas. Bet ir lietas, kuras nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut bērna audzināšanā.

Lūk, 10 ”nedrīkst”:

1. Nedrīkst bērnu pazemot!

Reizēm, nedomājot mēs savam bērnam sakām: ” Kāds Tu esi stulbenis!”, vai arī ”Tev ir galva uz pleciem? Ko Tu dari?” un daudzus, citus vārdus. Kad mēs bērnam sakām tādas lietas, mēs neviļus graujam savu labo tēlu.

2. Nedrīkst bērnam draudēt!

Reizēm,lai nomierinātu bērnu mēs sakām: ”Nomierinies, citādi dabūsi pērienu!”, vai ”Ja vēl kaut reizi aiztiksi māsu, tad Tu…”. Šie draudi ir pilnīgi bezjēdzīgi. Tieši otrādi, tie liek bērnam baidīties un ienīst vecākus.

3. Nedrīkst pieprasīt solījumus.

Standarta situācija- bērns ir nogrēkojies-mamma pieprasa solījumu, ka viņš vairāk tā nedarīs. Protams situācija atkārtojas un mamma tiek apbēdināta. Bet bērns taču nav vainīgs, ka dotais solījums viņam neliekas tik svarīgs kā mammai.

4. Nedrīkst pārlieku aprūpēt.

Pārāk liela aprūpe noniecina bērnu. Jūs viņam ”iepotēsiet”, ka viņš pats, bez jums, izdarīt neko nevarēs.

5. Nedrīkst pieprasīt tūlītēju paklausību.

Nevienam nepatīk, ka viņam pavēl mest pie malas visus savus darbus un tūlīt izpildīt to, ko viņam liek. Bērniem arī tas nepatīk! Labāk pabrīdiniet 10 minūtes iepriekš,piemēram: ”Drīz ēdīsim pusdienas!”.

6. Nedrīkst izdabāt bērnam.

Te tiek ņemta vērā- visatļautība. Bērni ļoti labi jūt, kad vecāki nepārliecināti saka ”NĒ!”, bērni ļoti ātri iemācās to izmantot savā labā. Ja vēl ģimenē bērnam tas ies no rokas, tad , ārpus tās- viņu gaida vienas vilšanās.

7. Nedrīkst nonākt pretrunā pašiem ar sevi.

Piemēram, šodien ir kādi svētki un jūs ļaujiet bērnam pārkāpt kādus noteikumus, vai neievērot ikdienas režīmu. Pēc kāda laika bērns nolemj atkārtoti pārkāpt tos pašus noteikumus, bet jūs par to dusmojieties. Ja reiz jūsu ģimenē ir noteikumi, tad no tiem nedrīkst atkāpties. Ja arī tas ir noticis, dusmoties jūs variet tikai paši uz sevi.

8. Nedrīkst pieprasīt no bērna to, kas neatbilst viņa vecumam.

Jūs tikai izprovocēsiet nepatiku pret sevi, ja liksiet trīsgadīgam bērnam lasīt un rakstīt. Tas slikti ietekmēs gan bērna attīstību, gan arī viņa pašattīstību.

9. Nedrīkst nepārtraukti lasīt morāles.

Ko tik mēs neizgāžam pār saviem bērniem- graudus, izsmieklu, dusmas, neapmierinātību… Vienīgais veids kā aizstāvēties no mūsu morālēm ir pilnīga ignorēšana. Tā kā bērni to simtprocentīgi nevar izpildīt, tas ļoti iedragā bērna pašcieņu un pašnovērtējumu.

10. Nedrīkst liegt bērnam būt bērnam.

Neaudziniet no sava bērna ”paraugbērnu”. Psihologi apgalvo, ka tādi bērni slēpj savu ”ES” zem maskas un patiesībā viņiem ir vesela kaudze emocionālu problēmu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.