5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kāpēc slavenie sarkanie ikri ir tik vērtīgi?

 

caviar-red-caviar-salmon-spoon

♦Lašu dzimtas zivju ikri ir koncentrēts uzturvielu avots. Tos augsti vērtē arī to garšas kvalitātes dēļ. Sarkano ikru labās un sliktās īpašības ir atkarīgas no to sastāva. Ikros ir augsts olbaltumvielu saturs, tie ir vitāli nepieciešami bērnu attīstībai un pieaugušā cilvēka normālai eksistencei.

♦Tāpat kā daudzas jūras veltes, šī delikatese satur taukskābes, kas ir ārkārtīgi svarīgas organismam. Šo vielu nepietiekamība vai neatbilstība normai noved pie astmas un onkoloģisko saslimšanu attīstības, sirds asinsvadu sistēmas problēmu parādīšanos, depresijas, aptaukošanos.

♦Sarkano ikru lietošana uzturā veicina redzes un galvas smadzeņu funkciju uzlabošanos. To sastāvā ietilpst lizīns, kas kombinācijā ar citiem preparātiem spēj iznīcināt audzēja šūnas bez negatīvas ietekmes uz cilvēka organismu.

♦Sarkanos ikros ietilpst arī A, B, D, E vitamīni, daudz kalcija (stiprina kaulaudus, tāpēc ikrus rekomendē lietot grūtniecēm un bērniem) un nātrija (regulē nieru darbību un paplašina asinsvadus). 100 g delikateses nodrošina organismu ar visu nepieciešamu uzturvielu diennakts devu. Acetilholīns, ko satur ikri, uzlabo atmiņu.

♦Zinātnieki jau ne pirmo gadu diskutē par jūras velšu negatīvām īpašībām, jo zivs uzkrāj kaitīgas vielas no ūdens, kurā uzturas. Tas ir iespējams ekoloģiski nelabvēlīgos rajonos. Vislielākās bažas ir par dzīvsudraba esamību jūras veltēs. Visvairāk tas ir atrasts zobenzivīs, skumbrijās un haizivīs, vismazāk – lašos, līdz ar to arī sarkanajos ikros to ir salīdzinoši maz un kaitējums ir maznozīmīgs.

♦Sarkano ikru pagatavošanā izmanto daudz sāls. Tās pārmērīga lietošana var novest pie nieru funkciju traucējumiem, tāpēc sarkanie ikri uzturā ir jālieto ar mēru.

♦Sarkanos ikrus kā garšīgu, maigu uzkodu lieto daudzās pasaules valstīs. Jau senās indiāņu ciltis šo delikatesi izmantoja reproduktīvās sistēmas atjaunošanai. Šis ir arī lielisks līdzeklis libido paaugstināšanai, bet diemžēl tas ir salīdzinoši dārgs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.