0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Deju un kustību terapija

 

IMG_3261

Kas ir deju un kustību terapija?

Deju un kustību terapija ir veselības aprūpes sfēra, kas savā darbā izmanto mākslu – deju un kustību, – lai uzlabotu personas fizisko, emocionālo, kognitīvo (uztvere, atmiņa, domāšana u.c.) un sociālo veselību.

Deju un kustību terapijas pamatnostādne – ķermenis un psihe ir savstarpēji mijiedarbīga sistēma, kas nozīmē, ka izmaiņas ķermenī un kustībās rada izmaiņas personas emocionālajā stāvoklī.

Deju un kustību terapijas procesā, atšķirībā no dejošanas un fizioterapijas, nozīme ir radošai sadarbībai ar terapeitu un klienta pārdomām par šo procesu.

Tā kā man bija iespēja piedalīties šajās nodarbībās, varu padalīties ar uzkrāto pieredzi, ko esmu ieguvusi un iemācījusies pēc desmit sesiju garas terapijas.

1978302_1478651789074733_1306665823476832143_o (1)

Bieži vien pēdējā laikā izjutu stresu, saspringumu, nogurumu, spēku izsīkumu. Vēlējos atrast nodarbības, kas mani vairāk atbrīvotu no iekšējās spriedzes. Mani uzrunāja Lindas Kantes vadītās deju un kustību terapijas sesijas.

Iepriekš maz ko biju dzirdējusi par deju un kustību terapiju, tikai zināju, ka tāda terapija pastāv un ka ārzemēs tā ir salīdzinoši populāra, par ko liecina dažādi pētījumi un raksti. Nodomāju, ja jau ir tik daudz labu atsauksmju par šo terapiju, tad jau kaut kas tajā visā ir . Tā nu uzsāku desmit sesiju kursu pie Lindas Kantes.

Sesija sākās ar iesildīšanās daļu- ieklausīšanos sevī, savā ķermenī, izkustinot tās ķermeņa daļas, kuras prasa vislielāko uzmanību.

Manas izjūtas pirmajā sesijā bija vairāk kā tāda taustīšanās, izprašana, kā tagad jārīkojas, iejušanās, jo īsti nesapratu, kā tagad kustēties. Tajā brīdī es iedomājos par to, cik ierobežoti mēs esam savās kustībās, ja tad, kad var brīvi kustēties, vienalga kā, mēs nezinām kā to darīt. Es sapratu, ka man šī terapija patiešām var nākt par labu, lai es iemācītos vairāk sevi atbrīvot un ļautos sava ķermeņa kustībām, nedomājot par to, kā es kustos vai kā izskatos.

think

Otrajā sesijā jau jutos drošāk un labāk-  biju jau iejutusies un izjutu vēlmi pēc iespējas vairāk sevi atbrīvot un kustināt. Es mācījos atbrīvot prātu un kustēties tā, kā mans ķermenis to vēlas.

Katrai sesijai bija sava tēma, kā arī daudz dažādu rekvizītu (bumbas, lakati, koka nūjas u.c.), ko mēs varējām izmantot atkarībā no tēmas, lai paspilgtinātu iztēli un iejustos vairāk kādā konkrētā tēlā vai situācijā.

Mani spilgtākie iespaidi ir palikuši no vairākām tēmām, bet visvairāk man patika darbs ar rekvizītiem, kad veidojām ceļu uz nākotni. Šajā uzdevumā  man izkristalizējās, ka ir kāda persona, kuru nevēlos redzēt sev blakus nākotnē un atstāju to pagātnē. Drīz pēc tam, patiešām tā arī notika- šis cilvēks pieder pagātnei.

Vienā no sesijām mēs aizskārām zaudējuma tēmu, kuru deju un kustību terapeite uzreiz mums palīdzēja pārstrādāt, transformēt zaudējuma sāpes un atrast alternatīvas tām pozitīvajām emocijām, kuras iemiesoja zaudētais.

Patika arī vienkārši baudīt rotaļāšanās prieku, aizmirst ikdienas rutīnu un justies ļoti atbrīvoti, vienkārši ļauties pašai sev.

Lasi vēl:
Garšas terapija – Rūgti, bet ļoti vērtīgi!
Mūzikas terapija. Dziedini sevi ar klasisko mūziku!
Ietaupi! Skaistumkopšanu mājās ar visiem pieejamiem produktiem

10484426_1478652042408041_2328581377328905423_o

Ļoti noderīgi bija tas, ka iemācījos sajust, kurā ķermeņa daļā slēpjas mans stress. Pēc izjūtām sapratu, ka stress slēpjas mugurā, līdz ar to, tagad zinu, ka, ja man ir saspringta mugura, iekšēji ir kaut kāds stresiņš. Šādā veidā spēju saprast, kad stresoju, ar pŗātu to vēl nepiefiksējot, un apzināti cenšoties to atbrīvot, atslābinot muguras muskulatūru.

Ļoti patika uzzināt savas ķermeniskās robežas, kad kāds tuvojas, tas ļauj uzzināt, cik tuvu Tev tas cilvēks var pieiet un kad teikt “stop”, kad izjūti diskomfortu. Man ir diezgan viegli pielaist sev klāt, un diskomfortu neizjutu, kas varētu būt saistīts ar to, cik viegli uzticos cilvēkiem.

Bija arī uzdevumi ar vadīšanas un sekošanas tehnikām, kur pārmaiņus izmēģinājām gan vadītāja, gan sekotāja lomas. Manā gadījumā izbaudīju abas lomas, nonākot pie secinājuma, ka spēju būt elastīga un ātri pielāgoties dzīves situācijām tik lielā mērā, cik tās ir saskaņā ar manu iekšējo būtību.

Šeit gan jāatceras, ka ar šo uzdevumu palīdzību mēs katrs individuāli meklējam un piešķiram jēgu un nozīmi notikušajam. Nav vienas skaidras formulas: “ja Tu darīsi tā, tas nozīmē to un to”. Nav pareizi vai nepareizi, ir tā, kā ir, bet pats svarīgākais,- ko mēs ar to iesākam J.

Atklāju lielisku veidu kā atbrīvoties no dusmām bez nodarītiem materiāliem zaudējumiem un nevienu nesāpinot. Citi dusmās plēš traukus vai arī bļauj uz otru, bet man palīdz šis alternatīvais veids.. Kāds? Atklājiet paši savu veidu! J

Šajā desmit sesiju kursā, es sevī atklāju daudz ko jaunu, daudz ko iemācījos, kā piemēram, atpazīt stresa situācijas, apzināties tās un atbrīvoties, produktīvā veidā izlādēt stresu un dusmas, kā arī esmu kļuvusi atbrīvotāka, harmoniskāka, mierīgāka, rotaļīgāka, vieglāk uztveru dzīves situācijas, priecājos par dzīvi un biežāk smaidu. Katrā ziņā, jūtos tagad brīvāka un laimīgāka.

ideja_1

Liels paldies Lindai par interesantajām un aizraujošajām nodarbībām!

Jaunumiem par DKT var sekot līdzi tās FB lapā- https://www.facebook.com/dejuunkustibuterapija un www.dkt.lv

Jaunā DKT stresa menedžmenta grupa notiks trešdienu vakaros pl.19.00-21.00 Medicīnas sabiedrībā “Pulss 5”, Rīgas centrā, Lāčplēša ielā 38, 4.st.

Ar tās aprakstu variet iepazīties šeit

Šo piektdien, 11. septembrī Lindu varēs sastapt sporta naktī, izmanto izdevību un satiec terapeitu Veselības centru apvienības stendā, droši varēsi uzdot sev interesējošos jautājumus.

Savukārt, ja netiec uz sporta nakti, bet ir interese par deju kustību terapiju, tad noteikti svētdien, 13. septembrī ieslēdz radio NABA, plkst. 15.00, dzirdēsim interviju ar Lindu.

 

 

IMG_1234

Linda Kante

Deju un kustību terapeite

Tālrunis: 26984995

E-pasts: linda.kante@gmail.com

Mājas lapa: www.dkt.lv un www.pulss5.lv

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.