7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Lūk, kas notiek ar tavām smadzenēm, kad tu pirms miega lieto mobilo telefonu. Esmu šokā!

 

cover-tecno-life-zoonk

Draudzīgas sarunas laikā, pusdienās, autobusā lasīt ziņas. Ejot, pārbaudīt īsziņas. Jebkurā iespējamā brīdī skatīties uz sava mobilā telefona ekrāna. Ar tādu uzvedību nevienu vairs neizbrīnīsi! Gādīgie zinātnieki ir noskaidrojuši, ka mūsdienu modernās ierīces īpašnieks vidēji ik pēc 6 minūtēm skatās savā telefonā. Visi šo faktu ir pieņēmuši un samierinājušies, bet progresu ir grūti apstrīdēt. Bet nenogurdināmie zinātnieki nav pārtraukuši nodarboties ar šo jautājumu: “smartfonu” ietekme uz veselību ir acīm redzama. Izrādās, vislielāko kaitējumu nodara ziņu skatīšanās pirms miega! To uzzinot, tu diez vai gribēsi vērot savu telefona ekrānu pirms gulētiešanas…

Miegs ir smalks fizioloģisks process.  Lai viegli un ātri aizmigtu, mierīgi gulētu un atjaunotos, organismam ir jāizdala noteikti hormoni. Tas ir iespējams apvienojot daudzus noteikumus: miegam paredzētajai telpai jābūt izvēdinātai, tumšai, ērtai. Telefona gaisma tumsā nekādi neiederas ideālajā miega vietā. Ekrāna gaisma traucē melatonīna hormona izdalei, kas liek izjust nogurumu. Fotonu plūsma no ekrāna dod signālu: vēl nav laiks gulēt. Tik daudz nepārskatītu ziņu, tik daudz kā interesanta! Mēs aizmiegam lēnāk, un rezultātā daudz mazāk guļam. Dienas laikā uzkrātais stress pastiprinās. Tu padomāsi, ka tas nemaz tik traki. Bet tev nav taisnība!

Zinātnieki paskaidrojuši, kāpēc pietiekoši ilgs laiks miegam ir nepieciešams pareizai organisma darbībai. 7-9 stundu laikā smadzeņu neironiem jāpaspēj pilnvērtīgi atpūsties. Turklāt smadzenēm ir pietiekami jāattīrās no neirotoksīniem. Tas ir iespējams tikai ilgstoša miega laikā. Ja attīrīšanās no sakrājušajiem neirotoksīniem nenotiek, mūsu uztvere pasliktinās. Biežāk pieviļ atmiņa, parādās pat tukšumi tajā! Neuzmanība, vielmaiņas traucējumi, palēnināta reakcija. Cilvēks, kurš guļ mazāk, pārvēršas par zombiju. Tas ir pārāk liels upuris….Protams, ka paskatīties jaunas fotogrāfijas un palasīt kaut ko jaunu dienas izskaņā ir aizraujoši. Bet pirms miega es to noteikti vairs nedarīšu.

 

2 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.