4.9 C
Rīga
sestdien, 11 maijs, 2024

Kā atbrīvoties no domām, kuras traucē notievēt?

 

 

0

Ne modernas diētas, ne nogurdinoši treniņi nepalīdzēs notievēt, ja jūs ignorēsiet savus psiholoģiskos liekā svara cēloņus. Vienkāršāk sakot: kļūt slaidam vienreiz un uz visiem laikiem mēš varam tikai tad, kad tiekam vaļā no domām, kas ģenerē mūsu lieko svaru. Kopā ar ekspertiem esam savākušas pašus kaitīgākos apstākļus, kas traucē mums tievēt. Paskaidrosim, kā tos pārvarēt..

Liekais svars bieži vien ir kā reakcija uz mūsu negatīvajiem apstākļiem

Apstāklis Nr. 1: “Man ir labi tāpat”

Liekos kilogramuss ir viegli uzņemt, bet daudz grūtāk ir atgriezties pie iepriekšējiem rādītājiem. Bieži neveiksmīgie mēģinājumi notivēt beidzas ar to, ka cilvēks atsakās no savas ieceres, bet, lai sevi nomierinātu un attaisnotos sev pašam, sāk sevi pierunāt – es tāpat esmu skaista, mani mīl arī tādu. Labam cilvēkam jābūt lielam. Bet liekais svars – tas ir slikti. Tā ir pastāvīga slodze asinsvadiem, kurus liekais svars nomoka un veicina artrozes veidošanos, tas ir paaugstināts cukura diabēta, arteriālās hipertonijas veidošanās risks, un tas nozīmē, ka arī aterosklerozi ar baisajiem pasliktinājumiem – infarktu un insultu.

Kā pārvarēt

Doties uz tuvāko veselības centru, nosvērties, veikt densitometriju, ātri pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Saņemt savas veselības novērtējumu, kas liks aizdomāties: varbūt tomēr notievēt? Kaut vai tādēļ, lai justos labāk.

Apstāklis Nr. 2: “Man atkal nesanāk”

Negatīva pieredze bieži vien ir pārdzīvojumu un šaubu cēlonis. Ja iepriekš jums ir bijusi neveiksmīga “notievēšanas” pieredze, tad pilnīgi iespējams, ka šādas negatīvas domas mājo jūsos arī nākamajā mēģinājumā. Izeja no šādas situācijas ir. Un ļoti vienkārša.

Kā pārvarēt

Mūsu padoms: neuzņemieties notievēt vienatnē. Labāk apmeklējiet notievēt gribētāju klubu. Tur jums dos visus nepieciešamos padomus un ieteikumus, jums apkārt būs tādi paši notievēt gribētāji, jūs atbalstīsiet viens otru, konkurēsiet viens ar otru par to, kurš nometis vairāk kilogramus, jums parādīsies jauni draugi utt. Tagad tādi klubi ir katrā pilsētā, internet bez pūlēm atradīsiet to kontaktinformāciju. Ja nav iespējas pierakstīties klubā, tievējiet kopā ar savu draudzeni, bet vēl labāk – kopā ar savu otro pusīti. Jau sen atklāts, ka “ne-tievie” cilvēki bieži atrod viens otru un dzīvē iet kopā. Kopīga veselīgā ēšana un nodarbošanās ar sportu – tas ir daudz pareizāk, nekā, kad viens dzer sulu un skrien, bet otrs ēd šašliku un skatās televizoru!

Tiem, kuri ir vientuļi, palīgā var nākt internets. Jums pieejams – mājaslapas, forumi un sociāie tīkli, kur sazinās tie, kuri cīnās ar lieko svaru. Viņi apmainās ar diētām, veselīgu ēdienu receptēm, liek savas fotogrāfijas, kurās redzama svara samazināšanās un atkal jau sacenšas, kurš vairāk notievējis.

Apstāklis Nr. 3: “ Mana mamma arī ir apaļa, un tas man no viņas”

Jā, notievēt, ja jums ir tieksme uz aptaukošanos, iespējams, ir diezgan grūti. Bet tomēr iespējams. Pietiek vien pārskatīt ēšanas paraduusu un dzīvesveidu. Radinieki, protams, var traucēt izkustēties no nulls puncta – pie pirmajiem mēģinājumiem viņi, visticamāk, sāks jūs atrunāt no šī soļa un visādi iebiedēt. Bet šī problēma ir risināma.

Kā pārvarēt

Reizi par visām reizēm saprotiet – tā ir tikai jūsu dzīve. Jums ir jāizlemj, cik gribat svert, kad un kā ēst. Ja kāds no radiniekiem arī izbola acis, kad stāstāt par to, ka esat pārgājusi uz mazkaloriju diētu, nevajag par to pārdzīvot. Ne jau viņi dzīvo jūsu ķermenī! Apbruņojieties ar vienkāršu psiholoģisku paņēmienu: kad jūs rāj par to, ka “nenormāli veselīgi” ēdat, domās izveidojiet šķērsli starp jums un jūsu pāridarītāju. Tāpat var pasmaidīt un pateikt: “Vai negribi man piebiedroties?”

Apstāklis Nr. 4:  “Es esmu resna un nesmuka”

Saskaņā ar neseniem Norvēģijas universitātes pētījumiem, mūsu domas par to ka esam resnas, patiešā ietekmē svara pieaugumu. Tāpēc, saskaņā ar nesen veiktajiem pētījumiem, 59% meiteņu – pusaudžu ar normālu svaru, bet kuras uzskata sevi par resnu, patiešām pieņēmās svarā pieaugot. Tāpēc domas materializējas, tāpēc nevajag lieku reizi sērot par savas figūras nepilnībām. Vēl jo vairāk, šādas domas, kā likums, provocē pārēsties. Sanāk tieši pretējs efekts – mēs netievējam, bet tieši otrādi – pieņemamies svarā.

Lai sasniegtu ilgtspējīgu rezultātu, psihologi iesaka ne tikai veltīt pietiekami daudz laika treniņiem un pareizai ēšanai, bet arī pozitīvām afirmācijām.

Kā pārvarēt

Centieties atklāt cēloni neapmierinātībai ar sevi. Piemēram, jūs uzskatāt, ka velti sakliedzāt uz radinieci un pēc tam viņai neatvainojāties. Bet tā vietā, lai spertu soli uz izlīgšanu, sākat vainot sevi. Kas kļūs par pirmo lietu, kas jūs neapmierina? Protams, ka jūsu ķermenis. Tāpēc vispirms vajag izanalizēt, kas jūs neapmierina dzīvē, ko vajag izmainīt jūsu uzvedībā utt. Izdarot to, jūs sapratīsiet, ka esat gatavi pārmaiņām savā ķermenī. Psihologi ir noskaidrojuši: nerealizētas dusmas un pāridarījumi dažreiz kļūst par iemeslu neapmierinātībai ar sevi, kuru daži tievēt gribētāji neapzināti cenšas “apēst”.

Apstāklis Nr. 5: “Es visu dzīvi sēžu uz diētas. Kāda jēga?”

Gandrīz trešdaļā tievēt gribētāju agri vai vēli saprot, ka lieko kilogramu nomešanas procesam jābūt jēgpilnam.  Rezultāts: vilšanās paša spēkos un sabrukums. Izveidojas noslēgts loks, no kura ir ļoti grūti izrauties.

Kā pārvarēt

Pirms sākt koriģēt savu figūru, vajag noteikt mērķi. Vienkāršāk sakot, kāpēc jūs nometat liekos 3—5—10 kg, kas dos jums jaunu figūru. Veltiet laiku tam, lai noformulētu savas diētas mērķi. Ierakstiet savā dienasgrāmatā vai publicējiet ziņu sociālos tīklos, kas pieejams tikai jums, tos ieguvumus, kas būs jums pieejami tad, kad sasniegsiet nosprausto mērķi – tiksiet vaļā no liekajiem kg. Jo vairāk tādu būs, jo labāk. Rakstiet visu, kas vien ienāk prātā – no “izskatīšos satriecoši skinny džinsos” līdz “iekarošu skaistulīša sirdi no mārketinga nodaļas”. Jo vairāk plusu, jo stiprāka motivācija. Un biežāk – vismaz 1-2 reizes dienā apskatiet šo sarakstu, it sevišķi tad, kad sajūtat nepārvaramu tieksmi uz “aizliegto” ēdienu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.