6.1 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

10 produkti, no kuriem bērni kļūst gudrāki

 

NIGRRNU04HA

Ja vēlies, lai bērnam nebūtu problēmu ar atmiņu, lai viņa smadzenes strādātu labāk, iesakām ēdienkartē ieviest pārtikas produktus, kas labvēlīgi ietekmē smadzeņu funkcijas.

Lasis
Treknā jūras zivs satur smadzeņu funkcionēšanai noderīgas omega – 3 taukskābes, kuru uzņemšana uzlabo smadzeņu kognitīvo funkciju. Bērnam var dot līdzi sviestmaizi ar ceptu vai tvaicētu lasi un dārzeņiem (sagrieztu gurķi, tomātu vai salātu lapām).

Olas
Dzeltenumi satur holīnu – elementu, kas uzlabo atmiņu. Skolniekam pusdienās var dot ceptu olu vai omleti starp divām pilngraudu maizes šķēlēm.

Zemesriekstu sviests
Zemesrieksti ir E vitamīna avots. E vitamīns darbojas kā antioksidants, kas pasargā nervu membrānas smadzenēs. Nesālītus zemesriekstus var pievienot jebkuriem salātiem, bet zemesriekstu sviests labi garšo kopā ar svaigu maizi.

Pilngraudu produkti
Cilvēka smadzeņu normālai funkcionēšanai ir nepieciešams noteikts daudzums glikozes. Pilngraudu produkti satur gan glikozi, gan šķiedrvielas (kas regulē glikozes nokļūšanu asinīs), kā arī B grupas vitamīnus, kas pabaro nervu sistēmu. Pērciet sev un bērniem produktus no nebalinātiem pilngraudu miltiem vai cepiet maizi paši.

Auzu pārslas
Auzas – tās ir labākās brokastis bērnam, jo tās satur E un B vitamīnus, kāliju un cinku. Šie elementi un vitamīni palīdzēs jūsu bērniem pilnībā realizēt viņu intelektuālo potenciālu. Auzas var likt kopā ar miltiem pīrāgos, pankūkās, siera kūkās vai arī vienkārši apgrauzdēt kopā ar riekstiem uz sausas pannas un pasniegt ar nesaldinātu jogurtu vai pienu. Ja no rītiem jūs taisiet augļu un dārzeņu sulas, pielieciet sulā mazliet neapstrādātu auzu pārslu.

PAR VESELĪGU UZTURU:

Kas tad īsti ir  veselīgs un pareizs uzturs?!

Uztura speciāliste: brokastu trūkums var negatīvi ietekmēt darba spējas un motivāciju

Ko darīt, ja ir ļoti zems asinsspiediens?


Pākšaugi
Ogas
Zemenes, mellenes, ķirši, avenes, kazenes un citas ogas satur antioksidantus, kas samazina iespēju saslimt ar vēzi. Pētījumi liecina, ka it īpaši zemenes un mellenes uzlabo atmiņu, bet aveņu, zemeņu, kazeņu un meža zemeņu sēkliņas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm. Svaigas ogas var pievienot salātiem, dārzeņu ēdieniem, musli vai var ēst tāpat.

Ļoti noderīgas ir pupas, zirņi, turku zirņi (auna zirņi) un lēcas, pateicoties olbaltumvielām, saliktajiem ogļhidrātiem (kas nedaudz palielina cukura līmeni asinīs) un šķiedrvielām, kā arī vitamīniem un minerālvielām. Pākšaugus var ēst ar jebkuru tomātu mērci, kā piedevu vai kā papildinājumu salātiem.

Daudzkrāsainie dārzeņi
Tomāti, brokoļi, baklažāni, ķirbji, burkāni, spināti, paprika, kukurūza – spilgtu, piesātinātu krāsu dārzeņi satur lielu daudzumu antioksidantu, kas atjauno bojātās šūnas. Dodiet bērniem sagrieztus svaigus dārzeņus vai taisiet mērces makaroniem ar daudzu dažādu dārzeņu saturu.

Piens un jogurts
Piena produkti ir bagāti ar olbaltumvielām un B grupas vitamīniem, kas ir svarīgi smadzeņu audu augšanai, neirotransmiteru un enzīmu veidošanās procesā. Iegādājieties bērniem nesaldinātu jogurtu, maztauku krējumu, pienu, rjaženku un kefīru pilnvērtīgām brokastīm pirms skolas.

Liesa liellopu gaļa
Liesa gaļa – dzelzs un cinka avots, kas uzlabo smadzeņu kognitīvās funkcijas. Liesas gaļas uzņemšana kopā ar pārtiku, kas bagāta ar C vitamīnu (tomāti, pipari, apelsīni, zemenes), palīdz dzelzij labāk uzsūkties organismā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.