1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Aknu torte. Garšos arī tiem, kuri nav sajūsmā par aknu ēdieniem!

 

736730

Sastāvdaļas:
– 700 g liellopu aknas
– 3 olas
– 60 ml piens
– 100 g milti
– 200 g sīpoli
– 200 g burkāni
– 3 ķiploka daiviņas
– majonēze vai biezs skābais krējums
– augu eļļa cepšanai
– sāls, garšvielas pēc izvēles
Rotāšanai:
– 3 vārītas olas
– tomāti
– zaļumi u.c.
Pagatavošana:

Sīplu ar nazi sīki sasmalcina. Burkānu sarīvē uz vidēja griezuma rīves.

Sīpolus apcep eļļā, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi.

Sīpoliem pievieno burkānus, kārtīgi apcep.

Majonēzei pievieno ar ķiploku spiedes izspiestu ķiploku, visu samaisa.
IEVĒRĪBAI. Pēc izvēles majonēzi var aizstāt ar biezu skābo krējumu, pievienojot sāli un garšvielas.

Svaigas aknas attīra no plēvēm un izlaiž cauri gaļas maļamajai mašīnai.
Pievieno olas un pienu, rūpīgi samaisa.
Pēc tam pievieno miltus, sāli (pēc izvēles var pievienot dažādas garšvielas) un rūpīgi samaisa.

Uz uzsildītas pannas ar eļļu apcep aknu plācenīšus no abām pusēm ( katru pusi 5 minūtes, uz vidēja lieluma uguns).
Sanāk 5 plācenīši, kuru diametrs ir 16 cm.
Lai plācenīši nesalūztu, kad tiek apgriezti: kad plācenītis no vienas puses ir apcepies, tas viegli slīd no pannas uz šķīvja, bet no šķīvja pārliek atpakaļ uz pannu ar otru pusi, un turpina cept.

Plācenīšiem ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, bet ne vairāk kā 35 0 C (jo īstās majonēzes emulsija izirst pie temperatūras, kas ir augstāka par 45 0 C).

TORTES SALIKŠANA
Silto plāceni izliek uz trauka un pa virsu apsmērē ar majonēzi.

Virsū uzklāj burkānus ar sīpoliem.

Apklāj ar nākamo plācenīti un atkārtoti apsmērē ar majonēzi un uzklāj burkānus ar sīpoliem.

Tādā veidā sakārto visus plāceņus, apklāj ar plēvi un uz 3-4 stundām (vai uz nakti) ievieto ledusskapī, lai viss sasūktos.
Pēc tam izrotā pēc gaumes un pasniedz uz galda.
TORTES DEKORĒŠANA
Tortes virspusi apsmērē ar majonēzi, izliek sarīvētus olbaltumus un olas dzeltenumus.
Tortes pamatni pa radiusu sagriež 12 daļās un no tās gabaliņiem izveido 2 tortītes (kā tas parādīts fotogrāfijā), tukšumus aizpildot ar salātu zaļumiem, dārzeņiem, sēnēm un citiem produktiem pēc izvēles.
Virsū izkārto “rozītes”, kas izgrieztas no olām (to vidū var ielikt nedaudz sarkanos ikrus) un citus rotājumus pēc izvēles.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.