3.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Kad zāles paliek dārgākas, der atcerēties ”vecmāmiņu” receptes

 

loose2

1. Alveja, kalanhoja, zelta stīga
– spēcīgi dabas stimulatori, kuri efektīvi palīdz pie daudzām saslimšanām.
Tagad mēs pastāstīsim, kā no šiem augiem pagatavot zāles.

1. Saaukstēšanās gadījuma.
Ņemiet 300 gramus alvejas lapu, 3 ēdamkarotes medus, 3 ēdamkarotes medicīniskā spirta. Alvejas lapas samalt gaļas mašīnā, iegūto masu rūpīgi sajaukt ar medu un spirtu. Lietot pa 1 tējkarote 3 reizes dienā pirms ēšanas.

2. Iesnu gadījumā.
Svaigu alvejas sulu atšķaidiet ar vārītu ūdeni attiecībā 1:10. Piliniet pilienus katrā nāsī 2 – 3 reizes dienā, kamēr kļūst labāk.
Mazgājiet degunu ar zelta stīgas novārījumu 3 – 4 reizes dienā pa pilnai pipetei iepilinot katrā nāsī.

Atšķaidiet kalanhojas sulu ar vārītu ūdeni attiecībā 1:2 un caur degunu ievelciet šķīdumu. Var pilināt degunā pa 3 – 5 pilieni svaigas kalanhojas sulas.

3. Haimorīta gadījumā.
Sajauciet pēc apjoma vienādās daļās alvejas sulu, strutenes novārījumu un medu. Piliniet dienā 3 – 5 reizes pa 5 – 10 pilieniem šķīduma katrā nāsī. Maisījumu izspļaut.

4. Klepus gadījumā.
Sajauciet pusglāzi alvejas sulas, 3 ēdamkarotes medus un 50 gramus (nesālīta) sviesta. Lietojiet maisījumu pa 1 ēdamkarotei 2 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstēšanās ilgums – ne mazāks par 1 nedēļu.

5. Kakla slimību gadījumā.
Kalanhojas sulu sajauc uz pusēm ar ūdeni un skalo kaklu vairākas reizes dienā – sāpes ātri pāriet.

6. Kad iekaisušas ausis.
Piliniet slimajā ausī 1 – 2 pilienus kalanhojas sulas 3 – 4 reizes dienā.

Samērcēt vates tamponu svaigi izspiestā kalanhojas sulā un ielikt ausī uz 20 minūtēm. Atkārtot 3- 4 dienas pa 2 – 3 reizēm dienā.

7. Kad ir mieža grauds.
Vienu vidēji lielu alvejas lapu (5g) sasmalcināt un glāzē apliet ar aukstu vārītu ūdeni uz 6 – 8 stundām. Izkāst. Mērcēt tamponus šķīdumā un likt klāt mieža graudam.

8. Kad iekaisuši acu plakstiņi.
Tiem, kuri daudz strādā pie datora, acis un plakstiņi paliek sarkani, rodas kairinājuma, smaguma un dažreiz svešķermeņa sajūta. Palīdz kalanhojas sula – piliniet 1 – 2 pilienus 3 – 4 reizes dienā.

9. Kad ir rētas.
Pārgriezt alvejas lapu un ar plāksteri griezuma vietu pielīmēt pie rētas. Pēc dažām stundām rēta sāks dzīt. Lapas mainīt vairākas reizes dienā.
Uz ievainotajām ķermeņa daļām vairākas reizes dienā pa 2 – 3 pilieni pilināt kalanhojas sulu, rētas ātri sadzīs un pazudīs. Ārstēšanas ilgums – 5 – 6 dienas.

10. Apdegumu gadījumā.
Pārgrieztas alvejas lapas apliet ar medu, turēt tumšā, vēsā vietā 30 dienas. Tad lapas sasmalcināt, atkal sajaukt ar medu un izkāst. Lietot komprešu veidā.

Var pagatavot sulu no svaigi grieztām alvejas lapām. Nogriežam dažas apakšējās alvejas lapas un izspiežam no tām sulu. Marles tamponus piesūcina ar sulu un liek uz ievainotajām ķermeņa daļām.

50 gr. kalanhojas lapu samaļ gaļas mašīnā, putriņu liek uz dubulti salocītas marles un liek klāt pie apdeguma (apsaldējuma) vietas. Apsējumu maina ik pēc 8 – 10 stundām. Kalanhojas sulu sajauc ar olas baltumu un smērē ievainotās ķermeņa vietas.

Alvejai piemīt ne tikai dziedinošās, bet arī ļoti vērtīgas kosmētiskās īpašības.

  1. Auga lapas satur ēteriskās eļļas, aptuveni 20 aminoskābes, vitamīnus B, C, E, beta – karotīnu, barojošos fermentus un mikroelementus, tām piemīt baktericīdās īpašības. Kosmetoloģijā alveju izmanto kā brūču dziedinošu, pretmikrobu, pretiekaisuma līdzekli, saules apdegumu un psoriāzes, furunkulu, dermatīta un citu ādas slimību ārstēšanai. Alvejas sula atver un attīra poras, mitrina ādu, atjauno vielmaiņu, stimulē šūnu reģenerēšanos.
  2. Atsvaidzinošu un sejas ādas krāsu uzlabojošu alvejas masku pagatavo tā: sajauc svaigu auga sulu un saldo krējumu proporcijās 1:1. Masku var uzklāt kā no rīta tā arī pēc mazgāšanās vakarā. Uzklājot vēlams izmantot vates vai marles salvetes.
  3. Atcerieties, alvejas sula zaudē savas īpašības dažu stundu laikā pēc lapu nogriešanas, tāpēc to jāgatavo tieši pirms lietošanas.

Svarīgi:

Alveju var izmantot kā vispārspēcinošu līdzekli plaušu, kuņģa – zarnu trakta saslimšanas gadījumos, pie sastiepumiem, sasitumiem un dažādām ādas slimībām.

Kalanhojas sulai ir baktericīda un pretiekaisuma iedarbība. Tā nav toksiska, ātri attīra rētas un čūlas no atmirušām šūnām.

Lietot uzmanīgi!

  1. Vajag atcerēties, ka jebkurus ārstējošus līdzekļus (pat no savas palodzes) ir jālieto uzmanīgi. It īpaši lietojot iekšķīgi. Kā jebkurš medicīnisks līdzeklis tie var nodarīt ne tikai labu, bet arī ļaunu. Vienmēr vajag atcerēties kuros gadījumos šie augi ir aizliegti.
  2. Alvejas preparātus neiesaka lietot vēlāk par plkst. 19 vakarā, jo tie var izraisīt bezmiegu.
  3. Alvejas preparāti veicina asins pieplūdi mazajā iegurnī, tāpēc tos nedrīkst lietot pie jebkuras asiņošanas, aknu, nieru, žultspūšļa slimībām, hemoroīdiem un urīnpūšļa iekaisuma.
  4. Tieši tādēļ to nedrīkst lietot grūtniecības laikā, īpaši pēdējos grūtniecības mēnešos.
  5. Alveja jālieto uzmanīgi pie hipertonijas un sirds – asinsvadu slimībām.
  6. Nedrīkst lietot pie smagām kuņģa – zarnu saslimšanām.
  7. Onkoloģisko slimību gadījumā alveju jālieto ļoti uzmanīgi tikai ārstu uzraudzībā.
  8. Mājās varam paši pagatavot alveju priekš biostimulācijas. Nogriežam apakšējās vai vidējās lapas, nomazgājam ar vārītu ūdeni, ļaujam nožūt, ievietojam slēgtā traukā un ieliekam ledusskapī (var likt arī citā tumšā, vēsā vietā) 4 – 8 grādu temperatūrā uz 2 nedēļām.
    No biostimulētajām alvejas lapām varam iegūt alvejas sulu samaļot lapas gaļas mašīnā.
    Ar sulu var slaucīt seju pret grumbiņu veidošanos 2 – 3 nedēļā pa 10 minūtēm, atjaunosies ādas elastība.
    Sulu var dzert. Ir ļoti daudz recepšu sulas iekšķīgai lietošanai, mana ir tāda:
    ņemam 150 gr svaigas biostimulētas alvejas sulas, sajaucam ar 250 gr medus un 350 gr kagora, dzeram pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
  9. Pārlieku aizrauties ar alvejas lietošanu nevajag, tāpēc ka tai piemīt vēderu mīkstinošas īpašības.
    Lietojot alveju lielās devās ilgstošu laiku vēderu mīkstinošās vielas var izraisīt resnās zarnas iekaisumu. Vēderu mīkstinošās vielas, kuras satur alveja, ir kaitīgas pie hemoroidālās, dzemdes asiņošanas un grūtniecības.
  10. Tautā lietotā recepte astmas saslimšanas gadījumā.
    Alvejas lapas – 1 daļa, medus – 1 daļa, kagors – 2 daļas. Pirms lapu nogriešanas augu 2 nedēļas neaplaista. Nogrieztās lapas nedrīkst mazgāt, tās vajag ar lupatiņu noslaucīt no putekļiem, smalki sagriezt un sabērt stikla burkā. Apliet ar kagoru un medu. Rūpīgi samaisīt un nolikt tumšā vietā uz 9 dienām. Izkāst un izspiest. Lietot pirmās 2 dienas pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā, pēc tam pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā. Uzglabāt ledusskapī.
  11. Gatavojot ārstnieciskos līdzekļus no alvejas mājas apstākļos ieteicams lietot augu, kura vecums ir ne mazāks par trīs gadiem. Lapas griež no apakšas, nedēļu pirms tam augu neaplaista.

Receptes ar alvejas izmantošanu:

Alveju sajaukt ar medu proporcijās 1 : 2, pievienot zivju eļļu. Lietot ārēji rētu un termisko apdegumu ārstēšanai.

Lietot sulu pa 1 tējkarotei gastrīta, kuņģa čūlu profilaksei, zarnu trakta darbības uzlabošanai.

Maska ādas barošanai ar avokado un medu. 100 gr avokado eļļas sajaukt ar 10 gr medus. Ievietot ūdens peldē. Tad sajaukt 30 gr rožūdens ar 50 gr alvejas želejas. Visu sajaukt kopā līdz izveidojas viendabīga masa. Uzklāt attīrītai sejas un kakla ādai. Turēt 10 – 20 minūtes. Nomazgāt ar siltu ūdeni. Masku var uzglabāt ledusskapī 2 nedēļas.

Tonsilīta un angīnas gadījumā var izmantot tādu recepti:
0,5 litrīgo stikla burku piepildīt ar smalki sagrieztām alvejas lapām, apbērt ar cukuru tā, lai cukurs nosedz lapas 1cm biezumā. Apsegt burku ar marli un novietot tumšā vietā uz trīs dienām. Tad maisījumu apliet ar degvīnu, turēt vēl 3 dienas un izkāst. Lietot pa 1 ēdamkarotei 2 – 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Klepus gadījumā sajauc pusglāzi alvejas sulas, 3 ēdamkarotes medus un 50 gr sviesta. Lietot pa 1 ēdamkarotei 2 – 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Lai lietojot augu novērstu nevēlamās blakusparādības un lai efektīvi izmantotu visas alvejas ārstējošās īpašības pirms ārstēšanās kursa nepieciešams konsultēties pie sava ārstējošā ārsta. Ārsts palīdzēs jums ņemt vērā auga iedarbību uz slimību un koriģēs jūsu ārstēšanu.

 

1 KOMENTĀRS

  1. Nezinu par citiem augiem, bet alveju nemaļ-negriež t.i. neizmanto metālu.Lauž tikai ar rokām.Un kāda velna pēc spirtu.Tikai alvejs un tikai medus 100:100, padeserta karotej no rīta tukšā dūšā.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.