5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Interesanti fakti par Koko Šaneli (Coco Chanel)

 

   Kā piektdienu iesākām tā šodien turpināsim – par apbrīnas vērto dizaineri Koko Šaneli jeb īstajā vārdā Gabrielle Bonheur Chanel. Viņa ir daudzu dizaineru un modes mīļotāju iedvesmas avots. Arī sievišķības ikona tik daudzām sievietēm visā pasaulē. Tādēļ nolēmu, ka arī Tev, mūsu stilīgā lasītāja, būtu interesanti uzzināt dažus, iespējams, ne visiem tik zināmus faktus par pašu Koko Šaneli.

6_cocochanel_rexfeatures_244096ae

– Koko nekad nezīmēja skices, viņa strādāja „dzīvajā”, ar manekenēm, jo uzskatīja, ka tērpam jākustas, un tāpēc zīmuļa vietā izmantoja tikai drēbnieka šķēres un spraužamadatas.

– Viņa ietērpa bagātus un ievērojamus cilvēkus – Djagiļevu, Stravinski, Pikaso, Dalī, Kokto, Žakobu, Berāru, Renuāru, kā arī Ingridu Bergmani, Odriju Hepbernu, Elizabeti Teilori un Žaklīnu Kenediju. Turklāt no lielākās daļas ievērojamo sieviešu viņa par saviem pakalpojumiem neņēma naudu. Viņa teica: „Es taču nevaru ņemt naudu no cilvēka, kura priekšā, veicot mērījumus, rāpoju uz ceļiem.”

French fashion designer Coco Chanel (1883 - 1971), circa 1962. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

– Koko paudusi, ka nekad nav tiekusies pēc lielas naudas, bet gan pēc neatkarības. Lai arī viņas starta kapitāls piederēja viņas aizgādnim, tomēr jau drīz, pateicoties sava talanta, ietiepības un veiksmes sakausējumam, viņa patiešām kļuva neatkarīga, turklāt vienlaikus arī visnotaļ turīga.

– Zināms, ka Koko bija mēnessērdzīga. Kādas savas mēnessērdzības lēkmes laikā viesnīcā Ritz viņa ne tikai no peldes halāta piegrieza tērpu, bet vēl arī eleganti pielika atlokam no balta dvieļa izgrieztu ziediņu.

– Koko nekad nav bijusi precējusies. Un zīmīgi, ka viņa nekad savas kolekcijas demonstrāciju nebeidza ar kāzu kleitu.

– Koko principiāli nakšņoja tikai viesnīcā Ritz, taču agri no rīta atgriezās savos apartamentos, kur saviem palīgiem iepriekš lika izsmidzināt smaržas Chanel No.5. „Lai klienti ierodas uz smaržu,” viņa paskaidroja.

coco_chanel

– Arī mode uz spēcīgu iedegumu uzradās tieši Koko laikā. Tiesa, tas notika gluži nejauši, 1923.gadā Koko kruīza laikā nepamanīja, ka ir pamatīgi iedegusi, ieskaitot seju. Kad viņa tādā paskatā ieradās Kannās, sabiedrības dāmas to uztvēra kā visjaunāko modes tendenci un nekavējoties sāka sekot viņas piemēram.

Informācija no žurnāla „Planētas noslepumi”

1

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.