2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Iedvesmas stāsts Intervija ar „Nela Strenge Gems” dizaineri Nelu Strengi

 

Aktīva, zinātkāra un labsirdīga – šādos trīs vārdos es raksturotu dizaineri Nelu Strengi. Viņa ar savām zelta rokām, pasaulei jau trešo gadu rada kaut ko ļoti skaistu – brīnišķīgās „Nela Strenge Gems” rotas, kuras ir iecienījušas arī sabiedrībā pazīstamas dāmas. Sākot ar krāšņiem akmentiņiem līdz Swarovski kristāliem – viņas rotas nevienu neatstās vienaldzīgu.

Dieviete.lv nolēma uzmeklēt Nelu, lai arī jūs, mīļās dāmas, iedvesmotu kaut kam jaunam un skaistam!es

Processed with VSCOcam with f2 preset

– Pastāsti mums mazliet par sevi..

Es nāku no Ventspils, lai gan tagad uzskatu sevi par rīdzinieci. Bērnībā, jau no pirmā Rīgas apmeklējuma, zināju, ka gribu dzīvot lielā pilsētā un tiklīdz pabeidzu skolu, es iestājos universitātē un pārcēlos uz dzīvi Rīgā. Esmu beigusi Latvijas Universitātes Datorikas nodaļu un Banku Augstskolas Finanšu programmu. Paralēli studijām strādāju savā specialitātē, taču brīvajā laikā vienmēr meklēju kādu papildus lietderīgu nodarbošanos. Esmu adījusi, šuvusi, gleznojusi, taču tas vienmēr bija kā hobijs. Man vienmēr ir bijis sapnis par savu biznesu, tomēr nebija konkrētu ideju tā īstenošanai, un bija bail. Zināju tikai to, ka ofisa darbs nav radīts man.

 IMG_3959

 – Kā, mācoties pavisam citā jomā, nolēmi kļūt par dizaineri?

Man vairāk patīk termins “radošais direktors”. Šobrīd nodarbojos arī ar paša uzņēmuma ”Nela Strenge Gems” vadību. Tas viss sākās sen, kad radās pirmās domas par sava biznesa uzsākšanu. Bija vairākas idejas, taču tās vai nu neizdevās, vai arī nemaz neizmēģināju. Agrāk domāju, ka pareizi ir veidot biznesu, balstoties uz lielu, inovatīvu ideju, kura savukārt prasa lielus ieguldījumus. Tā rezultātā viss, kas neatbilda šai vīzijai nemaz netika izskatīts kā potenciāla biznesa ideja.

Līdz brīdim, kad sapratu, ka ar tāda veida domāšanu, savu biznesu uzsākt nevarēšu. Esmu no cilvēkiem, kuriem nepatīk risks. Neieguldu naudu lietās, par kurām neesmu pārliecināta, man vienmēr vajag drošības sajūtu. Ļoti iespējams, ka biznesā tā nemaz nav laba īpašība, taču tas mani aizveda pie domas, ka varētu izveidot arī mazāku biznesu, ar domu, ka ar laiku tas izaugs. Šoreiz tā arī sanāca.

Bieži no cilvēkiem esmu dzirdējusi, ka mana veiksmes atslēga ir īstais laiks un vieta, taču es tam nepiekrītu. Tas ir liels darbs, negulētas naktis, darba diena no sešiem rītā līdz pusnaktij, kā arī brīvdienās un svētkos. Protams, pirms 2-3 gadiem bija arī daudz mazāka konkurence. Tagad visi kaut ko ražo – pārtiku, aksesuārus, drēbes, mēbeles utt. Par piemēru var ņemt Kalnciema tirdziņu – tur ir pilns ar vietējā ražojuma precēm.

IMG_3921IMG_3920

– Kāpēc izvēlējies darināt tieši rotas?

Man bija divas idejas – rotas un apģērbu šūšana. Tā kā šūšana tomēr ir tehniski sarežģītāks process, kur man ir mazāka pieredze, tad sāku ar rotām. Zīmols “Nela Strange Gems” pastāv trīs gadus. Rotas mēdzu taisīt jau iepriekš, taču toreiz tas bija tikai priekš sevis.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

– Kādas rotas piedāvā zīmols “Nela Strange Gems”?

Principā,tie ir visi iespējamie aksesuāri. Pamatā-auskari, rokassprādzes, kaklarotas, taču varu uztaisīt arī jebko citu, ko klients pasūta. Izmantoju pusdārgakmeņus, Swarovski kristālus. No sākuma tos veidoju tikai no auklām un auduma bārkstīm, taču no pagājušā gada rudens pievērsos arī ādas aksesuāriem. Man ļoti patīk strādāt ar ādu, tas ir ļoti daudzveidīgs materiāls – dažādi to apstradājot, var iegūt atšķirīgu rezultātu. Ierastā mērķauditorija ir sievietes ap 27 gadiem, taču vecumu amplitūda ir ļoti plaša. Bieži tiek meklētas dāvanas arī dāmām gados un stilīgi aksesuāri dažāda vecuma kungiem.

IMG_2482

Processed with VSCOcam with f2 preset

-Pastāsti mums, kas Tevi iedvesmo..

Mani iedvesmo daba, modes žurnāli un grāmatas vai filmas par veiksmīgiem cilvēkiem. Cenšos atrast laiku pabūt pie dabas gan ziemā, gan vasarā. Es aizraujos ar fotografēšanu, tādēļ man lieliska atpūta ir gara pastaiga pa mežu, apvienojumā ar skaistu foto kadru medībām. Bieži vien arī ņemu līdz rotas, jo vieglāt tās ir bildēt dabas ainavās, nekā pašai taisīt kompozīciju studijā.

Kad dodos ceļojumos, primārais man ir skaista daba. Ne pieczvaigžņu viesnīca, ne klubi, ne veikali. Piemēram, Gruzijā ir ļoti fantastiski kalni. Lai gan tā ir nabadzīga valsts, ir ļoti maz smalku viesnīcu un veikalu, tomēr tas pēdējā laikā bijis viens no labākajiem ceļojumiem.

Cenšos sekot līdzi modes tendencēm, abonēju vairākus modes izdevumus un lasu modes blogus. Man patīk domāt par to, kā pasauli redz citi radoši cilvēki. Skatos uz skaistajām kompozīcijām žurnālos un iedomājos, kā notika fotosesija, kā radās doma par fotogrāfijā esošo tērpu, kā tas tika dizainēts un šūts. Šāds skats no malas palīdz sevī ieraudzīt kaut ko jaunu, paskatīties uz savām idejām no cita skatu punkta.

Mani iedvesmo arī citu cilvēku veiksmes stāsti. Lasu grāmatas, skatos dokumentālas filmas un biogrāfijas. Tas var būt gan sportists, gan politiķis, gan dizaineris vai zinātnieks, no katra cilvēka varam kaut ko iemācīties. 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

– Ko Tu uzskati par saviem vislielākajiem sasniegumiem tieši šajā darbības lauciņā?

Priekš manis sasniegums jau ir tas, ka esmu sākusi kaut ko no nulles, un tas ir labi izdevies. Mans zīmols nu jau ir pazīstams, sociālajos tīklos ir daudz sekotāju, sadarbojos ar veikaliem visā Latvijā. Ir liels prieks nejauši sastaptam cilvēkam ieraudzīt savas rotas.

Tā man ik pa laikam gadās gan uz ielas, gan sabiedriskās vietās. Ieraugu, un ir prieks, ka cilvēks iegādājies kaut ko manis darinātu. Bieži arī klienti atsūta bildes ar rotām – tas arī ir patīkams pārsteigums, tas dod pozitīvas emocijas visai dienai.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

– Vai pieļauj, ka kādreiz varētu būt arī apģērbu dizainere?

Kāpēc gan nē? Man ir pieredze šūšanā un piegriešanā, iespējams, kādu dienu pie tā vēl atgriezīšos. Pirms gada jau biju saņēmusies pirkt šujmašīnu, taču pagaidām nav laika ar to nodarboties. Gribētos arī iziet apģērbu modelēšanas kursus, atsvaidzināt teorētiskās zināšanas.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

IMG_0229

– Kas ir Tava lielākā motivācija radot šīs rotas lietas?

Man pašai ļoti patīk tas, ko es daru, un, ja es ar to vēl varu iepriecināt un padarīt skaistākus citus cilvēkus, tad tā ir milzu motivācija.

Ir brīži, kad ir daudz darba, nogurums, tad es ļauju sev atpūsties, uz vienu vakaru aizmirstu par visu. Un tad nākamajā dienā,atkal ar svaigu prātu,ķeros klāt darbiem.

D316DCEA-2215-4CE0-80AA-E04C63482603

– Nela, kāds ir Tavs dzīves moto?

Savulaik atklāju interešu apvienību ONE LIFE. Viņu filozofija ir tāda, ka dzīve ir viena,un to vajag izbaudīt pilnībā. Pieņemt izaicinājumus, izbaudīt katru mirkli, apceļot pasauli, nelaist garām nevienu iespēju, dzīvot tā, lai dienas beigās ir patīkams nogurums, taču jau ātrāk gribas nākošo dienu!

Pēc šī paša principa es vados savā dzīvē. Nevaru ilgi nosēdēt mierā, man vajag kaut ko darīt, kaut kur braukt, vajag kaut kādu ‘action’ apkārt. Es nevaru ilgstoši darīt vienu darbu, tas man ātri apnīk, gribas apgūt ko jaunu, augt un attīstīties.

Processed with VSCOcam with f2 preset

– Ko Tu novēlētu mūsu Dieviete.lv lasītājām?

Būt radošām un noticēt sev! Izdzīvot katru dienu laimīgi, piepildīti un skaisti!

NS_2intervēja:1

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.