10.3 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

6 veidi, kā jūsu smadzenes nekaunīgi kaitē jūsu intīmajai dzīvei

 

194-640x426

Slēptā sabotāža

Liekas, ka mīlas lietās mūsu smadzenēm jābūt noteikti mūsu pusē: ņemot vērā nepārvarami instinktīvo tieksmi vairoties. Kamēr jūs esat pusaudzis un vienkārši meklējat kādu vairāk vai mazāk piemērotu dzimumorgānu kopumu īpašnieku, pretēja dzimuma, tūlītējai kopulācijai, viss nemaz nav tik slikti: maz pieredzes – maz stereotipu. Bet pieaugšanas gaitā atrast pāri ne ar ko nesaistītiem gultas priekiem kļūst arvien grūtāk, un pie viena no pēdējiem šķēršļiem pieskaitāms jūsu paša galvaskauss. Piedāvājam iepazīties ar veidiem, kā jūsu smadzenes cenšas sabotēt seksu jūsu dzīvē. 

  1. Cilvēki domā, ka seksīgi un pievilcīgi cilvēki ir muļķi

Tas droši vien būs pārsteigums pievilcīgām meitenēm: terminus “padauza” un “prostitūta” ir dzirdējuši daudzi, sasniedzot noteiktu dzimumnobrieduma stadiju, turklāt neatkarīgi no apģērba stila, morālām īpašībām un panākumiem mācībās. Seksīga? Tas nozīmē, stulba padauza, tur nevar būt ne divu domu.

Neskaitot acīmredzamu stereotipu un uzvedības modeļu piemēru uz nenobriedušu tīņu psihi, iemesls slēpjas mūžīgajā smadzeņu tieksmē par cilvēkiem spriest “pēc apģērba”: no sākuma mēs ieraugām ( un novērtējam) ārējo izskatu (pamatā tieši kā vairošanās priekšmetu, ak, šie instinkti, ko ar tiem padarīsi), pēc tam ieskatāmies cilvēkā kā būtnē. Toties jaunums ir tas, ka sievietes vīriešiem piekarina tieši tādu pašu izkārtni – seksuāli pievilcīgs vīrietis, tas nozīmē, ka muļķītis.

Pētījumi liecina, ka vīrieši ar atkailinātu ( un seksīgu) torsu sievietēm asociējas kā “pievilcīgi, bet nekompetenti”. “Šis efekts var parādīties pat tādos gadījumos, kad vīrietis ir pilnībā apģērbts, – stāsta viens no pētījuma autoriem – psihologs Kurts Grejs,  – pietiek vien ar to, ka viņa koncentrēšanās pašam uz savu pievilcība ir acīmredzama sievietei”.

Secinājums: mēs pieņemam, ka cilvēki, kuri izskatās seksīgi, ir muļķi, tajā pašā laikā citi cilvēki, kuri mūs uzskata par seksīgiem, uzskata, ka muļķi esam mēs. Un tas viss galarezultātā traucē vīriešiem un sievietēm iepazīties tuvāk…ļoti tuvu, ja mēs runājam par attālumu.

  1. Flirts ar jums padara jūs vēl stulbākus

Cerēsim, ka lielākā daļa vīriešu zin, ka flirtēt darbā ar sipātiskām sieviešu dzimuma kolēģēm kā minimums ir nekorekti. Tomēr zinātne saka, ka ar flirtēšanas palīdzību novēršot meitenes no darba, jūs pavisam nopietni traucējat viņām koncentrēties uz darāmo darbu. Kā var efektīvi strādāt, ja kāds slepus skatās uz jums un ik pa laikam izmet divdomīgus jociņus?

Bet neuztraucieties, mīļās dāmas: tāds pats efekts darbojas arī pretējā virzienā. Ir pārbaudīts: dažām meitenēm bija jāatnāk uz pārrunām pie vīrieša, kurš no sākuma ar vērtējošu skatienu novērtēja viņus no galvas līdz kājām, bet pēc tam sāka “blenzt uz pupiem” un nebeidza to darīt līdz pat pašām intervijas beigām. Nabaga pārbaudāmās meitenes putrojās ar vārdiem, neverēja koncentrēties uz jautājumiem un vispār, kā teikt, muļķojās.

Pēc tam situācija mainījās uz pretējo pusi: pārrunas veica pievilcīga sieviete, “darbā iekārtoties” nāca vīrietis. Uzdodot jautājumus, “boss” bez jebkādas mulšanas aplūkojot viņu bikšupriekšas saturu. Nevienu nepārsteidza, ka šajā situācijā pašpārliecinātie tēviņi sarka, bālēja, stostījās un “nebija savā ādā”. Viņi vienkārši nespēja domāt par nekādu darbu. Turklāt ne vīrietis, ne sieviete, kura spēlēja bosa lomu, neuzrādīja nekādas problēmas ar domāšanu: smadzenes aptumšojās tikai tiem, kuri kļuva par apskates objektu. Protams, ka par seksuālu interesu pret bosu no “izmēģinājuma trusīšu” puses nevarēja būt ne runas.  

  1. Jūsu smadzenes objektivizē sievietes (pat, ja jūs pati esat sieviete)

Saskaņā ar Vikivārdnīcu objektivizācija ir “pārvēršana par objektu; domāšanas process, caur kuru sajūtas, kas rodas kā subjektīvs stāvoklis, pārvēršas objekta uztverē”. Vienkāršāk sakot, kad jūsu redzeslokā nonāk seksīga sieviete, jūsu smadzene tūlīt pat sadala viņu “dibenā”, “krūtīs”, “kājās”, “viduklī”, “lūpās” un tā tālāk, tas ir, sadala viņas seksualitāti vairākās sastāvdaļās, katru no viņām uztvēra nevis kā personības daļu, bet kā pievilcīgu formu priekšmetu.

Un jūs tur neko nevarat padarīt – tā ir izveidotas mūsu smadzenes, un tas ir zinātnisks fakts. Zinātnieki pagaidām nevar izskaidrot, kāpēc tāds uztveres veids tiek novērots ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, un pieļauj, ka atslēga slēpjas sabiedrības evolūcijas uztverē, kur sievietēm vairāku gadsimtu laikā nācās “pielāgoties” vīriešu uzvedībai mūsu vecajā labajā patriarhāli civilizētā pasaulē.

  1. Mums pastāv dubultie standarti attiecībā uz to, kā mēs saprotam“krāpšanu”

Pētījumā, kur izmēģinājuma trusīšiem tika uzdots nosaukt vissvarīgākās rakstura īpašības viņu potenciālajam partnerim, uzticība atradās ja ne pirmajā vietā, tad katrā ziņā ļoti tuvu tai. Nospiedošajam vairākumam cilvēku nepatīk neuzticība. Kaut gan stop. Ko mēs saprotam ar jēdzienu “neuzticība”?

Vai tad tā ir krāpšana, ja jūs kādu noskūpstījām, vadoties pēc dzērumā radušām siltajām jūtām? Jūs taču bijāt piedzēries, tā kā tas neskaitās. Bet, ja nejauši uzsitāt kolēģei pa dibenu ejot garām? Bet tas taču bija pilnīgi nejauši! Un kā ar izlietotu prezervatīvu jūsu mašīnā? Tā nav mana mašīna. Nu labi, tā ir mana mašīna, bet prezervatīvs nav mans. Turklāt, ja tas patiešām būtu mans, viens gadījuma sekss uz aizmugrējā sēdekļa bez jebkādām saistībām un jūtām – vai tad tā ir krāpšana?

Nav krāpšana, ja to darījāt jūs. Krāpšana, ja to darījis jūsu partneris. Ir bezjēdzīgi sevi pierunāt: par spīti jebkuriem argumentam un veselajam saprātam jūsu smadzenes centīsies jūs attaisnot. Mēs negribam, lai mūsu garīgais līdzsvars izjuktu, tāpēc tāda reakcija ir vienkārši daļa no pašsaglabāšanās instinkta rīcības.

Piemēram, kādā pētījumā tika izjautāti koledžas stundenti, ko viņi saprot ar seksu. Gandrīz visi seksu aprakstīja kā peņa iekļūšanu vagīnā…vairākkārtēju. Ok, bet jūsu partnera sekss ar citu cilvēku – tas arī nav nekas vairāk nekā peņa iekļūšana vagīnā? Nē, godīgi atbildēja studenti, tā ir nodevība, krāpšana, apmāns, sitiens un spļāviens dvēselē. Pētījuma secinājums: tas nav egoisms, bet gan cilvēka smadzeņu funkcionēšanas mehānisms.

  1. Mēs esam nepārliecināti par sevi un greizsirdīgi tāpēc, ka tas palīdz mums izdzīvot

Cilvēkus var iedalīt divās modeļu grupās: droša pieķeršanās, kurā jūs jūtaties mierīgi un droši par savu savienību, un slimīga pieķeršanās: tas gadījums, kad, ja jūsu telefons pēkšņi ir izlādējies darbā, un jūs spējāt uzlādēt to tikai pēc trīs stundām mašīnā, jūs saņemat 36 īsziņas automātiskajā atbildētājā, turklāt pēdējās desmit no tām pavada raudas. Un, kad jūs atgriežaties mājās, jūs redzat, ka jūsu dzīvoklis ir aizdedzināts.

Protams, civilizētā pasaulē ir pieņems pirmais attiecību modelis ( iespējams, to veicina nepieciešamība dzīvot daudzdzīvokļu mājās). Bet tiksim skaidrībā, kāpēc pastāv arī cits, histēriskais modelis, kurā viens no partneriem izmisīgi pieķeras otram, cenšoties īstenot kontroli pār visām viņa darbībām.

Tāpēc, ka tas ir izdzīvošanas veids. Tāda uzvedība ir raksturīga tikai viena tipa personībām: ļoti, ļoti par sevi nepārliecinātām. Šī nepārliecinātība vienmērīgi izplatās arī privātajā dzīvē. Zinātnieki atkārtoja iepriekš aprakstīto situācija ar ugunsgrēku, izpētot to, cik ātri un kādā veidā pētāmie reaģēs uz dūmu smaku istabā. Protams, ka lielāka daļa teorētiski izglābušo attiecās pie tā paša neirastēniskā tipa, kas jebkuru nestandarta situāciju uztver kā apokalipsi. Izdzīvošanai tādas spējas nav slikti, bet tās arī spēj izbojāt jūsu intīmo dzīvi.

  1. Jā, vīrieši patiešām uzskata, ka viņu draudzenēm nav nekas pretim nodarboties ar viņiem ar seksu

Heteroseksuālie vīrieši un sievietes nevar būt draugi, tāpēc, ka sekss vienmēr kaut kur blakus lidināsies. Turklāt, lai cik dīvaini tas arī nebūtu, sievietes izrāda pārsteidzošu naivumu, novērtējot savas attiecības ar vīriešu dzimuma draugiem.

Padoms meitenēm: jūs varat būt romantiskā vecumā un ticēt tīras draudzības tīrajām saitēm, bet tik un tā tas nenozīmē, ka viņš neizskata seksa iespējamību ar jums kā pieļaujamu un pilnībā ticamu. Sirds dziļumos jūsu draugs ir pārliecināts, ka jūs slepus viņu iekārojat, tāpēc, ja jums ir nepieciešams sekss bez pienākumiem – jūs zinā, pie kā vērsties. Cita lieta, ja jūs par to pat nedomājat.

Divu zinātnisku pētījumu rezultāti liecina: vīrieši ir tā iekārtoti, ka nedomāt par seksu ar sievieti, kas viņos izraisa simpātiju ( bez simpātijas, piekrītiet, draudzība nemēdz būt), viņi vienkārši nav spējīgi. Vēl vairāk, viņi pieļauj, ka arī viņu draudzenes domā tāpat. Nu, bet sievietes tiecas pret draudzību ar vīrieti izturēties kā pret draudzību, lai ko arī viņš tur pie sevis nedomātu.

Tāpēc, dāmas, kad jūs atbildat uz draudzenes jautājumu “kas tur starp jums ir?” = “Ak, mēs esam tikai draugi”, neaizmirstiet, ka jūsu drauga atbilde būtu: “Mēs esam tikai draugi. Pagaidām.”

AVOTS
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.