11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Tīkami pikantā Tom yum zupa

 
Foto - Matīss Markovskis
Foto – Matīss Markovskis

Sastāvdaļas

• litrs ūdens vai buljona (dārzeņu, zivju vai vistas)

• kārbiņa (400 ml) kokospiena

• līdz divām ēdamkarotēm Tom yum zupas pastas

• 1–2 ēdamkarotes zivju mērces (Fish sauce)

• 2 sarkanie sīpoli

• 2 tomāti

• 200–300 g šampinjonu (var izmantot austersēnes vai šitaki, der arī paša lasītas baravikas)

• vistas fileja

• 10–15 izlobītas garneles (var aizstāt ar jūras velšu maisījumu, arī tas ir ātri gatavs)

• selerijas kāts

• sauja koriandra zaļumu

• var likt arī citus zaļumus, piemēram, pētersīļus

• mazliet maurlociņu

Pagatavošana

Klasiska, ļoti populāra Taizemes zupa. Pavārs Nikolajs jokojot to dēvē par taizemiešu soļanku. Tās asi skābo garšu veido īpašā Tom yum pasta no sojas pupiņu eļļas, citronzāles, šalotes sīpoliem, čili, galangala jeb Taizemes ingvera… Taču pat taizemieši to negatavojot paši, pērkot gatavu.

Šī zupa ejot pie sirds arī tiem, kam netīk asi ēdieni vai koriandrs. Izmēģināju pagatavot – tiešām garšīgi!

Vistas fileju un sīpolus sagriež kubiņos, tomātus sakapā gabaliņos, šampinjonus sagriež četrās daļās, selerijas kātu – smalkās strēmelītēs.

Katlā uzkarsē ūdeni un liek vārīties sīpolus, vistas filejas kubiņus, sēnes, seleriju, garneles, tomātus. Ja garneļu nav, var iztikt ar vistas fileju.

Visu pavāra pāris minūšu, tad pievieno zupas pastu, kokospienu un zivju mērci. Pakarsē, kamēr uzmet burbuli.

Beigās ieber sakapātu koriandru – tam jābūt noteikti, ja grib autentisko garšu! Pievieno citus zaļumus. Sāli neizmanto, jo tas jau ir zivju mērcē. Ja grib ļoti asu virumu, var pielikt vairāk zupas pastas.

 

praktiski

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.