6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Ājūrvēdas ārsts, kam izdevies izārstēt diabētu u.c. slimības bez blakusparādībām, dažkārt tikai ar uzturu

 
Privātā arhīva attēls

Vai iespējams uzstādīt diagnozi divu minūšu laikā? Diabētu izārstēt, pārtraucot lietot pienu un piena produktus? Izvairīties no sezonālām saslimšanām, profilaktiski lietojot vienu medikamentu kombinācijā ar dažādām sastāvdaļām, kas neizraisa blakusparādības? Izdziedināt Hodžkina limfomu un diskveida sarkano vilkēdi trīs mēnešu laikā? Ājūrvēdas ārstam no Indijas, Madanam Gulati savā 40 gadu darbā šāda pieredze ir.

Agrā, lietainā novembra pēcpusdienā satieku dakteri no Indijas, ārstu Madanu Gulati pašā Rīgas sirdī. Viņš ir ceļa jūtīs, ap viņu spieto palīgi un nes somas uz takša pusi, tomēr atrodam mirkli sarunai.

Ājūrvēdas ārsts – dubults ārsts

“Kāpēc es izvēlējos medicīnu?” viņš atkārto jautājumu, “Lai palīdzētu cilvēcei!” Atbilde nāk uzreiz, šķiet, viņš nekad par to nav šaubījies. “Tā ir skaista zinātne, jo tā ir vienīgā, ar kuru mēs varam palīdzēt sabiedrībai. Ārsta pienākums ir atvieglot pacienta ciešanas. Un es esmu dubults ārsts, tā varētu teikt, es ārstēju arī ķermeni, prātu un dvēseli. Ājūrvēdas ārsti zina, ka jāpazīst ir ne tikai ķermenis.”

Ārsts stāsta, ka ājūrvēdas uzskati ietver pārliecību, ka mums jābūt laimīgiem gan fiziskajā, gan garīgajā plaknē. Veselība ir ļoti svarīga, mums vajadzētu būt veseliem ķermenī – tātad sakārtotai jābūt fiziskajai veselībai, tad psihiskajai, tad sociālajai, tad garīgajai veselībai. “Mēs darbojamies ar visiem četriem aspektiem. Piemēram, tiek izrakstīts kāds medikaments, ieteikta masāža, prānajama (elpošana), joga – to visu kombinē,” Madans Gulati skaidro ājūrvēdas principus.

“Ja nodarbojas ar meditāciju, medikamenti nav nepieciešami,” ārsts saka un smaida. Viņš pats ir meditējis, kā arī iesaka to saviem pacientiem. Dakteris stāsta, ka “mūs kontrolē hormoni, un hormonus ietekmē mūsu domas, tāpēc, kad esam stresa situācijā, izdalās stresa hormoni – daudzu problēmu sakne.”

Ājūrvēdas praksē tiek pielietoti gan medikamenti, gan tiek mācīts, kā dzīvot laimīgi. Ārsts Gulati saka, ka ir nodevies šai sistēmai pilnībā. Vārda “ājūrvēda” pirmā daļa nozīmē “dzīve”, un ajūrvēda esot dzīves zinātne.

Ājūrvēda satur divas ārkārtīgi svarīgas daļas – veselību veicinošo un dziedinošo pusi. Veselību veicinošā daļa paredzēta veselam pacientam, bet dziedinošā domāta, lai iznīcinātu slimību, ne tikai nomāktu tās simptomus. Dakteris piebilst, ka ājūrvēdā pieejamā medicīna neizsauc blakusefektus. Viņš saka: “Modernajā medicīnā ir daudz blakusparādību, bet ājūrvēdā mēs izmantojam zāles, kuras neizraisa blakusparādības. Tā ir vislabākā sistēma – izārstēt slimību, neizsaucot citas saslimšanas. “Ķīmija” ir slikta, bet ājūrvēdā mēs dodam augus, un šīs augu izcelsmes zāļvielas ir daļa no mūsu dzīves, tāpēc aknas tās pieņem, bet ķimikālijas aknas labi nepanes.”

Ārsts arī atzīst, ka tieši tāpēc ir izvēlējies ājūrvēdu, jo visas šīs lietas tiekot ņemtas vērā. Viņš uzsver, ka svarīgi ir “atvieglot ciešanas un izārstēt slimību, ne tikai apspiest.”

Trīs enerģijas

“Mēs ticam trim enerģijām – Vata, Pitta, Kapha – kinētiskajai, termālajai un potenciālajai enerģijai. Starp tām ir nepieciešams balanss, ko var panākt ar medikamentiem, masāžu, garīgiem vingrinājumiem, prānajamu.” Tāpat tiek dots diētas padoms par to, kas palielinās Vata, Pitta un Kapha enerģijas. “Ājūrvēdā ir sešas garšas – salda, skāba, sāļa, asa, rūgta un sūra jeb savelkoša. Salda un sūra ir labākās Pitta enerģijai. Pacientam ar paaugstinātu termālo enerģiju mēs iesakām ēst kaut ko saldu, mazliet sūru – ķirbjus, gurķus. Indivīdiem, kas slimo ar paaugstinātu Vata kinētisko enerģiju, mēs iesakām ēst saldu, skābu un sāļu. Ja ir traucēta potenciālā enerģija, iesakām asu, rūgtu un sūru.”
“Diēta ir ļoti svarīga,” dakteris vēlreiz atkārto tās nozīmi, jo, “kad diēta ir nepareiza, medikamenti to neizmainīs, bet, ja diēta ir pareiza, medikamenti vairs nav vajadzīgi.” Dakteris saviem pacientiem iesaka ēst zaļumus – tie saglabājot jaunību. Madans Gulati min piemēru, ka Pitta pacientiem vajadzētu lietot ingveru specifiskā daudzumā, bet aknes pacientam nevajadzētu lietot skābas lietas.

Ājūrvēdā ir svarīgi paaugstināt imūnās sistēmas efektivitāti; tā ir profilaktiskās medicīnas daļa, kad veselam indivīdam dod medikamentus, lai saglabātu līdzsvaru.

Ājūrvēda nav alternatīvā medicīna

Cilvēki ājūrvēdu uzskata par alternatīvo medicīnu, “taču tā nav alternatīva, tā ir domāta visiem, ne tikai indiešiem, amerikāņiem vai latviešiem. Jebkurš var lietot piparus – tie ir visur, tāpat kurkuma, piparmētras vai ingvers.”

Ārsts Gulati saka, ka cilvēki slimo ar slimībām, kuras tiek nomāktas, nevis izārstētas: “Piemēram, pacienti ar hipertensiju lieto medikamentus visu dzīvi, tāpat diabēta vai epilepsijas gadījumā. Tas ir absurds! Kāpēc neiznīcināt slimību pašā saknē?”

Ājūrvēdā netiek ārstēta tikai slimība, bet pacients kā veselums. Ājūrvēda ir holistiska sistēma, tāpat kā pieeja pacientam. “Mēs kā ājūrvēdas ārsti taustām pacienta pulsu, tā ir diagnostikas metode, lai noskaidrotu, cik izmainīta ir Vata, Pitta un Kapha enerģija.”

Ārsts uzskata, ka ājūrvēda ir Dieva dota: “Cilvēka ķermenis ir kā mašīna. Dodoties uz veikalu, iedomājamies, mēs nopērkam kameru, TV vai kādu citu elektronisku ierīci. Tām visām līdzi nāk instrukcijas. Bet Dievs ir izveidojis šo skaisto mašīnu – cilvēku, un ājūrvēda ir lietošanas instrukcija, ko pats Dievs ir devis.”

Ārsts stāsta par diagnostiku ājūrvēdā: “Tāds ir ājūrvēdas skaistums – mēs diagnosticējam pēc pulsa,” tad dakteris piebilst ko tādu, kas atgādina propedeitikas nodarbības medicīnas fakultātē: “Tāpat mēs vērojam – skatāmies acis, nagus, mēli.”

Izrādās, ājūrvēdā slimības nosaukumam nav tik liela nozīme kā modernajā zinātnē: “Jebkurai slimībai jānosaka, cik daudz ir Vata, Pitta un Kapha enerģijas. Pēc pulsa mēs uzstādām diagnozi.” Tālāk tiek panākts šo trīs enerģiju balanss, jo ājūrvēdā tiek uzskatīts, ka slimība ir enerģiju disbalanss. “Līdzsvara panākšana – tā ir izārstēšana.”

Tad ārsts smejas un saka, ka ājūrvēda nemaz nav tik sarežģīta: “Cilvēkam ir saule – Pitta; ko saule dara Visumā, to Pitta – ķermenī. Mēness Visumā ir Kapha ķermenī. Vēja enerģija ir Vata. Mums ir jāsaprot Saules, Mēness un gaisa funkcijas, jo tādas pat funkcijas ir ķermenī.”
Dakteris turpina savu skaidrojumu sakot, ka Visums ir veidots no pieciem bāzes elementiem – zemes, ūdens, uguns, gaisa un ētera, kas ir nanomolekulas: “Piemēram, atomam ir konkrēts neitronu un protonu skaits, kas ir atomārā masa – tā ir zeme. Ūdens elements ir spēks, kad notiek elektronu kustība. Kad atoms sprāgst, izdalās siltums, tas ir uguns elements. Šie pieci elementi veido trīs enerģijas. Ar diētas palīdzību mēs veidojam līdzsvaru. Molekulas, kuras ir ķermenī, ir arī ēdienā, ko patērējam. Piemēram, ja apēdam ābolu, arī ābols satur tās pašas molekulas. Ja dodam ko rūgtu, mēs dodam gaisu un ēteri ķermenim. Ja vēlamies zaudēt daļu uguns, būs jālieto rūgts, sīvs vai salds.”

Lasīt tālāk

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.