5.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Ājūrvēdas ārsts, kam izdevies izārstēt diabētu u.c. slimības bez blakusparādībām, dažkārt tikai ar uzturu

 

No gaļas ēšanas līdz vēzim

Dakteris priecājas, ka arvien vairāk ārstu iepazīst ājūrvēdu, jo viņi vēlas pacientu ne tikai ārstēt, bet izārstēt: “Ājūrvēda ir tradicionāla ārstam, kurš nāk no Indijas, bet tagad ājūrvēda izplatās.” Viņš uzskata, ka ārstam vajadzētu savam pacientam pastāstīt, ka smēķēšana ir kaitīga, ka tā izsauc vēzi, ka tā ir liela problēma. “Cilvēki cieš no vēža, neviens nav pasargāts. Tā ir simtprocentīga iespēja, ka, ja cilvēks nepārstās smēķēt, viņš saslims ar vēzi. Tāpat biežs ir resnās zarnas vēzis. Ēdot gaļu, būs dedzinoša sajūta, kas izsauks hiperaciditāti, tad kolītu, tad čūlaino kolītu, beigu beigās – vēzi.”

Ājūrvēdas uzskatos ietilpst arī atziņa, ka katra slimība sastāv no sešiem līmeņiem: “Sākumā notiek lokāla uzkrāšanās. Piemēram, ir paaugstināts skābes līmenis kuņģī, tiek lietotas zāles, bet patiesībā vienkārši vajadzētu no diētas izslēgt konkrētus produktus. Tālāk notiek saasināšanās, tad – izplatīšanās. Ja pie manis griežas pacients ar hiperaciditāti, es stāstu par produktiem, kurus nevajadzētu ēst, bet, ja netiek mainīti ieradumi, process turpinās.” Tad dakteris kaut ko pasaka hindu valodā un uzreiz tulko: “Ājūrvēdā mēs sakām, ka slimības sakne ir jālikvidē pēc iespējas ātrāk. Ja ir kaut kas, kas mūs traumē, traucēklis ir jālikvidē, jāpārtrauc process.”

Diagnoze divu minūšu laikā

Ārsts stāsta, ka diagnozi parasti iespējams noteikti divu līdz trīs minūšu laikā: “Uz plaukstas locītavas mēs uzliekam rādītājpirkstu, vidējo pirkstu un zeltnesi. Rādītājpirksts mums stāsta par Vata, vidējais – par Pitta, bet 4. – par Kapha enerģiju. Vata pulsa kustība ir kā čūskai. Piemēram, hipertensijas pacientam vairāk ir Pitta – Vata un Pitta nav līdzsvarā. Pitta pulsa kustība ir kā vardei, bet Kapha – kā gulbim. Tas ir novērojums, kas atkarīgs no pieredzes. Man ir 40 gadu pieredze šajā nozarē. ”

Sazvērestība aiz diabēta medikamentiem un diabēta terapija

Tad dakteris pievēršas smagākai tēmai par farmācijas nozares trūkumiem: “Aiz diabēta slēpjas liela sazvērestība, lai tikai pārdotu tādas zāles. Tiek pārtraukta augļu lietošana – nekādu ābolu, banānu, persiku, nekādu saldo augļu, taču atļauj ēst maizi. Bet maize satur glutēnu, kā arī piens ir svarīgs diabēta izraisītājs.” Ārsts uzsver, ka, ja cilvēks beidz lietot pienu un piena produktus, tad glikozes līmenis automātiski kritīsies. Visi piena produkti esot ārkārtīgi bīstami diabēta pacientiem. “Pirmkārt, mēs pārtraucam dot piena produktus. Esmu izārstējis daudzus I tipa diabēta pacientus, tikai pārtraucot piena produktu lietošanu.”

Tad ārsts pievēršas diabēta pacienta ēšanas režīmam. Diabēta pacientam vajadzētu brokastīs lietot daudz augļu un riekstu. “Piemēram, ja cilvēks sver 80 kilogramus, es iesaku brokastīs ēst 800 gramu augļu un riekstu. Pusdienās vajadzētu ēst 800 gramus spinātu, kāpostu, tomātu, gurķu – daudz lapu salātu un nevārītu dārzeņu.”

“Diabēta pacientiem labi ir mango, banāni, visi saldie augļi,” un šo sakarību ārsts skaidro ar to, ka augļi satur fruktozi, nevis glikozi. “Glikoze ir, piemēram, kviešos, kas diabēta pacientus ietekmē nelabvēlīgi.”

“Diabēta pacientiem vajadzētu izvairīties no piena produktiem, rafinētas un pārstrādātas pārtikas,” ārsts rezumē.

VIP attiecas arī uz ēdieniem

Aprakstīto diabēta pacienta ēšanas režīmu saucot par DIP (disciplined and intelligent person’s food). Pēc DIP patēriņa pacients var ēst, ko vien vēlas, un to sauc par VIP (very important person) ēdienu, ko patērējot garšas kārpiņu dēļ, nevis slimības dēļ.

Tālāk ārsts Gulati paskaidro atšķirību starp DIP un VIP ēdieniem sakot, ka DIP lieto pulsa regulācijas dēļ: “DIP ēdiens satur “dzīvos” enzīmus.” Kā piemēru viņš min svaigu apelsīnu sulu un tādu, kas atrodas iepakojumā. “Ja pilienu svaigās sulas apskata zem mikroskopa, ir redzama kustība, taču iepakojuma sulā tā nav saskatāma.” Ārsts apgalvo, ka, 15 dienas dodot svaigu apelsīnu sulu pacientam ar diabētu, glikozes līmenis kritīsies, taču tas paaugstināsies, ja dos iepakoto sulu. “Viena izsauks problēmu, otra to dziedēs.”

“Kad DIP ēdiens nokļūst organismā, ir tāds enzīms kā inkretīns. Tas “sazinās” ar apēstajām molekulām, un inkretīns bloķē glikozes caurkļuvi asinsritē, ja glikozes līmenis jau ir augsts,” skaidro ārsts. Taču, kad organismā nokļūst VIP ēdiens, tas nespēj “sazināties“ ar inkretīnu, tāpēc cukura līmenis ceļas.

Dakteris iesaka lietot dzīvu, nevis mirušu ēdienu: “Proteīnus vajadzētu uzņemt no pirmavota. Kāpēc lietot olbaltumvielas no dzīvniekiem, kas ir miris ēdiens? Dzīvnieki veido olbaltumvielas no pupiņām, lēcām, pākšaugiem. Kāpēc patērēt lietotus proteīnus, kāpēc nelietot olbaltumvielas no pirmavota?”

Ķermeņa attīrīšana

“Piemēram, pavasara sezonas laikā Kapha ir paaugstināta. Tad mēs sakām, ka nepieciešama vemšana, lai izkliedētu potenciālo enerģiju. Ziemā, savukārt, ir paaugstināta Pitta enerģija – tad vajadzētu lietot caureju veicinošus līdzekļus, lai attīrītu resno zarnu,” ārsts stāsta par ājūrvēdas principiem.

Izrādās, ingveru iesaka lietot atkarībā no gadalaikiem: “Kad to lieto sausā veida, tas ir nepatīkams un izsauc sausumu. Atkarībā no sezonas mēs iesakām pacientam ingvera formu, ko patērēt. Teiksim, pavasarī, kad pieaug potenciālā enerģija, iesakām pievienot kurkumu, ingveru, melnos piparus, medu un mazliet mandeļu eļļas.”

Ājūrvēdā bieži izplatīta zāļviela, Haritaki, arī tiek lietota atkarībā no mēneša ar pievienotām dažādām sastāvdaļām: “Ja lieto Haritaki ar pareizo sastāvdaļu, konkrētajā mēnesī nebūs specifiskās mēneša saslimšanas. Piemēram, martā vajadzētu lietot Haritaki ar medu, novembrī un decembrī – ar sauso ingveru.”

Ājūrvēdā ir slimību kavējošā, veselību veicinošā un dziedinošā daļā, stāsta dakteris: “Ārstēšanas daļā ir paliatīvā un iznīcināšanas daļā. Pēdējo sauc arī par Pančakarma, kas ir pilnīga attīrīšana.”

Ar ājūrvēdas palīdzību var izārstēt jebkuru slimību

Ārsts piebilst, ka jāapsver pacienta slimības stadija. Reizēm pietiek ar diētas izmaiņām, citas reizes nepieciešams lietot augu izcelsmes zāļvielas. Viņš arī uzsver, ka ājūrvēdā iespējams izārstēt katru un jebkuru slimību: “Nav tādu slimību, kuru nevar izārstēt ar ājūrvēdas palīdzību.”

Dakteris dalās ar savu personīgo pieredzi: “Kāda paciente ieradās pie manis ar galvassāpēm, un es ieteicu lietot divas zāļvielas – Brahmi un Amalaki. Pēc medikamentu lietošanas divu trīs mēnešu garumā viņa ieradās uz atkārtotu vizīti, un paciente stāstīja, ka sāpes ir apstājušās, turklāt uzlabojusies redze. Un nav bijis blakusparādību! Tāds ir ājūrvēdas skaistums.”

Ārsts atceras arī gadījumu, kad pie viņa ieradies pacients ar diskveida sarkano vilkēdi (DLE). Viņš esot izrakstījis ājūrvēdas medikamentus saskaņā ar pulsa diagnostiku, lai gan nekad nebija dzirdējis par DLE, “jo tas ir modernās sistēmas dots nosaukums. Pēc divu mēnešu zāļvielu lietošanas pacients ieradās pie manis, un es biju pārsteigts redzēt, ka tas ir tas pats cilvēks. Viņš bija izārstēts! Tāpat mans pirmais Hodžkina limfomas gadījums bija pārsteigums, jo pēc trīs mēnešu terapijas vairs nebija simptomu.”

40 gadu pieredzes stūrakmeņi

“Pēc tik daudzu pacientu pieņemšanas savā dzīvē esmu sapratis, ka ājūrvēdas ārstam ne tikai jādziedina ķermenis, bet arī prāts un dvēsele,” ārsts saka, “Meditācija ir ļoti svarīga, lai saglabātu veselību.”

Dakteris skaidro, ka, ja meditācijas laikā iztēlojas, piemēram, violetus gaismas starus, tas uzlabo endokrīnās sistēmas darbību. Indigo krāsa meditācija saistāma ar neiroloģisku problēmu, piemēram, epilepsijas vai šizofrēnijas dziedēšanu. Gaiši zila krāsa attiecināma uz plaušām, tā ir miera krāsa. Zaļā – sirdij, tā esot mīlestības krāsa. Dzeltenā krāsa – vēderam, aknām, tā esot laimes krāsa. Oranžā – sensorajiem orgāniem, imunitātei. Sarkanā – kustību un balsta sistēmai. Kad visi septiņi stari nāk vienlaicīgi, tas palīdzot reproduktīvajai sistēmai. Ārsts ir pārliecināts, ka “meditācija palīdz visām septiņām sistēmām.”

Dakteris māca, ka “acis ir daļa no ķermeņa, bet dvēsele ir tā, kas redz. Dvēsele dzird. Bez dvēseles nebūtu iespējams ne redzēt, ne dzirdēt.

Ārstam ļoti svarīga esot garīgās veselības izpratne: “Manos 40 prakses gados esmu sapratis, ka ārkārtīgi nozīmīgi ir pacientam pastāstīt par garīgo, psihisko veselību.”

“Modernā medicīna orientējas uz slimību, bet ājūrvēda – uz pacientu. Viņi tikai apspiež simptomus, mēs [slimību] iznīcinām. Tā ir galvenā atšķirība,” ārsts dalās ar savu viedokli. “Piemēram, ja diabēta pacients saņem medikamentus, visticamāk būs blakusparādības, kas izsauks jaunas problēmas. Ājūrvēdas zāļu izcelsmes medikamenti nāk no dabiskiem avotiem, pie kuriem organisms ir pieradis. Aknas tos pieņem, toties aknas nepieņem “ķimikālijas”.”

Dakteris Madans Gulati rezumē: “Ārstam vajadzētu būt sabiedrības ceļvedim, nevis tikai pelnīt naudu. Bet dzīve ir ķermeņa, prāta, dvēseles un sensoro orgānu kombinācija.”

 

Autore: Agija Kalve, speciāli

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.