-2.1 C
Rīga
svētdien, 24 novembris, 2024

Lēcas ar dārzeņiem. Vieglas un aromātiskas vakariņas

 
Foto: Aija Geida

Sastāvdaļas

• 200 g dzelteno lēcu
• 150 g ziedkāposta
• 200 g ķirbja
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• Lauru lapa
• ½–1 tējkarote sāls
• Garšvielas: ¼ tējkarotes kumīna; ½ tējkarote kurkumas; 1,5 cm ingvera saknes; ⅓ tējkarotes maltu melno piparu

Lēcas nomazgā aukstā ūdenī, līdz šķidrums vairs neiekrāsojas balts. Ziedkāpostu sadala mazās rozetēs, ķirbi sagriež kubiciņos. Katlā uzvāra puslitru ūdens, pievieno ziedkāpostu, lēcas un vāra uz vidējas uguns, kamēr pākšaugi kļūst mīksti. Pievieno ķirbi. Ingvera sakni sagriež mazos kubiciņos. Mazā pannā 30 m sekundēs eļļā apcep garšvielas un pievieno lēcām. Pieber sāli un samaisa. Pikants, aromātisks lēcu un dārzeņu sautējums ar austrumniecisku pieskārienu. Indijā šādu ēdienu sauc par dālu, bieži pasniedz pusdienās kopā ar indiešu maizi, sutinātiem dārzeņiem un saldo.

Svarīgi

Lēcām nav izteiksmīgas garšas, tāpēc jāpievieno garšvielas. Šiem pākšaugiem piestāv kumīns, ingvers, melnie un čili pipari, kurkuma, koriandrs, melnās sinepes un ķiploki. Garšvielas arī uzlabo gremošanu, tāpēc šādu ēdienu organisms vieglāk pārstrādā.

Uzziņa

Lēcas ir vērtīgas, jo dzelzs sastāva ziņā ieņem pirmo vietu starp visiem pākšaugiem. Tajās ir ne tikai olbaltumvielas un dzelzs, bet arī B grupas vitamīni, neaizstājamās aminoskābes, fosfors un kālijs.

Padoms

• Sarkanās un dzeltenās lēcas ātri savārās biezputrā, tās vairāk piemērotas zupām un biezzupām, savukārt zaļās un brūnās vārot neizšķīst, tām ir riekstu garša.

• Lēcas ātrāk nekā zirņi un pupas izvārās mīkstas. Sarkanajām lēcām nepieciešamas vien 10 minūtes, dzeltenajām – 15 minūtes, brūnajām un zaļajām vajag 25–30 minūtes (ja iepriekš nav izmērcētas).

• Lēcu sautējumiem ieteicams pievienot sviestu, tas labi izceļ šo pākšaugu garšu.

• Ja vāra tikai lēcas, pākšaugu un ūdens attiecība ir 1:2.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.