6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

10 veiksmes noslēpumi, par kuriem bosi tev nekad nestāstīs (bet vajadzētu gan)

 

1. Šķietamai drošībai var būt pretējs efekts
Vairums cilvēku uzskata, ka, lai sevi apliecinātu, nav nepieciešams riskēt, jo galu galā tas var izrādīties visai bīstami. Taču patiesībā izvairīšanās no riska negarantē tev mieru un panākumus ne darbā, ne personīgajā dzīvē.
Jo visbiežāk attaisnojas tieši risks. Tas ir līdzīgi kā alegorijā par pērtiķi, kas būrī ierauga riekstu, iebāž roku pa šauru caurumu, lai riekstu satvertu, bet pēc tam vairs nevar roku izvilkt ārā. Ja viņš riekstu atlaistu, tad varētu tikt brīvībā. Bet pērtiķim gribas riekstu paturēt. Cenšanās izvairīties no riska ir kā pērtiķa pieķeršanās riekstam. Tev var šķist, ka esi drošībā, paturot to, kas tev ir, bet patiesībā tu tikai aizkavē savu progresu.

2. Neizdošanās = veiksme
Ja kaut kas neizdodas – tieši tāpat kā riska gadījumā – sekas nekad nav tik briesmīgas kā izskatās. Jebkurš cilvēks, kurš ir sasniedzis lielus panākumus, kļūstot par to, kas viņš ir tagad, pirms tam ir piedzīvojis kādu neveiksmi. Un tikai pārvarot neveiksmes un riskējot, ir ieguvis panākumus. Padomā, piemēram, par Maiklu Džordanu, kurš savulaik tika izslēgts no augstskolas basketbola komandas, vai Dž..K. Roulingu, kuru atraidīja vairāki izdevēji, līdz viens no viņiem tomēr izlēma publicēt viņas manuskriptu par jauno burvi Hariju Poteru.

3. Ņem vērā divu soļu likumu
Jebkurš var nosoļot vēl vienu papildus kilometru. Mēģini ieviest paradumu izdarīt vairāk nekā tev kāds lūdzis.
Pirms pāris gadiem vienā no Hearst žurnāliem House Beatutiful bija raksts, kurā leģendārais Estée Lauder vadītājs Leonards Lauders tika sajaukts ar kādu citu. Tā bija maza, tomēr šausmīgi stulba kļūda, tāpēc, pirms es kādam paspēju par to pastāstīju, jau zināju, ka mums nekavējoties jārīkojas. Tā bija piektdiena, diena pirms brīvdienām. Es sazvanīju Leonarda ofisu un uzzināju, ka viņš kopā ar savu sievu Evelīnu ir devies ceļojumā uz Franciju. Dzirdot manu izmisumu, Leonarda asistente man tomēr iedeva viņa viesnīcas numuru Parīzē.
"Leonard, es ļoti atvainojos!" es teicu. "Pirmkārt, es jūtos ļoti apmulsusi." Leonards pasmējās un teica, ka man viss tiek piedots. Vēlāk kādā intervijā, stāstot par mani, viņš atzinās, ka bijis ļoti aizkustināts, ka es darīju visu, lai viņu atrastu un atvainotos.

4. Ja nevari izmainīt situāciju, tad samierinies
Jebkurā darbavietā ir arī lietas, kuras tu nekādi nevari ietekmēt – piemēram, dažādas intrigas, kuras darbinieki vērš personīgi viens pret otru. Cilvēki bojā viens otram nervus, kāpj viens otram uz papēžiem, sacenšas par cita darbvietu un dažreiz var kļūt pat ļoti nepieklājīgi viens pret otru. Manas karjeras pašā sākumā man bija priekšnieks, kuram bija romāns ar vienu no darbiniecēm. Tas radīja daudz neveiklu situāciju un padarīja mūsu dzīvi daudz sarežģītāku. Protams, šādā situācijā visvieglāk būtu par to visu pažēloties, bet kāda tam visam būtu jēga? Vienīgā lieta, ko tu vari darīt – pieņem to, ko tu nevari izmainīt, un strādāt pie tā. Tas tev dos kaut nedaudz spēka un varas pat šādā situācijā.

74116421h240765_645

5. Parādi savu nezināšanu
Uzdod jautājumus – tas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai gūtu panākumus. Diemžēl pārāk bieži cilvēki uztraucas, ka jautājumu uzdošana atklās viņu nezināšanu, taču tā nav taisnība. Vārda nezināšana pamatā ir vārds zināšanas, un tas nozīmē, ka ikreiz, kad tu uzdod kādu jautājumu, tu sper soli zināšanu virzienā. Bet, ja tu centīsies savu nezināšanu ignorēt, tici man, drīz vien tu iekulsies nepatikšanās.

6. Pat ja domā, ka zini atbildi, pārbaudi to
Žurnālistiem ir kāds sens teiciens: "Ja tava māte saka, ka mīl tevi, tad pārbaudi to." Patiesībā tu nekad nevari būt pilnīgi pārliecināta par to, ka kaut kas, ko tu visu laiku esi uzskatījusi par pašsaprotamu, īstenībā nav kļuvis pavisam savādāks.
Kad mācījos vidusskolā, es biju tieva un neveikla meitene ar lieliem sapņiem par nākotni. Un tad kādu dienu es izlēmu, ka vēlos kļūt pavisam savādāka un nomainīju savu vārdu no Keitijas uz Ketiju. Muļķīgi, es zinu, bet tur neko vairs nevar izdarīt.
Es pat nevaru saskaitīt, cik daudz reižu esmu saņēmusi vēstules, kas adresētas Keitijai Blekai vai Ketlīnai Blekai. Var šķist, ka tas ir tikai tāds sīkums, taču man tas ir ļoti svarīgi. Šāda kļūda man uzreiz rada sliktu iespaidu par vēstules sūtītāju.

7. Reizēm vienkārši palīdzi savam priekšniekam
Pēc filmas Sātans Pradas brunčos noskatīšanās, man neizgāja no prāta kāda aina, kurā asistente Endija, ballītes laikā stāvot aiz muguras savai priekšniecei Mirandai, čukstēja viņai priekšā to ciemiņu vārdus, kuri viņai tuvojās. Miranda ikvienu laipni pasveicināja, parādot sevi kā uzmanīgu un rūpīgu namamāti, bet nevis saltu un garlaikotu snobu, kāda viņa bija patiesībā. Nav vieglāka ceļa, lai iekarotu sava priekšnieka cieņu un pateicību, kā palīdzot viņam citu acīs izskatīties nevainojami.

8. Iztiec bez liekiem pārsteigumiem
Nekad nesagādā savam priekšniekam negaidītus pārsteigumus. Ja tev ir kādas sliktas ziņas, tad izstāsti. Ja ziņas ir labas, tad neslēp tās. Jo nevienam taču nepatīk, ka tiek noklusēta būtiska informācija. Turklāt, slēpjot problēmas no kāda, kuram par tām tiešām ir jāzina, tu vari panākt tikai to, ka problēma kļūs arvien nopietnāka. Atklāj problēmu uzreiz, lai laikus tiktu rasts risinājums. Domā par savu priekšnieku kā par mazu meža dzīvnieciņu – centies neizdarīt straujas, neapdomātas kustības. Vienkārši dari visu, lai sava bosa dzīvi padarītu vieglāku.

9. Esi mazliet nepaklausīga
Likumu pārkāpšana ir nepietiekami novērtēta un neizmantota prasme. Ja tu ieskatītos visveiksmīgāko cilvēku sarakstā, tad tur ieraudzītu daudzus "likuma pārkāpējus" – sākot ar Microsoft dibinātāju Bilu Geitsu, kas jaunībā tika izslēgts no koledžas, līdz pat tādai celmlauzei kā eBay direktore Mega Vitmena. Tur varētu sastapt arī tādus brīnumbērnus kā Google izveidotājus Sergeju Brinu un Leriju Peidžu, kuri noticēja, ka arī mazam uzņēmumam var būt liela nākotne un ka šķietami nenozīmīgs sākums var pārvērsties par visveiksmīgāko un ienesīgāko virtuālo projektu pasaulē. Visi šie cilvēki tik ļoti ticēja savām idejām un sev pašiem, ka nebaidījās un zināja, kādus likumus viņi var lauzt. Tu vari darīt to pašu.

10. Arī izskatam ir nozīme
Tam, kā tu sevi prezentē, ir izšķiroša nozīme. Ir ļoti būtiski, kādu iespaidu tu par sevi atstāj. Jo balstoties uz to, ko tu esi izvēlējusies uzvilkt mugurā un kā tu izturies, citi spriež arī par tavām spējām, pašapziņu un gudrību.
Kad es tikko biju beigusi augstskolu un meklēju savu pirmo darbu, es devos uz interviju Condé Nats, kas tobrīd bija viena no lielākajām izdevniecībām Ņujorkā. Es biju uzvilkusi jauku, klasiska stila kostīmu, jutos ļoti labi un biju pārliecināta par savu izskatu – taču līdz brīdim, kad iekāpu Condé Nats ēkas liftā.
Es uzreiz sajutu uzbāzīgi pētošus skatienus, vismaz puse liftā esošo sieviešu mani nopētīja – no galvas līdz pat papēžiem. Dažas no viņām bija stingri sagrābušas savas Louis Vuitton somiņas. Pēkšņi es sajutos kā pilnīga lauķe. Un es nekādi nevarēju sev palīdzēt, nevarēju izlikties pašpārliecināta – tas bija pavisam pretēji tam, kā katra no mums gribētu justies, ejot uz pirmo darba interviju – un tas viss tikai tāpēc, ka es nebiju pietiekami nopietni padomājusi par to, kā man vajadzētu izskatīties. Šī pieredze man sniedza tādu mācību, ko es nekad neaizmirsīšu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsĪsais kurss darbu deleģēšanā
Nākamais rakstsDarba etiķete