3.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Nekad nesaki to savam bosam

 

Neatkarīgi no tā, vai darbu uzņēmumā esi sākusi tikko vai arī strādā tur jau sen, vienmēr apdomā, ko saki priekšniekam. Cosmo piedāvā špikeri situācijām, kādas gadās ikvienā darbavietā.

 

Nesaki: Tas nav tas, ko jūs man uzdevāt. Jūs teicāt…

Ja arī priekšnieks ir kaut ko sajaucis, tā teikt nevajag – tas izklausās agresīvi un liecina, ka tiek apšaubīta viņa autoritāte. Visdrīzāk šāds pārpratums radies tāpēc, ka priekšnieka domas bijušas aizņemtas ar ko citu.

Tā vietā saki: Tagad es sapratu, ko jūs vēlējāties. Es to tūlīt izdarīšu.

Šajā situācijā ir svarīgi nezaudēt savaldību, atvainoties un apsolīt, ka turpmāk priekšnieka uzdevumu precizēsi rūpīgāk. Nākamreiz noteikti pārjautā un pārliecinies, vai visu esi sapratusi pareizi.

 

Nesaki: Gribat redzēt mana jaunā kucēna bildi?

Piedāvāt priekšniekam aplūkot kucēna bildi pieļaujams tikai tad, ja ir skaidri zināms, ka viņam patīk suņi, un tāpēc šī ziņa tiks uztverta pozitīvi. Tomēr, ierosinot ar darbu nesaistītu tēmu, tu vari radīt iespaidu, ka esi izklaidīga un uz strādāšanu nefokusēta būtne.

Tā vietā saki: Man ir jauns kucēns.

Ja vēlies dalīties ar personisku informāciju, dari to mērenās devās. Labāk nogaidi, kamēr priekšnieks pajautā: “Kādi jaunumi?” un tad, ja vēlies, dažos vārdos padalies ar aktualitātēm personiskajā dzīvē.

 

Nesaki: Tas manā darba aprakstā nav minēts.

Vadītājiem ļoti nepatīk šāda atbilde, jo tā nozīmē, ka darbinieks ir neatsaucīgs, nav gatavs sadarboties un norobežojas no organizācijas mērķiem. Turklāt šādi tu parādi sevi kā cilvēku, kas negrib pielāgoties jaunām situācijām.

Tā vietā saki: Es labprāt to izdarīšu, taču šobrīd es esmu aizņemta ar citu uzdevumu. Kura no šīm lietām ir prioritāte?

Tas parāda, ka esi gatava fokusēt savu uzmanību uz svarīgāko. Tava atsaucība nepaliks neievērota.

 

Nesaki: Pagājušajā vīkendā es reāli atlaidu bremzes.

Apspriest ar priekšnieku brīvdienu piedzīvojumus nav profesionāli. Tas pieļaujams vien tad, ja priekšnieks šādu jautājumu uzdevis pats. Tomēr pirms sāc stāstīt pikantus atgadījumus, padomā, kādu iespaidu par sevi radīsi.

Tā vietā saki: Es pavadīju foršas brīvdienas ar draugiem.

Pat tad, ja priekšnieks katru pirmdienu stāsta par saviem lieliskajiem draugiem, ar kuriem kopā atkal iedzerts pār mēru, šim piemēram sekot nevajadzētu – attiecības ar šefu tādēļ draudzīgākas nekļūs. Priekšnieks vienmēr ir un paliek priekšnieks.

 

Nesaki: Man, iespējams, nevajadzētu to stāstīt, bet… (kolēģa vārds un nodarījums).

“Neuzticams” – šis būs pirmais vārds, kas ienāks prātā priekšniekam, kad tu stāstīsi kaut ko negatīvu par kolēģiem.

Tā vietā saki: Neko.

Ja tu par kādu nevari pateikt neko jauku, tad labāk paklusē. Līdzko tev rodas iespēja parunāt ar priekšnieku, stāsti viņam par veiksmīgi īstenotu projektu vai jaunām idejām uzņēmumam. Tādējādi tu bosam asociēsies tikai ar labām ziņām.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas prezidenti, valdes priekšsēdētāju Evu Selgu.

Teksts: Brigita Štrama.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.