11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kādā gultiņā būs saldāks miegs? Izvēlamies gultas veļu!

 

Par labu, ciešu miegu sapņo ikviens. Regulāri par to atgādina gan matraču un gultu tirgotāji, gan ārsti un farmaceiti. Arī gultas veļas materiāls ir viens no faktoriem, kas ietekmē miega kvalitāti.

Veselībai un miegam vislabākie ir dabisko šķiedru izstrādājumi, kas ir gaisu caurlaidīgi un patīkami taustei. Sintētiku ir vieglāk kopt, bet tā neelpo, bieži elektrizējas un nav ķermenim patīkama.
Visizplatītākais materiāls gultas veļas šūšanai ir kokvilna. Izmanto gan 100% kokvilnas audumu, gan kokvilnu kombinācijā ar citām dabiskām šķiedrām vai sintētiku.

Kokvilna + sintētika

Audums pēc izskata un taustes gandrīz nemaz neatšķiras no kokvilnas, turklāt maksā lētāk. Tomēr ķermenis zem šāda virspalaga sliktāk elpo, bet audums jau pēc pirmajām mazgāšanas reizēm zaudē sākotnējo izskatu (izņēmums polikotons – kokvilna + poliesters, kas krāsu saglabā pat pie mazgāšanas 90 °C). Līdzīgi arī darinājumi no viskozes, kas ātri zaudē krāsu, burzās un stipri elektrizējas.

100% kokvilna

Uz kokvilnas bāzes tiek izgatavoti vairāki auduma veidi, kas ieguvuši dažādus nosaukumus, jo atšķiras pēc šķiedru ieaušanas veida un auduma krāsošanas specifikas. Tomēr visiem kokvilnas bāzes audumiem piemīt kopīgas labās īpašības – tie neelektrizējas, neslīd, nepielīp pie ķermeņa un ir komfortabli visās sezonās, jo labi elpo. Tomēr, iegādājoties gultasveļu no kokvilnas, jāņem vērā, ka pēc pirmajām mazgāšanas reizēm izstrādājumi var sarauties pat par 2 – 6 %. Virspalagam jāierēķina vismaz 5 cm rezerve.

Katūns ir daudzkrāsains audums ar gludu vai aplikācijveida zīmējumu. Ar laiku zaudē krāsu spilgtumu un sākotnējo izskatu, jo nav arī īpaši izturīgs. Tāpēc piemērots ikdienas lietošanai, bieži izmanto bērnu gultas veļai.

Damasts ir kokvilnas materiāls, kam raksturīgs spīdīgs ornaments, ko iegūst, audumā ieaužot atlasa diegus. Izmantojot vienkāršāku tehnoloģiju, iegūst līdzīgu audumu, ko dēvē par žakardu. Tas ir izturīgs, bet lēts materiāls.

Kreps – gofrēts kokvilnas audums. Ar laiku kļūst mīkstāks. Nav jāgludina.

Flanelis ir mīksts, taustei tīkams un siltumu uzturošs materiāls, ko iegūst no kokvilnas diegiem ar nelielu uzkārsumu, ideāli piemērots starpsezonu – pavasara un rudens laikā, kad telpās ir vēsi un neomulīgi. Mīnuss – audums ātri noveļas.
Šie auduma veidi nav blīvi, tāpēc iztur vien 50 – 70 mazgāšanas reizes.

Satīns  ir audums no divreiz sašķeterēta kokvilnas diega. Jo vairāk šķeterēts diegs, jo vairāk audums spīd. Šādā veidā tiek iegūts ekskluzīvajai veļai lietotais glancsatīns, kas spīd kā zīds. Savukārt samtaino satīnu iegūst no diega ar plūksnu. Tas vairāk piemērots aukstajai sezonai, jo ir mīkstāks un blīvāks. Satīns ir patīkams taustei, iztur daudzas mazgāšanas reizes (200 – 300), gandrīz neburzās. Lētāks par zīdu, bet uzskatāms par samērā dārgu izvēli.

Atlass – samērā biezs audums uz kokvilnas bāzes. Tā viena puse ir spīdīga, bet otra nedaudz pūkaina. Izmanto kvalitatīvai veļai.

Lins ir augstākas klases dabiskais materiāls nekā kokvilna, jo audzēšanas laikā netiek apstrādāts ar pesticīdiem (izņēmums ekoloģiskā kokvilna). Līdz ar to linu patiesi var vēl uzskatīt par ekoloģiski tīru materiālu. Īpaši, ja priekšroku dod nebalinātam un nekrāsotam linam. Lina gultas veļa piemērota jebkurai sezonai, bet tās lielākais trūkums – ļoti burzās un slikti gludinās.

Batists ir smalks lina un kokvilnas audumu paveids. No tā visbiežāk izgatavo dāvanu komplektu gultas veļu, kas tiek papildināta ar mežģīnēm, izšuvumiem, ornamentiem utt. Batists, lai arī grezns un ekskluzīvs materiāls, iztur vien 50–70 mazgāšanas reižu.

Zīds labi elpo, ir ļoti patīkams taustei, maigs, bet blīvs – iztur 300 mazgāšanas reižu. Atbilst Premium klases izstrādājumiem un ir ļoti dārgs. Ja vēlas izbaudīt zīda pieskārienu, jāuzmanās no lētajiem Ķīnas un Turcijas pakaļdarinājumiem. Vislabākā zīda gultas veļa tiek izgatavota Japānā.
Vienīgais mīnuss, kas seko aiz augstās cenas, ir auduma slīdīgums.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.