1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Apmeklē izstādi “No mini līdz maksi”!

 

Aleksandra Vasiļjeva kolekcija glabājas Parīzē un ar lieliem panākumiem ir rādīta ļoti daudzās pasaules valstīs – Francijā, Lielbritānijā, Krievijā, Beļģijā, Turcijā, Honkongā, Japānā, Austrālijā, Čīlē un citur. Arī Latvijā, Rīgā 2009. gadā varēja iepazīties ar šīs apjomīgās kolekcijas daļu, kas tika rādīta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē "Viktorijas laika mode". 2010. gadā skatītājiem tika piedāvāta izstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode", kuru apmeklēja rekordlielais interesentu skaits – 25 123 cilvēki. Arī šogad Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir sagādājis greznu dāvanu rīdziniekiem un pilsētas viesiem – izstādi "No mini līdz maksi".

imgp1958_430

Šī Aleksandra Vasiļjeva kolekcija veltīta 20. gs. 60. gadu modei un ietver sevī haute couture kleitas no leģendārajiem modes namiem Chanel, Christian Dior, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Nina Ricci, Jean Lanvin, Pierre Cardin, Andre Courreges, Guy Laroche, Oleg Cassini, Irene Galitzine. Vienlaikus ar šiem apģērbiem Vasiļjeva kolekcijā sastopami arī citu, mazāk populāru tālaika modes ateljē – Anne Sorrente, Valentina, Mansfield, Lord Tailor, J. Bernardon – darinājumi, kā arī nezināmu modelētāju darbi.

imgp1991_430

Piegriezuma un šuvuma perfektums skatāms Pierre Balmain, Balenciaga, Christian Dior modeļos. Joprojām neiziet no modes par klasiku kļuvušie Chanel modeļi – stingra piegriezuma kleitas un svārki, papildināti ar žaketēm, kuru iekšpusē saglabāta tradicionālā apdare ar metāla ķēdīti. Aleksandra Vasiļjeva kolekcijā to apliecina apģērbu komplekti, kurus Chanel stilā radījuši Ein Fink Modell, Wurmser.

imgp1966_430

20. gadsimta 60. gadu beigās modē bija grafiski ziedu raksti, kas apskatāmi Jean Lanvin un Anne Sorrente apģērbu kolekcijās. Visas tālaika modes tendences demonstrē unikālās kleitas no divu 60. gadu kinozvaigžņu – Leslijas Karonas un Natālijas Fatejevas garderobes, kā arī kleitas, kas piederējušas pirmā krievu emigrācijas viļņa dīvām – kabarē dziedātājai Ludmilai Lopato un grāfienei Olgai fon Kreicai. Bez kleitām un apģērbiem tālaika atmosfēru veiksmīgi palīdz uzburt nu jau reti sastopamie attiecīgā perioda aksesuāri – cepures, apavi, somiņas, ko radījušas izcilas firmas. Kā vienmēr izstādi rotā fotogrāfiju vintāžas kopijas, kas attēlo 60. gadu modes tendenci, un tālaika populārā mūzika.

imgp1985_430

Izstāde ir reta iespēja skatīt unikālus eksponātus no Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas. Līdzīga izstāde ir tikusi eksponēta Sidnejā, Stambulā, divas reizes Sanktpēterburgā, Maskavā. Arī Rīgas iedzīvotājiem un viesiem izstādes apmeklējums būs ļoti interesants un sniegs patīkamas emocijas. Aleksandrs Vasiļjevs ir pazīstamais modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs. Viņam pieder viena no vislielākajām privātajām vēsturisko tērpu kolekcijām. Tā ir komplektēta 30 gadus un ietver aptuveni 10 000 vienību (apģērbi, apavi, aksesuāri, fotogrāfijas), kas datējamas sākot ar 18. gadsimtu līdz pat 21. gadsimtam.

imgp1947_648

Foto: Anna Dzene.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.