5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

“Manā acu priekšā puisis gaisa balonā bildināja savu mīļoto,” atklāj gaisa balonu pilote Kristīne Vēvere

 

6_587

Kad Kristīne vēl bija Kultūras akadēmijas studente, viņai nejaušā kārtā sanāca būt Siguldas Gaisa balonu festivālā to brīvprātīgo studentu pulciņā, kas palīdzēja pilotiem sagatavošanās darbos. Tieši, palīdzot pilotu komandai, viņa nopelnīja savu pirmo braucienu gaisa balonā. Tālāk viss norisinājās kā filmās – Kristīne šajā sporta veidā iemīlējās jau no sava pirmā lidojuma un bija gatava darīt visu, lai to atkārtotu vēl un vēl. Vairākus gadus viņa apzināti centās būt balonu tuvumā un sapņoja par to, kā būtu pilotēt pašai savu balonu. Tagad, kad pagājuši piecpadsmit gadi, viņa savu sapni ir piepildījusi pat ar uzviju – ne tikai gaisā uzturējusies 50 līdz 70 stundas gadā un ieguvusi gaisa balonu pilotes diplomu kā pirmā sieviete Latvijā, bet arī ar labiem rezultātiem startējusi dažādās gaisa balonu pilotu sacensībās.

Ko nozīmē būt vienai no retajām pilotēm sievietēm vīriešu pasaulē?

Kaut arī līdz 2000. gadam, kad ieguvu pilotes diplomu, Latvijā gaisa balonu piloti bija tikai vīrieši, tomēr šajā sporta veidā ir arī daudz sieviešu, kas brauc līdzi uz sacensībām un palīdz apkalpes komandā. Pati pilotēšana jau nav ne fiziski smaga, ne arī vīrišķīga – visa māksla slēpjas precizitātē un gaisa plūsmu izpratnē. Tagad, laikam ejot, esmu vairākas reizes uzvarējusi dažādās pilotu sacensībās, piemēram, trīs reizes Latvijas meistarsacīkstēs, kā arī piedalījusies Eiropas čempionātā. Līdz ar to kungi ir pieraduši mani respektēt, un sen jau neviens vairs nebrīnās par to, ka laba pilote var būt arī sieviete.

Kā vispār iespējams noteikt, kurš ir labākais pilots?

Parasti sacensībās visiem pilotiem kartē ir norādīts viens kontrolpunkts, kas dabā uz zemes tiek izveidots kā mērķis balta krusta formā. Pilotus salīdzina pēc precizitātes – viņiem jāaizlido līdz mērķim un pēc iespējas tuvāk tam jānomet savs smilšu maisiņš. Tam, kurš to izdara pirmais, kurš pēdējais, nav īpašas nozīmes, galvenais ir iekļauties norādītajā laikā un būt precīzam.

Tas laikam ir aizraujošs sports. Kāpēc Jums tik ļoti iepatikās gaisa baloni?

Katram droši vien ir savs iemesls, kāpēc viņu aizrauj šis sports. Es nespēju pretoties gaisa stihijai un lidojuma veidam, kas ne ar ko citu nav salīdzināms. Turklāt es pirms tam nebiju lidojusi vispār, bet jau pirmajos mirkļos sapratu, ka dievinu to līgano sajūtu gaisa balonā… Augšā pārņem tāda brīvība un miers, turklāt ainava no putna lidojuma ir nepārspējama. Lidojot gaisā, var sajust tikko pļautas zāles smaržu vasarā vai koku un lauku dzestrumu rudenī. Debesīs ir tāds klusums, ka šķiet – visas ikdienas rūpes palikušas tur, lejā.

Vai arī savu vīru un bērnu atstājat mājās?

Gaisa balonu sportā ir iesaistīta visa mana ģimene – arī vīram ir pilota licence, turklāt mūsu divarpus gadus veco meitiņu mēs ņemam uz izbraukumiem līdzi ļoti bieži. Viņa gan, protams, vēl ir pārāk maza, lai lidotu gaisa balonā. Esmu sapratusi, ka mans dzīvesveids prasa, lai ģimene tevi saprot un atbalsta. Vasarā visas brīvdienas, kad ir labi laika apstākļi, braucam nevis uz pludmali, bet gan lidot ar gaisa balonu. Šobrīd lidoju ar balonu "IZZI gaisa skūpsts". Ar vīru gan reti esam kopā vienā balonā, jo pilots par balona lidojumu ir atbildīgs viens pats. Parasti lido viens no mums, bet otrs lejā brauc ar automašīnu kā pavadonis.

Lidošana laikam ir diezgan dārga, ja?

Protams, tas nav lēts prieks, taču domāju, ka katram cilvēkam, kurš izlēmis nopietni pievērsties kādam hobijam, nākas ieguldīt tajā finansiālus līdzekļus, tajā pašā laikā atsakoties no citām lietām, lai laiku veltītu savam vaļaspriekam.

Man tas šķiet viens no romantiskākajiem vaļaspriekiem…

Arī man šķiet, ka tā ir viena no romantiskākajām lietām uz pasaules. Ne velti kā pilote esmu piedzīvojusi gan to, kā gaisa balonā puisis bildina meiteni, gan arī to, kā jaunlaulātie agri no rīta pēc kāzu nakts dodas savā pirmajā kopīgajā izbraucienā kā vīrs un sieva, lai vērotu saullēktu.

Patiešām skaisti…

Jā, īpaši tiem cilvēkiem, kuri ne reizi nav lidojuši, tas var pārvērsties par brīnišķīgu un neaizmirstamu piedzīvojumu vai mirkli, kas atsvaidzina attiecības vēl uz ilgu laiku.

Cosmo lasītājas, tāpat kā es, noteikti vēlētos uzzināt vēl ko – vai gaisa balonā ir iespējams arī mīlēties?

Man jau šķita, ka kas tāds tiks jautāts… (smejas) Jā! Lai gan tas nav manā pieredzē, varu teikt, ka pirms pāris gadiem klīda nostāsti par kādu pilotu, kas ar savu meiteni lidojuma laikā mīlējies balona grozā. Es ne mirkli nešaubos, ka šādu gadījumu nav retums, tomēr tā laikam ir tikai pilotu priekšrocība, ne pasažieru. Katrā ziņā manas pilotēšanas laikā vēl neviens nav uzdrīkstējies ko vairāk par romantisku skūpstu.

7_430_01

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsVīrietis – mūris
Nākamais raksts:) nedelas nogale