1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Zoss cepetis ar lauzītiem kanēļa āboliem un pastu

 

Apsveicam – Jaunais gads ir klāt! Kad būsi atguvusies no gadu mijas svinībām, ierosinām uzaicināt draugus uz patiešām gardām vakariņām. Zoss cepetis ar lauzītiem kanēļa āboliem un pastu būs īstais ēdiens, pie kura pārrunāt visus jaunā gada plānus. Izmēģini!

Recepte 12 personām!

KANĒĻA ĀBOLIEM

Āboli 1,2 kg

Cukurs 240 g

Baltvīns 240 g

Kanēļa standziņas 3 gab.

Rozā pipari 24 g

ZOSIJ

Zoss 2,4 kg

Sāls 12 g

ZEM ZOSS – CEPEŠPANNA

Burkāni 240 g

Sīpoli 240 g

Seleriju kāti 120 g

Ķiploki 60 g

Timiāns 12 g

Rozmarīns 12 g

Lauru lapas 12 gab.

Ūdens 1,2 l

ZOSS PILDĪJUMS

Bumbieri 600 g

Apelsīnu miziņas no trim apelsīniem

Dzērvenes 60 g

Kanēļa standziņas 3 gab.

Lauru lapas 12 gab.

PASTAS PAGATAVOŠANA

Nepieciešams: “Dobeles dzirnavnieka” Penne rigate 480 g

Katliņā uzvāri ūdeni un liec iekšā pastu, pievieno sāli pēc garšas. Vāri, līdz pasta ir “al dente” (“al dente” (no itāļu valodas “uz zoba”) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vēl ir nedaudz ciets), vai paskaties vārīšanas ilgumu uz iepakojuma. Nokās pastu caur sietiņu.

KRASNĪ CEPTAS ZOSS PAGATAVOŠANA

Veselu zosi iesmērē ar sāli un pipariem. Pildi to ar sagrieztiem bumbieriem, apelsīnu miziņām, dzērvenēm, kanēļa standziņām un lauru lapu. Sagriez nomizotus burkānus, sīpolus, seleriju kātus, ķiplokus, timiānu, rozmarīnu un lauru lapu. To visu izliec uz cepešpannas ar augstām maliņām un pielej ūdeni. Tam visam pa virsu liec pagatavoto zosi, kuru pārklāj ar foliju līdz pannas malām. Cep krāsnī 180º C pusotru stundu, pēc tam noņem foliju un uz 30 min ieliec atpakaļ krāsni 200º C, kamēr zoss ir zeltaini brūna. Zosi izņem no krāsns un ļauj atpūsties 15-20 min.

KANĒĻA ĀBOLU PAGATAVOŠANA

Nomizo ābolus, sagriez tos daiviņās, izgriežot serdi. Uzkarsētā pannā ābolus viegli apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni, pieber cukuru, kanēļa standziņas un rozā piparus, pielej baltvīnu. Ābolus karamelizē apmēram 1 min.

SERVĒŠANA

Uz šķīvja izliec pastu, ābolus, un pa virsu – zoss cepeša gabalus. Visu pārlej ar ēdamkaroti mērcītes no zoss cepeša. Šādai maltītei noteikti sagatavo kādu runu. Runā lēni, lai cepeša lieliskā smarža arī paspēj izteikties.

Recepti piedāvā “Dobeles dzirnavnieks”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.