8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

10 baušļi siera cienītājām

 

Ar ko vislabāk ēst sieru? Kad ieteicams ēst sieru? Kādas uzturvielas sierā to padara par gandrīz vai neaizstājamu ēdienkartē? Lasi ceļvedi bagātīgajā siera pasaulē!

Lieto sieru bez šaubām! Kādēļ? Siers ir lielisks neaizvietojamo aminoskābju avots. Zem sarežģītā nosaukuma slēpjas vielas, kas ir īpaši nepieciešamas organismam, bet kuras tas pats saražot nespēj. Papildus aminoskābēm sierā ir arī visaugstākais kalcija saturs, salīdzinot ar citiem piena produktiem, ka arī – ievērojams daudzums fosfora.

Ēd sieru jebkurā vecumā! Kalcijs nodrošina veselīgu augšanu pašiem mazākajiem un pasargā vecāku cilvēku trauslos kaulus. Arī pieaugušajiem gan ar aktīvu, gan ar sēdošu dzīvesveidu siers sniedz vērtīgu vielu krājumu.

Izvēlies sieru starp ēdienreizēm vai kā uzkodu! Daudziem pazīstama ir situācija, kad nav laika ieturēt pilnvērtīgu maltīti un roka stiepjas pēc šokolādes batoniņa… Ir krietni veselīgākā alternatīva – dažas siera šķēles, kas lieliski remdēs izsalkuma sajūtu. Vienā siera platē var droši apvienot dažāda veida sierus.

Izgaršo sieru ar svaigiem augļiem: aprikozēm, bumbieriem, vīnogām, melonēm, saldajiem ķiršiem un citiem! Tā ir laba iespēja olbaltumvielu pilno produktu – sieru – papildināt ar ogļhidrātu un vitamīnu avotu – augļiem!

Lieto sieru ar dārzeņiem un riekstiem – tie kopā veido ārkārtīgi veselīgu kombināciju! Interesanta un vērtīgām vielām bagāta uzkoda ir dažas siera šķēles un riekstu sauja – tie papildinās siera aminoskābes ar vērtīgām taukskābēm.

Baudi sieru ar liesu gaļu, tādā veidā nodrošinot sev kārtīgu olbaltumvielu devu.

Atceries par alternatīvām piedevām maizes vietā! Bērnības iecienītā kombinācija – baltmaize ar sviestu un sieru – nav pats veselīgākais variants. Sieru labāk variēt ar kvalitatīvu rupjmaizi, sausmaizītēm, pilngraudu krekeriem, papildinot to ar svaigiem dārzeņiem.

Ēd mīksto, negatavināto sieru salātos! Atcerieties, ka mīksto, negatavināto sieru vislabāk patērēt ar lielu daudzumu svaigu dārzeņu salātu. Krējuma, majonēzes vai eļļas vietā labāk izvēlieties citrona sulu ar garšaugiem.

Lieto sieru ar tējām, vīnu, alu! Pievērsiet uzmanību, ka ar kafiju nepieciešams uzmanīties, jo kofeīns var traucēt kalcija uzsūkšanos. Pētījumi gan pierāda, ka tas nenotiek lielos daudzumos, līdz ar to dažreiz neliedziet sev tasīti kafijas ar sieru. Lai vai kā – aizrauties nevajadzētu. Visam jābūt ar mēru.

Ēd sieru dienas otrajā pusē! Sieru kā olbaltumvielu dabas produktu vislabāk ēst otrajā dienas pusē (launagā vai vakariņās) vai kā uzkodas starp ēdienreizēm. 

Starp citu, cilvēkiem ar laktozes nepanesību nereti šķiet, ka tiem ir liegts baudīt siera priekus. Viss ir daudz labāk! Ieteicams vērst uzmanību nogatavināto sieru virzienā. Sierā, kas ir nogatavināts ilgāk par 40 dienām, laktozes nav.  

 

Siera labās īpašības un pasniegšanas padomus piedāvā Trikāta Siera akadēmija sadarbībā ar uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.