6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

7 siera pasniegšanas padomi

 

Siers garšojot daudz labāk, ja vien pasniegts glīti un acīm baudāmi. Pamata nosacījums – uz siera plates jābūt vismaz trīs sieru veidiem. Izmēģini ieteikumus un esi radoša, izzinot siera kultūru un veidojot savas siera plates!

1.     Katru sieru griez citādāk!

Katru sieru jāgriež citādāk, piemēram, mīksto sieru sagriez smalkos, nelielos trijstūrīšos, sieru ar zilo pelējumu var rūpīgi salauzt ar rokām – tā tas garšos vislabāk. Bumbiņveida sieru, piemēram, Sniega bumbas, iespējams ievietot konfektēm paredzētā papīra groziņā. Tādus sierus kā Emmental vai Holandes (un tiem struktūras ziņā līdzīgos) noteikti griez pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Ja neizdodas pašai, veikalā var iegādāties jau sagrieztu sieru. Cieto sieru var salauzt gabaliņos, to viegli izdarot ar cietajiem sieriem paredzētu nazi. Cieto sieru var arī sasmalcināt uz smalkās rīves, uzbērt apļveidā uz cepampapīra un dažas sekundes pakausēt mikroviļņu krāsnī, tad pagaidīt, līdz siers atdzisis, un pasniegt kā čipsus. Sanāk gardi un skaisti! Pievērs uzmanību gan siera garšai, gan krāsu gammai un struktūrai, ņem vairākus siera veidus – tas pats par sevi uz šķīvja kļūs par rotājumu.

2.     Pasniedz sieru uz neparastas virsmas!

Uz kā sakārtot sieru? Tam siera pasniegšanā ir ļoti liela nozīme! Virsma, uz kā kārto sieru, veido kopējo siera plates estētiku. Izmanto koka dēlīšus, stiklu, akmeņus, granīta virsmas, pergamenta papīru un vienkārši skaistus šķīvjus. Liec lietā radošo iztēli!

3.     Kombinē sieru ar ogām un augļiem!

Siers labi sader ar ogām un augļiem ne tikai mūsu garšas kārpiņām, bet arī acīm – siera plati var izrotāt, padarīt spilgtu un vasarīgi sulīgu. Izmanto sarkanās jāņogas, kazenes, dažādu krāsu vīnogas, sulīgās zemenes u.c. ogas un augļus, kas pieejami attiecīgajā gadalaikā.

4.     Izmanto beķerejas gardumus!

Liec uz siera plates mazus maizes klaipiņus, krekerus, vafeles, Grissini un Crocontella. Tie platei piešķirs papildu formas, ar kā palīdzību kompozīciju padarīsiet apjomīgāku un iespaidīgāku.

5.     Esi drosmīga – lieto džemu!

Padari siera plati spilgtāku ar dažādu krāsu ievārījumiem, džemiem vai sīrupiem – sieriem piemērots būs aprikožu, aveņu, rabarberu, vīģu un apelsīnu džems, tāpat uz šķīvja var izveidot skaistus zīmējumus ar kļavu sīrupu un medu.

6.     Uzber riekstus!

Saliec uz plates riekstus – ciedru rieksti izsmalcina siera plates. Laba doma ir salauzt četrās daļās makadāmijas riekstus vai valriekstus, un papildus izmantot arī sēklas, piemēram, ķirbju sēklas.

7.     Izvēlies katrai siera platei savu knifu!

Atceries par noslēguma knifu – izrotā siera plati ar piparmētras, melisas, dažādu krāsu bazilika, timiāna vai rozmarīna lapiņām vai dažāda veida dārzeņu asniem u.c. 

Siera pasniegšanas padomus piedāvā Trikāta Siera akadēmija sadarbībā ar Gastronome šefpavāru Jevgeniju Ponomarjovu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.