8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Veselīgi smūtiji bērniem, un ne tikai

 

Daudzi bērni ir izvēlīgi ēšanas ziņā. Tad krāsa nepatīk, tad tekstūra neapmierina. Viens no veidiem, kā iekļaut bērna ēdienkartē spinātus un citus dārzeņus, par kuru ēšanu, mazie pat negrib dzirdēt, ir smūtiji – blenderētie kokteiļi. Sākumā dodiet tādus dzērienus, kas bērniem garšo, vēlāk iecienītajam gardumam pievienojiet veselīgus produktus!

Ar ko sākt?

Nepārspīlējiet! Sāciet vien ar 3 vai 4 kokteiļa sastāvdaļām!

Garšvielas. Daudzi dārzeņi un augļi labi sader kopā. Tomēr ne visas garšvielas un garšaugi derēs. Kanēlis, kajenas pipari, ingvers un muskatrieksts būs tieši laikā.

Smūtija biezums. Ja vēlaties šķidrāku dzērienu, pievienojiet ledus gabaliņus, ūdeni vai sulu. Biezākam smūtijam derēs jogurts, saldējums vai riekstu sviests.

Saldināšana. Dateles ir brīnišķīgs veids kā saldināt smūtiju. Izmērcējiet ūdenī uz nakti vai vismaz stundu pirms lietošanas. Arī medus, kļavu sīrups un stēvija (meduszāle) var tikt izmantoti dzēriena saldināšanai. Papildu saldumu dos ūdens aizvietošana ar sulu vai sagriezta banāna pievienošana.

Sulas. Smūtijos var sablenderēt veselus augļus vai pirms tam izspiest no tiem sulu. Tādā veidā smūtijs kļūs šķiedrvielām bagātāks.

Kefīrs. Tas ir probiotisks dzēriens, kas uzlabos gremošanas sistēmas darbību.

Veselīgie tauki. Kokosriekstu eļļa, lini, kaņepes, pat avakodo pievienoša smūtijam radīs lielāku sāta sajūtu un palielinās enerģiju.

Bonusa sastāvdaļas. Kakao, godži ogas, kokosriekstu eļļa, kaņepu sēklas, asai ogas ir brīnisķīgas papildus sastāvdaļas smūtijiem.

Pagaršo! Pirms pievieno papildus saldinātāju, pagaršo smūtiju!

 

Ko pievienot blenderētajā koteilī? 

Šķidrumu. Derēs ūdens, piens, kokosriekstu piens, sula, ledus tēja.

Dārzeņus un augļus.  Banānus, persikus, bumbierus, ābolus, apelsīnus, ananasus, burkānus, bietes, mellenes, zemenes, rukolu, mango, arbūzu, kivi, avokado.

Tekstūrai un garšai. Kļavu sīrups, medus, cukurs/stēvija(meduszāle), garšaugi, rieksti, saldējums, kanēlis, auzu pārslas/pupiņas, jogurts, dažādas sēklas.

Sablenderē un baudi!

 

Ir vairākas variācijas smūtiju kokteiļu gatavošanā. Nav iespējams nošaut greizi! Svarīgi atcerēties – ja smūtijā ir rūgtas sastāvdaļas, tad nepieciešams pievienot kaut ko saldu!

 

2 vienkāršas smūtiju receptes! Pamēģini!

2 glāzes piena, 1 banāns, 2-3 ēdamkarotes riekstu sviesta, 2-3 ēdamkarotes 80-100% kakao pūdera. Sablenderē un baudi!

2-3 apelsīnu sula, 1 banāns, 1 nomizots mango, 5-6 lielas zemenes. Sablenderē un baudi!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.