10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Iedvesma Lieldienām: 3 olu receptes bagātīgam garšu klāstam

 

Svētku brīvdienas ir īstais laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni, sarīkojot pašiem savas nelielas svinības. Ja arī šobrīd iespējas doties pie dabas ir ierobežotas, vari sarīkot svētkus piemājas dārzā vai mājoklī un pagatavot ko gardu svētku galdam. Lieldienas var svinēt gan tautas tradīcijās, gan kā reliģiskus svētkus, bet var padarīt arī par vieglu, priecīgu un modernu ģimenes kopā sanākšanu par godu pavasarim. Tieši tāpat ir ar Lieldienu galdu. Rimi Gardēdes Signe Meirāne un Ilze Jurkāne iedrošina izmēģināt jaunus apvāršņus tradicionālajās Lieldienu galda receptēs.  

“Lai gan man patīk ideja par Lieldienu svinēšanu ar vakariņām, mūsmājās vēl arvien īstās svinības notiek dienas pirmajā pusē un sākas ar pirmo un svarīgāko darbu – olu krāsošanu, kas vienmēr notiek tikai un vienīgi ar sīpolu mizām. Tradīcija jau no manas bērnības ir sagriezt vecās, tīrās zeķubikses un zeķes, tās pildīt ar sīpolu mizām un graudiem, likt iekšā olu un satīt ar diegu. Tā cita pēc citas olas nonāk katlā. Kamēr tās vārās, visi klāj un dekorē galdu, bet es gatavoju to, ko celt galdā. Mums uz galda ir daudz gardumu: paštaisīta paipalu olu majonēze (man patīk tās vieglums), karamelizētās sviesta ikru maizītes, kūpināts savvaļas lasis vai pikša, kaut kas ar tunci, jo tas ļoti piestāv olām, pašcepta maize – vai nu vīra vai manis cepta, un, protams, kādi salāti,” stāsta Rimi Gardēde Signe Meirāne. 

Ilze Jurkāne Lieldienas rīta galdu klāj naktī, kad kopā ar ģimeni nokrāso koši krāsainas olas. “Rokas vēl pāris dienas liecina par lielo mākslu. Manā brokastu galdā visam jābūt ar lielu svaiguma garšu: kartupeļu salāti ar paipalu oliņām, redīsu un loku salāti, siļķe ar skābu krējumu un zaļumiem, galerts, olu sacepums, pasha un pīrāgi. Mana vedekla cep kēksus zaķu formiņās. Visiem Lielais zaķis pēc mana lūguma ir atstājis uz šķīvja šokolādes oliņas un kādu mazu dāvaniņu. Māja ir dekorēta ar Lieldienu eglītēm – vāzēs izplaucēti zari ar dekoratīvām olām un citām dekorācijām. Visur tulpes, narcises un hiacintes, visur jauna dzīvība, “ savā Lieldienu svētku sajūtā dalās Ilze Jurkāne. 

Domājot, ko likt svētu galdā, bieži vien var aptrūkties ideju, tāpēc Rimi Gardēdes – Signe Meirāne un Ilze Jurkāne dalās ar savām Lieldienu receptēm. 

Pavasarīgie lieldienu kartupeļu salāti (60 minūtes)

Nepieciešams

500 g mazo kartupelīšu

20 paipalu olas

2 lieli gurķi

1 liela buntīte diļļu

1 liela buntīte loku

150 g majonēzes

150 g skābā krējuma

2 ēd. k. sinepju

2 ēd. k. mārrutku

Sāls, pipari

Pagatavošana

Novāri kartupeļus sālsūdenī. Tikmēr sakapā gurķus, dilles un lokus.

Novāri paipalu oliņas, ieliec aukstā ūdenī uz 10 minūtēm. Nolobi tās. 15 oliņas sagriez četrās daiviņās, 5 pārgriez uz pusēm. Kartupeļus nokās. Kad tie drusku atdzisuši, nomizo un sagriez mazos gabaliņos.

Liec lielā bļodā, rūpīgi iemaisi dilles un lokus (mazliet pietaupot dekorēšanai), gurķus, majonēzi, krējumu, sinepes un mārrutkus. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ļoti uzmanīgi iemaisi paipalu olu ceturtdaļas.

Pārliec servējamā traukā un dekorē ar paipalu olu pusītēm, dillēm un lociņiem.

Lieldienu olu sacepums (60 minūtes)

Nepieciešams

Kukulis tostermaizes – baltmaizes vai pilngraudu

1⁄2 paciņa sviesta

8 olas

500 ml saldā krējuma

400 g sarīvēta oranžā Čedaras siera

300 g bekona (pēc izvēles)

400 g svaigu vai saldētu brokoļu

2 ēd. k. Provansas garšvielu

1 ēd. k. sāls

1 ēd. k. Piecu piparu maisījuma

3 ēd. k. rīvmaizes

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Tostermaizi saplūkā mazos gabaliņos un izlīdzini 30 x 25 cm cepamajā pannā, kura kārtīgi ieziesta ar puspaciņu sviesta. Sakul olu ar krējumu un garšvielām, pārlej maizi ar olu maisījumu un atstāj uz 15 minūtēm.

Tikmēr izcep bekonu, ja to izmanto.  Sarīvē Čedaras sieru un 3 minūtes patvaicē brokoļus. Ja izmanto saldētus brokoļus, tie tikai jāatkausē. Sadrupini izcepto bekonu, sagriez brokoļus 3 cm garos gabaliņos. Samaisi brokoļus ar 2/3 rīvētā siera un bekonu.

Klāj brokoļu masu pannā vienmērīgā kārtā. Pārkaisi sacepumu ar rīvmaizi, Provansas garšvielām un atlikušo sieru. Cep 25 minūtes, līdz siers izkusis un rīvmaize apbrūnējusi. Pasniedz karstu. 

Karamelizētās sviesta ikru maizītes (30 minūtes)

Nepieciešams

200 g sviesta

bagete, sagriezta 24 šķēlītēs

12 novārītas paipalu olas, nolobītas

foreles vai laša ikri

gabaliņos sagriezts avokado – pēc vēlmes

dīgsti – pēc vēlmes

jūras sāls pasniegšanai

nedaudz svaigi maltu piparu

Pagatavošana 

Vispirms karamelizē sviestu – vislabāk to dari dienu iepriekš. Katliņā ar biezu dibenu liec sviestu un karsē uz vidēji lielas uguns, līdz sviests izkusis. Pēc brīža tas sāks vārīties un pārklāsies ar putu kārtiņu. Turpini karsēt, līdz putiņas pazudušas un sviests kļūs dzidrs. Tas aizņem apmēram 15 minūtes. Pārlej to nelielā trauciņā un pilnīgi atdzesē.

Sakarsē pannu un liec tajā maizītes, apgrauzdējot no abām pusēm, lai ir kraukšķīgas, bet nekļūst sausas. Tikai nedaudz atdzesē.

Uzsmērē maizītēm karamelizēto sviestu. Liec virsū olas un ikrus, ja vēlies – arī dīgstus vai avokado. Uzber nedaudz sāls un pavisam nedaudz piparu un pasniedz.

Autors: Rimi

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.