2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Padomi, kā veiksmīgi pagatavot bezē cepumus (+Recepte)

 

Bezē cepumu receptes izskatās vienkārši: jāpaņem olu baltumi un pūdercukurs un jāsaputo kopā. Tomēr, lai deserts izdotos un izdotos garšīgs, ir jāievēro daži noteikumi.

-Olām nav jābūt pašām svaigākajām. Ideālā variantā tās ir nedēļu vecas. Tādu olu baltumi labāk putosies.

-Atdali olu baltumus no dzeltenumiem maksimāli piesardzīgi. Pat, ja baltumu masā nonāks pavisam neliels daudzums dzeltenuma, nekas neputosies kā nākas.

-Atdalīt baltumus no dzeltenumiem ir nepieciešams uzreiz pēc olu izņemšanas no ledusskapja. Taču pirms putošanas gan tiem jāpastāv istabas temperatūrā aptuveni 30 minūtes. Tā dēļ bezē būs gaisīgāki.

-Puto bezē tīrā un sausā traukā. Arī miksera piederumiem ir tādiem jābūt. Pat lāses ūdens vai eļļas dēļ baltumi nesaputosies.

-Izmanto nevis parasto cukuru, bet gan pūdercukuru. Ja tā nav, parasto cukuru var sasmalcināt kafijas dzirnaviņās. Olu baltumi saputojas vislabāk tieši ar pūdercukuru.

-Pūdercukuru ir jāpievieno jau pēc tam, kad baltumi ir saputoti, nevis pirms tam. To ir jāpieber pakāpeniski, turpinot putot.

-Citrona sulu pievieno pašās beigās, lai masa nezaudē apjomu. Pievieno ½ tējkaroti citrona sulas uz 1 olu baltumu. Ja tev ir gana jaudīgs mikseris, kurš arī bez sulas kārtīgi saputoja baltumus, sulu var nepievienot. Jebkurā gadījumā, tas nekādi neietekmēs gatavo desertu.

-Ja ir vēlme, var pievienot ar vaniļas cukuru, kanēli, aromatizatorus, pārtikas krāsvielas, augļu sulu, sasmalcinātus riekstus, kakao, kokosriekstu skaidiņas. To visu pievieno gatavajai masai pašās beigās. Tikai nevajag aizrauties ar daudzumu!

Klasiskā recepte

Sastāvdaļas:

  • 3 olu baltumi
  • 180 g pūdercukura

Pagatavošana:

1.Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Puto baltumus ar miksera palīdzību vispirms nelielā ātrumā. Kad baltumi sāks putoties, palielina ātrumu līdz vidējam un puto, līdz rodas biezas, baltas putas.

2.Tad pakāpeniski pievieno pūdercukuru un turpina putot.

3.Tad, kad viss pūdercukurs pievienots, palielina miksera ātrumu. Ir jārodas biezai, vienmērīgai masai.

4.Gatavo masu liek kulinārijas maisiņā. Var, protams, iztikt arī ar parasto karoti, taču tad bezē nebūs tik skaisti.

5.Cepeškrāsni uzsilda līdz 100 grādiem. Ieklāj pannā cepampapīru un liek virsū bezē masu.

6.Liec pannu cepeškrāsnī uz 1-1,5 stundām. Pagatavošanas laiks atkarīgs no cepumu izmēra. Lielākiem cepumiem var būt nepieciešamas pat 2 stundas. Cepšanas laikā virināt cepeškrāsns durtiņas nedrīkst. Temperatūras svārstību dēļ bezē var saplaisāt. Gatavus cepumus var viegli noņemt no cepampapīra.

7.Kad cepšanas laiks pagājis, cepeškrāsni izslēdz, nedaudz atver cepeškrāsns durtiņas un ļauj cepumiem pilnībā atdzist pāris stundas.

8.Jāglabā cepumi noslēgtā traukā, citādi tie kļūs lipīgi!

Lai labi garšo!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.