1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Veselīgi pašmāju produkti un receptes, kas ļaus izvairīties no rudens vīrusiem

 

Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.

“Aplūkojot sastāvu uztura bagātinātājiem, kas paredzēti imunitātes stiprināšanai, pārliecinājos, ka visas minētās sastāvdaļas jau atrodamas manā ledusskapī vai saldētavā. Turklāt šie produkti nesatur krāsvielas, aromatizētājus, konservantus un citas sastāvdaļas, kas imunitātei nemaz par labu nenāk,” tā secinājusi Rimiveselīgas ēšanas eksperteOlga Ļubina.

Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produktus, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, Olga Ļubina iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem – avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.

Avenes– burvīgs palīgs imunitātes stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu – minerālvielu, kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt organisma šūnas ar skābekli.

Cidonijas – Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.

Smiltsērkšķis – bagāts ar A vitamīnu un beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir vienkārši kolosāla – vairāk nekā 200% no dienā nepieciešamās devas var uzņemt apēdot 100g smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.

Dzērvenes – satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K, B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes, flavonoīdi un pektīnvielas.Starp citu, dzērvenes ir arī dabīgs konservants, tāpēc tās ilgi saglabājas svaigas.

 Ķiploki – darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptiskais līdzeklis un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla iedarbība. Ķiplokus, protams, neēdīsi īsi pirms došanās cilvēkos, taču vakariņās tos ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie satur daudz ēteriskās eļļas, fitoncīdus, fitosterīnus, B grupas un D vitamīnus.

Medus – sastopams gandrīz katrā mājā, jo ir visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos. Garšīgs un bagāts ar imūnaktīvām vielām.

Lietojiet šos un citus Lavijas superproduktus, lai stiprinātu savu imunitāti un spētu pilnvērtīgi izbaudīt arī rudens-ziemas sezonu! Iekļaujiet šos produktus savās iecienītajās receptēs vai arī izmēģiniet ko jaunu. RimiGardēdisNormunds Baranovskis piedāvā trīs organismu spēcinošu ēdienu receptes, ko izmēģināt šoruden.

Vistas stilbiņi ar cidonijām un medu

Gatavošanas laiks: 1 h

Sastāvdaļas 4 porcijām:

Vistas stilbiņi – 4 gab.

Čili – 1 gab.

Medus – 2 ēdamk.

Cidonijas – 5–6 gab.

Ķiploks – 1 gab.

Sojas mērce Rimi(tumšā) – 2 ēdamk.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170oC. Sagriež cidonijas 4 daļās, izņem sēklas. Cepeštraukā liek cidonijas un vistas stilbiņus, ķiploku. Sajauc sojas mērci ar medu un čili. Pārlej vistas stilbiņiem un tos nedaudz apvārta. Cepeštrauku pārklāj ar foliju un liek cepties uz 30 minūtēm. Noņem foliju un apbrūnina vistiņas.

Ieteikums!

Pasniedz ar sev iemīļotām piedevām! Vislabāk garšos ar sezonālo dārzeņu biezeņiem vai svaigiem salātiem.

Ābolu, bumbieru un dzērveņu kēkss

Gatavošanas laiks: 1 h

Sastāvdaļas 6 porcijām:

Bumbieri – 2 gab.

Āboli – 2 gab.

Dzērvenes – 100 g

Drumstalām:

Milti – 70–100 g 

Sviests – 50 g

Cukurs – 2 ēdamk.

Kanēlis – 1/2 tējk.

Mīklai:

OlasRimi– 4 gab.

MiltiRimi– 4 ēdamk.

Cukurs – 3 ēdamk.

SviestsRimi Basic– 1 ēdamk.

Ābolus un bumbierus nomizo, sagriež nelielos gabalos un sajauc ar dzērvenēm.

Pagatavo drumstalas: mīkstu sviestu sajauc ar kanēli, cukuru un miltiem. Ber kēksa formas apakšā. Tālāk liek ābolus ar bumbieriem un dzērvenēm.

Olas un cukuru sakuļ biezā krēmā ar mikseri. Tajā iecilā miltus un mīkstu sviestu. Masu lej formā un nedaudz sakrata, lai mīkla aizpilda visus gaisa caurumus, kurus veido augļi. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200°C un cep 40–45 minūtes. Nedaudz atdzesē, apgāž formu uz otru pusi un izņem kēksu.

Ieteikums!

Pamēģini variēt ar garšām, pievieno arī citas rudens ogas – brūklenes vai smiltsērkšķus. Cukura vietā izmēģini pievienot medu.

Smiltsērkšķu dzēriens

Sastāvdaļas 2 porcijām:

Smiltsērkšķi (saldēti) – 100 g

Smiltsērkšķu nektārs – 100 ml

Banāns – 1 gab.

Mandeļu piens – 300 ml

Kardamons (malts) – 1/2 tējk.

Visas sastāvdaļas liek smūtija blenderī un sajauc kokteili. Ja nepieciešams, pirms dzeršanas izspiež caur sietu, lai atbrīvotos no smiltsērkšķu sēkliņām.

 Der zināt!

Dzērieni ne vien attīra organismu, bet arī stiprina to. Sportistiem svarīgi rūpēties gan par muskuļu masas pieaugumu, gan par sirds veselību, it īpaši pie fiziskām slodzēm, kad ķermenis tiek nogurdināts.

Autors: Rimi 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.