8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā izvarīt dažādus aprikožu kompotus? (+Receptes)

 

Izvēlies gatavus augļus un ogas. Negatavu augļu kompots visticamāk būs negaršīgs un rūgtens, bet pārgatavi augļi var izjukt un padarīt dzērienu duļķainu.

Zemāk sastāvdaļas ir sarēķinātas uz vienu litru.

Klasiskais aprikožu kompots

  • 300 g aprikožu
  • 100 g cukura
  • 700 ml ūdens

Aprikožu un ķiršu kompots

  • 200 g aprikožu
  • 150 g ķiršu
  • 150 g cukura
  • 800 ml ūdens

Aprikožu un ābolu kompots

  • 250 g aprikožu
  • 1 vidējs ābols
  • 70-100 g cukura (atkarībā no ābola salduma)
  • 700 ml ūdens

Kā sagatavot augļus un ogas?

Augļus un ogas kārtīgi nomazgā.

Aprikozēm jānoņem zariņi, ja tādi ir, jāpārgriež uz pusēm un jāizņem kauliņi. Ja auglis ir liels, pusītes var sagriezt vēl 2-3 daļās.

Ķiršus labāk atstāt ar kauliņiem. Pateicoties tam kompots būs aromātiskāks. Tiesa, ilgi glabāt to nevarēs, jo ar laiku kauliņi sāk izdalīt ciānskābi (tāpat kā aprikožu kauliņi, tāpēc tos ņemam ārā).

Ābolus sagriež 6-8 daļās un izņem serdi. Attīrīt tos no mizas nav obligāti.

Kā izvārīt kompotu?

Augļus un ogas liek katlā un apber ar cukuru. Var pievienot arī nedaudz vairāk cukura, nekā norādīts receptē. Ja gatavais kompots šķitīs par saldu, to varēs atšķaidīt ar parastu ūdeni.

Ielej katlā ūdeni un uzvāra uz vidējas uguns. Tad samazina liesmu un vāra kompotu vēl 5-7 minūtes.

Pāris minūtes pirms ņemšanas nost no plīts var pievienot kompotam garšvielas vai aromātiskos garšaugus, piemēram, vaniļu, kanēli, krustnagliņas, kardamonu, piparmētru vai baziliku.

Kompotu var dzert uzreiz vai sagatavot glabāšanai.

Ja plāno dzert uzreiz, uzliec katlam vāku un atstāj ievilkties uz 2-3 stundām. Tad dzēriena garša būs piesātinātāka.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.