8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Buļļa spēks: receptes varena izsalkuma remdēšanai!

 

Kaut arī sieviešu vidū netrūkst sulīga steika vai bagātīga burgera cienītāju, pamatīgs gaļas gabals asociējas ar “īstu vīru ēdienu”. Kvalitatīva gaļa ir spēcinoša un garda, un viena no iecienītākajām abās jomās ir liellops. No tās var pagatavot gan pusdienu gardumus, gan sātīgas uzkodas, kas švakākam ēdājam teju aizstās pamatēdienu.Lai ēdiens izdotos, jāņem vērā viens būtisks priekšnoteikums – gaļai jābūt kvalitatīvai un svaigai, saka šefpavārs, Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

“Liellopa gaļa prasa pavāra uzmanību – šo gaļu ir sevišķi svarīgi nepārcept, bet censties to pagatavot vidēju vai vidēji asiņainu. Ja tomēr sanācis liellopu pārcept un gaļa kļuvusi sīksta, iesaku glābt situāciju, sagriežot gaļu, cik iespējams, plānās šķēlītēs un iemarinējot saldskābā marinādē, piemēram, citrona, laima sulā vai balzametiķī, līdzsvarojot garšu ar cukuru vai kļavu sīrupu,” iesaka Normunds Baranovskis.

Pamatīgai maltītei pavārs iesaka divas liellopa gaļas receptes, kas ne tikai sniegs sāta sajūtu, bet arī dos enerģiju vēsajā laikā, kā arī pakutinās garšas kārpiņas ar pikantām mērcēm un krāšņu garšu buķeti.

Trīskārtu piparotais steika sendvičs

Sastāvdaļas 1 porcijai:

Rimi liellopa rumpsteiks – 200 g

Light olīveļļa – 1 ēdamk.

Sāls – ¼ tējk.

Svaigi malti pipari – 1 tējk.

Rimirukola – 50 g

Rimikaperi – 2 ēdamk.

Tomāts – 1 gab.

Tostēta maize – 3 šķēles

Grauzdēti sīpoli – 1 ēdamk.

Mērcei:

Dižonas sinepes – 1 tējk.

Majonēze – ½–1 ēdamk.

Citrona sula – ½ tējk.

Ķiploks – 1 daiviņa, izspiests, sakapāts

Pasniegšanai:

Fritēti vai krāsnī cepti kartupeļi – 50 g

 Izpakotu un nosusinātu steiku pirms cepšanas ieteicams vismaz 20 minūtes paturēt istabas temperatūrā. Ierīvē gaļu ar olīveļļu un liek uz sakarsētas grila pannas. Cep 4–5 minūtes, ik pēc 20 sekundēm apgriežot uz otru pusi. Noņem no pannas, ierīvē ar sāli un pipariem, ietin folijā, patur 4–5 minūtes.

Pa to laiku sajauc mērci un sagriež tomātu ripiņās. Kārto steika sendviču: apsmērē 2 maizes šķēles ar mērci un liek uz tām gan tomātus, gan rukolu; pievieno grauzdētos sīpolus un pa virsu sagrieztas steika šķēlītes. Trešo maizes šķēli liek vidū, lai tai no abām pusēm būtu gaļa. Steika sendviču klasiski pasniedz ar ceptiem kartupeļiem.

 

Liellopa tartars

Sastāvdaļas 2 porcijām:

Liellopa karbonāde – 200 g

Marinādei:

Šalotes sīpols – 1 gab.

Kornišoni (ļoti mazi marinēti gurķīši) – 4 gab.

Mazie kaperi – 10 gab.

ICA šrirača (sarkano piparu) mērce – 1 ēdamk.

Vusteršīras mērce – 1 ēdamk.

Sāls – šķipsniņa

Melnie pipari – ½ tējk.

Sakapātas pētersīļa lapas – 1 ēdamk.

Pasniegšanai:

Rukolas mikrosalāti – 60 g

Olu dzeltenumi – 2 gab.

Grauzdēta plāna maize – 4 šķēles

Liellopa gaļu attīra no cīpslām un pēc iespējas smalkāk sakapā ar nazi. Tāpat sakapā sīpolus, kaperus, kornišonus un pētersīļus, pievieno tiem šrirača un Vusteršīras mērces, sāli un piparus. Tartara marinādi pievieno gaļai. Pasniedz ar grauzdētu maizi, rukolas mikrosalātiem un svaigu olas dzeltenumu.  

Autors: Rimi

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.