Nepieciešams
Labas kvalitātes steiks
Avokado vai vīnogu kauliņu eļļa
Sviests
Ķiploks
Sāls
Pipari
Čuguna panna un gaļas termometrs
Pagatavošana
Lai sanāktu labs steiks, ir jābūt labai gaļai un pats svarīgākais ir termometrs, lai gaļu nepārceptu.
Mēs gaļu izņemam ārā no ledusskapja jau laicīgi pirms pagatavošanas. Ja plānojam to ēst pusdienās, tad izņemam gaļu jau no rīta, lai steika gaļa pie gatavošanas jau būtu telpas temperatūrā. Tad ņemam čuguna pannu un uzskarsējam to līdz 200-220 grādiem, un vēlams izmantojam avokado vai vīnogu kauliņu eļļu.
Pirms steiku liekam uz pannas, to ar salveti nosusinam, lai tas būtu pilnībā sauss un ieliekam apcepties uz 3 minūtēm vienu pusi, un uz 3 minūtēm otru pusi.
Pēc 6 minūtēm uzliekam sviestu gan uz steikta, gan pannā. Vēl pieliekam ķiploku un, ja var, tad izkusušo sviestu vēl lejam ar karoti virsū un pēc minūtes vēlreiz apgriežam steiku, atkal pieliekam sviestu gan virspusē gan uz pannas un atkal cilājam. Medium rare versija jāgatavo 8 līdz 10 minūtes. Vislabākais tādēļ ir lietot termometru, un pie 50 līdz 55 grādu temperatūras ņemt gaļu nost. Tas jāievēro tāpēc, ka temepratūra vēl 5 minūtes pieaugs.
Gaļu noņem nost, uzliek uz koka dēlīša atpūsties, apakšā uz dēlīša zem gaļas uzberam sāli, piparus, un virs gaļas arī sāli un piparus.