Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.

 “Pretēji plaši izplatītam mītam par kartupeļu kaitīgumu gribētu atgādināt – kartupeļus drīkst un vajag ēst, tie satur daudz vērtīgu uzturvielu – gan olbaltumvielas, gan C un B6 vitamīnus, kāliju un magniju. Tikai vienmēr jāpatur prātā apēsto produktu daudzums un ēšanai piemērots laiks. Ja grasāties iet gulēt vai laiskoties dīvānā, kartupeļi nebūs labākā izvēle, bet pirms fiziskām aktivitātēm vai pastaigas tie nekādu ļaunumu nenodarīs,” skaidro Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

 Ja parasti vārīti, cepti vai biezputrā sakulti kartupeļi apnikuši, Rimi GardēdeSigne Meirāne iesaka izmēģināt divas jaunas un neierastas receptes, kā vēl gardos dārzeņus pagatavot.

 Saspiestie kartupeļi

Gatavošanas laiks: 2 h

 Sastāvdaļas 4 porcijām:

RimiDelikatesskartupeļu – 1 kg

Vīnogu kauliņu eļļa – 20 ml

Ķiploks – 8 daiviņas

Rupjā jūras sāls pēc garšas

Melnie pipari – 1 tējk.

Nedaudz ķimeņu (ne vairāk par 1,5 tējk.)

Kausēts sviests – 3 ēdamk.

Ābolu etiķis – 1 ēdamk.

Rozmarīns – 2 zariņi (tikai lapiņas)

 Uzvāra ūdeni, liek katlā kartupeļus un vāra 15 minūtes. Nokāš un ieber sietā, kuru liek uz katla, turpinot to karsēt, lai kartupeļi virs tvaika pažūst. Sakarsē krāsni līdz 190ºC. Kartupeļus liek pannā, samaisa ar eļļu, ķiplokiem un ķimenēm. Pieber sāli un piparus, cep 1 stundu, kamēr kartupeļi kļūst kraukšķīgi un zeltaini. Tikmēr bļodā samaisa kausēto sviestu ar etiķi un rozmarīnu. Izņem pannu no krāsns, katram kartupelim uzspiež vai nu ar plaukstu (uzmanīgi, karsts!), vai ar kartupeļu stampu. Apslaka ar sviesta un etiķa maisījumu un cep vēl 20 minūtes. Pasniedz uzreiz.

 Polentas kartupeļi

Gatavošanas laiks: 1 h

 Sastāvdaļas 4 porcijām:

Ezerkauliņikartupeļu ceturtdaļas – 1 kg

Jūras sāls – 1 ēdamk. un šķipsna (pēc garšas) cepšanai

Vīnogu kauliņu eļļa – 40 ml

Polenta (kukurūzas putraimi) – 50 g

Smalki sakapātas rozmarīna lapiņas – 1 tējk.

Timiāna lapiņas – 1,5 tējk.

Svaigi malti melnie pipari

Katlā uzvāra ūdeni, pievieno ēdamkaroti sāls, liek iekšā kartupeļus un vāra 10 minūtes. Nokāš un ieber sietā, kuru liek uz katla, turpinot to karsēt, lai kartupeļi virs tvaika pažūst. Sakarsē krāsni līdz 200ºC. Kartupeļus liek pannā, pielej eļļu un samaisa. Pārkaisa ar polentu, garšaugiem, sāli un pipariem un cep 30–40 minūtes, līdz kartupeļi kļūst zeltaini un kraukšķīgi. Pasniedz uzreiz.

Autors: Rimi

 

 

 

 
0 Komentāru

Komentēt

Dieviete.lv,  noteikumi, ētikas kodekss, [email protected] 2019

+371 66 66 00 22  Valguma iela 31a, Rīga.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?