12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Tolkīna pasaule

 

Pagājušonedēļ, slimojot pa māju, noskatījos visu papildināto Gredzenu pavēlnieka DVD versiju ar apjomīgu komentāru materiālu piedevām. Un jāatzīst, mani beidzot pilnībā apbūra Tolkīna radītā pasaule. Tā jau mēdz teikt – jo vairāk par kādu lietu zini, jo vairāk tā tevi sāk interesēt.

Speciālais DVD izdevums, manuprāt, ir obligāts pirkums visiem Tolkīna un Pītera Džeksona filmas faniem – visas trīs filmas te ir pagarinātajā versijā (katra kādu stundu garāka nekā kinoteātrī redzētā!), milzum daudz informācijas par to, kā filma tapusi, kā arī brīnišķīgas intervijas ar Tolkīna pētniekiem literatūrzinātniekiem, kuras man šķita pats vērtīgākais ieguvums. Jo, protams, Gredzenu pavēlnieku var skatīties kā vienkāršu pasaku, tomēr ir bauda iegremdēties Tolkīna mitoloģijā mazliet dziļāk un ieraudzīt tur visas civilizācijas sapņus un cerības.

Jau vairākas dienas no prāta neiziet kāda brīnišķīga doma, kuru formulējis viens no Tolkīna pētniekiem. Viņš uzsver CERĪBU kā centrālo tēmu visās trīs grāmatās, kas dzen uz priekšu stāsta galvenos varoņus pat šķietami bezcerīgās situācijās. Tolkīns pats esot lietojis frāzi „cerība bez garantijām”. Ar domu, ka izmisumā var atļauties krist tikai tie, kuri bez jebkādām šaubām skaidri zina, kas notiks nākotnē. Tādējādi sanāk, ka izmisums ir ne tikai grēks, bet arī vienkārši absurda kļūda, jo neviens no mums nezina, kas ar mums notiks. Tāpēc vienmēr pastāv cerība! Šo argumentu, manuprāt, laiku pa laikam ir vērts sev atgādināt…

Starp citu, Tolkīns izgudroja arī jēdzienu eucatastrophy jeb antikatastrofa. Ja katastrofa nozīmē piepešu pavērsienu no labā uz ļauno, tad antikatastrofa Tolkīna izpratnē bija pēkšņs, neparedzams notikums, kas kā gaismas stars pāršķeļ šķietami bezcerīgu bēdu un haosa stāvokli. Skaisti, vai ne?

No sirds rekomendēju – šobrīd britu Amazonē (amazon.co.uk) Gredzenu pavēlnieka triloģija maksā 28 mārciņas. Goda vārds – par to ir vērts maksāt daudz vairāk!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.