6.4 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Divi āksti smokingos

 

Pirms dažiem mēnešiem rakstīju Cosmo par asprātīgiem veidiem, kā cilvēkus aicina pievērsties labdarībai. Toreiz vēl neko nebiju dzirdējusi par pasaules apceļotājiem Hītu un Dagu, kuri vākuši līdzekļus nabadzīgiem ļaudīm ar humora palīdzību.

Anglis Hīts Baks un amerikānis Dags Kempbels satikās kādā Bangkokas bārā, kopā piedzērās un izkala plānu labdarības ceļojumam, kura vienīgais noteikums būtu – visu ceļojuma laiku viņiem jābūt tērptiem smokingos:

1) kā minimums – 12 stundas dienā;

2) tas var būt jebkāda tipa smokings – klasisks, vecmodīgs, neglīts, taču tam jābūt atpazīstamam kā smokingam;

3) viņi drīkst uzvilkt pa virsu siltākas drēbes vai novilkt žaketi karstos laika apstākļos, taču pamatā vienmēr jāpaliek smokingam;

4) gadījumā, ja viņus nolaupītu, viņi drīkstētu smokingus novilkt, taču tad viņi zaudētu tiesības saukt sevi par „smokingu ceļotājiem” (citāts no viņu mājas lapas).

Kopš kopīgās iedzeršanas Bangkokas bārā 2005.gadā Hīts un Dags atgriezās katrs savā dzimtenē un sazinājās vien ar interneta starpniecību. Tomēr ideja par labdarības ceļojuma projektu netika atmesta, un šā gada aprīlī viņi satikās Honkongā, lai uzsāktu piedzīvojumu ar moto: „divi muļķi, viens piedzīvojums, nulle ideju.”

Viņi bija izveidojuši interaktīvu portālu TuxedoTravels.com, kura apmeklētāji varēja ne tikai sekot abu dīvaiņu gaitām videoblogā, izteikt ierosinājumus par to, kādus podus draugi vēl varētu nogāzt, un balsojot izšķirt ceļotāju savstarpējos strīdus, bet arī ziedot naudu labdarības fondā un tiešā veidā piedalīties lēmumu pieņemšanā, kā saziedoto naudu izlietot, un burtiskā nozīmē redzēt, kur nonāk viņu ziedojums.

Katrā vietā, kurā Hīts un Dags nokļuva, viņi uzmeklēja vietu vai cilvēkus, kuriem nauda ir ļoti nepieciešama. Viņi ziedoja naudu atbrīvotām seksa verdzenēm Nepālā, veda uz restorānu bezpajumtnieku bērnus Indijā un piedalījās lauku darbos Vjetnamā – protams, tērpušies smokingos. Četru mēnešu laikā viņi pabija 19 zemēs, līdz atgriezās ceļojuma galamērķī Londonā.

Izlasot šo, man ienāca prātā, ka daži mani über-asprātīgie draugi, no kuru jokiem visi parasti krīt gar zemi no smiekliem, arī varētu vienreiz apvienot savu āksta talantu ar kaut ko šitik lietderīgu. Manuprāt, brīnišķīga ideja Hītam un Dagam!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.