8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Motivē sevi skriet kopā ar draugiem!

 

Skrējēju skaits pilsētas ielās un parkos katru pavasari aizvien palielinās. Tas ir ērts, demokrātisks un vienkāršs sporta veids, kas neprasa lielus laika un naudas ieguldījumus. Skriešana labvēlīgi ietekmē arī veselību un uzlabo emocionālo stāvokli – viens skriešanas treniņš spēj aizslaucīt visas dienas stresu un nogurumu.

Tie, kuri skrien regulāri, atzīst, ka skriešana ievērojami uzlabo pašsajūtu un dzīves kvalitāti. Pareizi un atbilstoši fiziskajai sagatavotībai veikts skrējiens labvēlīgi iedarbojas arī uz miegu, kas nozīmē, ka nākamajā rītā pamodīsies atpūties un atjaunojies. Gan Rīgā, gan daudz kur citur Latvijā iespējams piedalīties ļoti dažādos publiskos skriešanos treniņos. Lai gan skriešana bieži tiek uzskatīta par izteikti individuālu sporta veidu, veselīga dzīvesveida vēstnesis Kaspars Zlidnis min vairākus iemeslus, kādēļ noteikti vajadzētu pamēģināt skriet kompānijā nevis vienatnē.

Jauni atklājumi

Katram skrējējam vēlams dažādot savu treniņu programmu – mainot gan distanci, gan intensitāti Kaspars uzsver, ka ilgstoši skrienot vienu un to pašu distanci organisms ātri pielāgojas slodzei. Turklāt vienveidīgi treniņi var sabojāt skriešanas prieku. Skrējiens kompānijā ļauj ieviest savā treniņu procesā jaunus atklājumus, piemēram, katru tikšanās reizi viens no biedriem uzņemas vadību un piedāvā atšķirīgu veidu kā noskriet 5 kilometrus. šo distanci iespējams veikt gan mierīgā skrējienā, gan intervālu skrējienā, kurā ātri posmi mijas ar atpūtas posmiem. Skriešanas biedri var ne tikai iedvesmot jauniem treniņu veidiem, bet arī parādīt savus labākos skriešanas maršrutus – skrējiens gar jūru, pa mežu, pa pilsētas ielām vai stadionā ieviesīs pozitīvas pārmaiņas.

Motivācija

Lai gan skriešana uzlabo emocionālo pašsajūtu, rada pārliecību par savām spējām un ļauj uzvarēt savas vājības, bieži nepieciešami vēl kādi papildu motivācijas rīki, lai dotos skrējienā. Skrējiens kompānijā ir labs socializēšanās veids. Piederība skrējēju domubiedru grupai ir iespēja satikt un iepazīt sev līdzīgi domājušus dažādu profesiju cilvēkus, kuri strādā dažādās nozares. Savukārt, ja apmeklē grupu treniņus kopā ar draugu, tad tas būs labs iemesls regulāri satikties. Kaspars Zlidnis iesaka izveidot visiem ērti pieejamu platformu saziņai, kurā pārrunāt gan praktiskus jautājumus, gan dalīties savās pārdomās. Kopīgi plānojot nākamo treniņu, skrējēji bieži pieķer sevi pie domas, ka jau nevar sagaidīt nākamo tikšanās reizi.

Skats no malas

Gan iesācējiem, gan pieredzējušiem skrējējiem gadās pieļaut kļūdas – sākot ar neiesildīšanos pirms slodzes, neatbilstošiem mērķiem un beidzot ar nepareizu skrējiena soli. Kompānija, kurā iesācēji skrien kopā ar pieredzējušākiem sportistiem, ir labs veids kā izvairīties no traumām un gūt vērtīgus padomus. Savukārt pieredzējušiem sportistiem dalība grupu treniņos ir vērtīga pieredzes apmaiņa, kas ļauj ne tikai paraudzīties uz līdz šim padarīto treniņu procesā, bet gūt iedvesmu un zināšanas no citiem kolēģiem.

Veselīga sacensība

Regulāri skrienot, katrs sportists var sekot līdzi savai izaugsmei. Ar katru treniņu pieaug izturība un uzlabojas fiziskā forma. Sacensību gars skriešanas pasaulē ir vēl viens aspekts, kādēļ daudzi skrējēji izvēlas ne tikai regulārus treniņus, bet arī piedalās dažāda mēroga sacensībās. Kaspars ir pārliecināts, ka izkāpšana no savas komforta zonas ir vēl viena grupu treniņu priekšrocība, jo mazus izaicinājums var ieviest arī ikdienas skrējienos.

Praktiski ieguvumi

Kaspars Zlidnis uzskaita vēl vairākas skriešanas kompānijā priekšrocības: Nenoliedzami, ka skrējienam ar domubiedriem ir arī tīri praktiski ieguvumi – dodoties skriet uz Jūrmalu vai Mežaparku, iespējams izmantot vienu automašīnu. Skrienot kompānijā gada tumšajā sezonā  uzlabojas drošība.” Sportists vērš uzmanību uz vēl vienu koptreniņu iezīmi – bieži skrējējiem ir atšķirīga fiziskā sagatavotība. Tiem, kuriem patīk skriet ātrāk, Kaspars iesaka nemainīt vēlamo tempu, bet finišā veikt atsildīšanās vingrojumus vai skriet pretī komandas biedriem un tos uzmundrināt. Savukārt tiem, kuri trenē savu izturību un skrien mērenā tempā, nevajag ļauties pūļa efektam, bet izbaudīt skrējienu un pieturēties pie izvēlētās slodzes.

Teksts – Annija Sauka

Foto – Elvis Lācis

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.