11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Jautā lasītāja: Kā mājas apstākļos noteikt savas ādas tipu?

 

Portāla Dieviete.lv redakcija saņēma lasītājas vēstuli – „Sveiki! Es vēlētos sākt nopietnāk pievērsties savas ādas kopšanai, taču nezinu īsti, kādus produktus izvēlēties, jo nezinu, kāds man ir ādas tips. Kā mājas apstākļos to var noteikt?” Sandra

Pastāv četri ādas pamattipi: sausa, normāla, taukaina un kombinēta. Piederība katram no tiem ir atkarīga no tā, cik aktīvi āda taukojas. Ar to ir saistīts arī ādas ārējais izskats, poru daudzums un redzamība, novecošanas ātrums un grumbiņu veidošanās.

Lai noskaidrotu, kāds ir tavs ādas tips, veic vienkāršu eksperimentu. Attīri ādu ar ierasto sejas mazgāšanas līdzekli (gēls vai putas). Nosusini ādu ar dvieli un neuzklāj nekādus krēmus. Pēc divām stundām paņem salvetes kvadrātiņus un piespied pie zoda, deguna, pieres, uz labā un kreisā vaiga.

Kad tas izdarīts, izpēti katru kvadrātiņu:

  • Ja uz salvetes vispār nav taukainu pleķu, tev ir sausa āda (maz tauku, maz mitruma, raupja, lobās, uz galvas ir blaugznas, jutīgā āda, kas ātri iekaist)
  • Ja ir viegli taukaini pleķi, tev ir normāla āda (gluda, stingra, elastīga, ar mazām porām)
  • Ja ir redzami, izteikti taukaini pleķi, tev ir taukaina āda (āda spīd, lielas poras, pūtītes, pinnes)
  • Ja izteikti taukaini pleķi ir pieres, zoda un deguna apvidū, tev ir kombinēta āda.

Nereti cilvēki piemin arī šādus ādas tipus: jutīga, dehidrēta, problemātiska, novecojusi. Taču šīs ir tikai pazīmes, kuras var parādīties jebkuram ādas tipam.

Ja vēlies pavisam precīzi noteikt savas ādas tipu, dodies pie speciālista. Taču šis māju eksperiments ir pirmais solis pretīm savas ādas izzināšanai.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.