6.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Ķīnas metropole Pekina

 

Kāpelējot pa Ķīnas mūri, iespējams baudīt fantastiskus skatus!

Izdevīgo aviobiļešu cenu dēļ arvien vairāk ceļotājiem no Latvijas par atvaļinājuma galamērķi kļūst Pekina. Pat tad, ja šajā milzīgajā pilsētā ieplānots pavadīt tikai dažas dienas, Pekinā ir ko apskatīt, izbaudīt un sajust katram ceļotājam. Cosmo piedāvā īsu ceļvedi ar lietām un aktivitātēm, kas savā maršrutā jāieplāno ikvienam Pekinas viesim.

Ja vien neesi ķīniešu valodas lietpratēja, rēķinies, ka Pekina tev var sagādāt daudz pārsteigumus. Reti kurš vietējais iedzīvotājs saprot vai runā angliski. Tāpēc uz Ķīnu visērtāk ir doties kopā ar kādu, kurš tur jau ir bijis, vai arī apbruņoties ar dažādiem ceļvežiem. Grūtā situācijā, kad nesapratīsi ne vārda, ko tev teiks taksists, viesnīcnieks vai veikalnieks, tieši ceļvedis var kļūt par tavu glābiņu.

Pirmie iespaidi

Ķīna ir pirmais pieturas punkts manā ceļojumā, un Pekinā esmu ieplānojusi pavadīt četras dienas. Jau lidostā saprotu, ka man ir paveicies ar ceļabiedru, kuram šis ir jau otrais ceļojums uz Ķīnu. Viņa zināšanas kļūst patiešām noderīgas, kad meklējam taksi vai metro staciju. Kaut arī pilsēta mūs sagaida trokšņaina un haotiska, salīdzinoši viegli atrodam iepriekš rezervēto viesnīcu. Mums izpalīdz laipna taksiste, kura vairākas reizes zvana uz rezervācijā norādīto numuru, līdz pieved mūs pie pašām viesnīcas durvīm. Jau uzreiz pēc nelielas atpūtas nolemjam doties uz netālu esošo pārtikas tirgu, lai nobaudītu ko tādu, ko piedāvā tikai un vienīgi Ķīna.

Ēdams vai neēdams?
Pirmais mēģinājums pusdienot beidzas ar pilniem šķīvjiem un tukšiem vēderiem. Tā kā ēdienkarte ir sastādīta ķīniešu hieroglifos, nākas paļauties uz tajā pievienotajiem attēliem. Diemžēl visi attēli izskatās teju vienādi un atnestās olu nūdeles ar jocīgu mērci mums šķiet nebaudāmas. Izlemjam laimi meklēt citā restorānā. Klīstot apkārt un pētot dažādus interesantus stendus, atrodam jauku kafejnīcu, kura atbilst mūsu gaumei. Tajā nopērkamas nūdeles ar garšīgu saldskābu mērci. Tomēr vispatīkamāko pārsteigumu mums sagādā ātrās uzkodas Street Food. Ceptas garneles, kalmāri, astoņkāji, vaboles, čūskas un pat skorpioni paliks atmiņā jebkuram, kas tos nobaudījis. Pekinas centra rajonā izvietotas divas ielas, kurās iespējams atrast iepriekšminētos gardumus. Viena ar tīrākiem un skaistākiem stendiem domāta tūristiem, savukārt netālu no tās atrodas kvartāls, kurā vakariņot mēdz iet vietējie. Ja esi drosmīga, noteikti nobaudi kādu ceptu jūras velti!

Došanās uz Ķīnas mūri
Ekskursiju uz Ķīnas mūri rezervējam laicīgi. Izlemjam, ka mūri būs vieglāk atrast, ja dosimies tur kopā ar gidu. Izvēlamies ekskursiju uz Mutianuy mūri (www.mutianyugreatwall.net). Ekskursija izmaksā aptuveni 12 latus katram un tās cenā iekļauta ieejas biļete, kā arī tradicionālas ķīniešu pusdienas. Ķīnas mūra apskatei ieplānota visa diena. Agri no rīta mums atbrauc pakaļ mikroautobuss, kurā jau sēž pāris tūristi no citiem hoteļiem. Pēc neilgas loku mešanas pa Pekinu, esam gatavi doties pusotras stundas braucienā uz Mutianuy mūri. Kā saka ekskursijas vadītājs, tieši šī mūra daļa dižojas ar patiešām skaistiem dabasskatiem. Izvēlē neesam kļūdījušies: šī kļūst par labāko dienu visā ceļojumā.

Augšup – lejup
Sena ķīniešu paruna vēsta: cilvēks, kurš uzkāpis Ķīnas mūrī, ir cienījams cilvēks. Savukārt mēs pārliecinājāmies: ir jābūt arī sportiskam, lai raitā solī iekarotu Mutianuy. Lai arī tiek piedāvāta iespēja mūrī uzbraukt ar pacēlāju, izvēlamies maciņiem un figūrām draudzīgāku variantu. Pieveicot pakāpienu pēc pakāpiena, sportiskā garā virsotni sasniedzam aptuveni 25 minūtēs. Pirmais skats uz mūri no augšas ir patiešām iespaidīgs. Izvēlamies doties uz atjaunoto mūra daļu. Kaut arī laiks mūs lutina un diena ir patiešām skaista, pastaiga pa Ķīnas mūri nogurdina. Tā kā mūris celts uz kalnu korēm, nepārtraukti nākas kāpt augšup – lejup. Aptuveni pēc divdesmit minūšu kāpelēšanas apjaušam skarbo realitāti: šis gabals mums būs jāveic arī atpakaļceļā. Tāpēc turpmāk īpaši necenšamies virzīties uz priekšu, bet gan vairāk baudām brīnišķīgos dabasskatus un vērojam citus tūristus.

Tradicionālās maltītes
Kā solīts, pēc mūra iekarošanas esam aicināti uz tradicionālām pusdienām ķīniešu restorānā. Mūsu grupu sasēdina ap lielu apaļu galdu, kura vidū novietota grozāma plātne. Vakariņu gaitā uz šīs plātnes tiek likti daudzi gardi ķīniešu ēdieni. Grozot plātni, katram iespējams uz sava šķīvja uzlikt, ko vien sirds kāro nobaudīt. Šādas pusdienas ir patiešām laba iespēja iepazīties ar ķīniešu nacionālo virtuvi, nobaudot aptuveni divpadsmit dažādus tradicionālus ēdienus.

Aizliegtās pilsētas vilinājums
Ja esi Pekinā, tev obligāti jāapmeklē Aizliegtā pilsēta. Tā katru gadu pievilina neskaitāmi daudz tūristu gan no ārvalstīm, gan arī no Ķīnas. Aizliegtā pilsēta ir milzīga norobežota teritorija, kurā kādreiz dzīvojuši Ķīnas imperatori. Staigājot pa tās šaurajām ieliņām, iespējams apbrīnot seno Ķīnas piļu arhitektūru. Starp citu, tieši Aizliegtā pilsēta ietekmējusi arhitektūras attīstību visā Austrumāzijā. Ja plāno doties uz šo objektu, noteikti dari to no rīta, jo ieeja pilsētā ir līdz 16:00, turklāt tikai no vienas puses. Šis imperatoru komplekss ir ļoti liels, tāpēc noteikti pārliecinies, kurā pusē atrodas ieeja! Lai aplūkotu skaistos tempļus, nāksies daudz staigāt, tāpēc nodrošinies ar ērtiem apaviem.

Dodies velotūrē!
Ja nebaidies no jauniem piedzīvojumiem un tev patīk aktīva atpūta, pilsētu vari aplūkot, braucot ar velosipēdu. Divriteņi vietējo iedzīvotāju vidū ir ļoti iecienīts pārvietošanās līdzeklis. Tāpēc velosipēdu nomu piedāvā arī daudz viesnīcas un hosteļi. Ja esi pārliecināta par savām kartes lasīšanas spējām, tev atliek vien ienirt apkārtējā velosipēdu plūsmā un, minot pedāļus, priecāties par Pekinas skatiem. Tomēr interesantu un drošu ekskursiju noteikti varēsi izbaudīt, ja rezervēsi velotūri gida pavadībā (www.tour-beijing.com/bike).

Ienirsti tirgū!
Lēto cenu un lielā piedāvājuma dēļ Ķīna kļuvusi par īstu iepirkšanās paradīzi. Ja arī tevi vilina milzīgi veikali un daudzstāvu šopinga centri, velti tiem vismaz vienu dienu. Apbruņojies ar milzīgu pacietību un apņēmību kaulēties, jo šīs īpašības Ķīnas tirgū tev patiešām ļoti noderēs. Noteikti ir vērts apmeklēt populārāko apģērbu tirgu Silk Street. Savukārt interesantas lietas un savdabīgus suvenīrus atradīsi krāmu tirgū Pānjiāyuan.

Lai arī dažbrīd mūsu mentalitātei neizprotama, Pekina var sagādāt daudz neaizmirstamu piedzīvojumu ikkatram pilsētas viesim.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsCome on baby, light my fire*
Nākamais raksts2.09.13.