11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Āzijas pērle Malaizija

 

Malaizija ir sapņu zeme, kuru daudzi iztēlojas kā perfektu atvaļinājuma galamērķi. Un ne bez iemesla. Tur ir viss: debeszilas pludmales ar krāsainu zemūdens pasauli, fantastiska daba un pilsētas ar debesskrāpju labirintiem, mutuļojošu naktsdzīvi un preču pārpilniem tirgiem.

Zemūdens pasaule

Tiomana salā snorkelēt varēsi no rīta līdz vakaram – krāsainie koraļļu rifi ir teju pie paša krasta!

Ceļojumu pa Malaiziju sāku no Singapūras puses. Devos uz nirēju iecienīto Tiomana salu. Baltas smiltis, tirkīzzils ūdens, skaistas klintis – viss, par ko mūsu pelēkajā ziemā iespējams sapņot. Pietiek vien pāris dienu pavadīt starp seksīgiem un iedegušiem nirējiem, lai roka pati sniegtos pēc pleznām un daivinga ekipējuma. Taču, ja nejūties gatava mācīties, lai iegūtu niršanas sertifikātu, zemūdens pasaules aplūkošanai ir arī citas alternatīvas. Profesionālie nirēji tevi sapratīs, ja daivinga ekipējuma vietā vēlēsies noīrēt snorkelēšanas masku. To izmēģināt patiešām ir vērts! Jau dažus metrus no krasta zem ūdens plešas spilgti un skaisti rifi, kuros stundām neapnīk vērot krāsainas zivis, jūraszvaigznes un citas okeāna radības. Es teiktu, ka snorkelēšana Malaizijā ir obligāta. Tāpat kā jūras veltes pēc aktīvi pavadītas dienas!

Džungļu piedzīvojumi
Pēc mierīgas atpūtas Tiomana salā pošos meklēt piedzīvojumus Malaizijas vidienē. Piejūras pilsētā Mersinā apvaicājos par iespējām uz vairākām dienām doties džungļos un piedzīvoju necerētu pārsteigumu. Izrādās, esmu satikusi vietējo kungu, kurš pirms desmit gadiem latviešiem palīdzējis veidot realitātes šovu. Viņš solās aizvest uz to pašu vietu, kur nedēļām ilgi dzīvojuši mūsējie. Trīs dienu tūrē iekļauta nakšņošana Endau-Rompinas nacionālajā parkā, ekspedīcija uz ūdenskritumu, tūre ar džipiem un laivu brauciens lejup pa ļoti strauju upi. Tiesa gan, šis piedzīvojums patiks tikai drosmīgajiem, komforta cienītājiem tas nebūs piemērots. Vienmēr jāpatur prātā, ka īsta pastaiga džungļos ne tuvu nelīdzinās tam, ko varam vērot TV ekrānos, ērti atlaidušies siltā dīvānā, − tur savvaļas dzīvniekus, putnus un rāpuļus iespējams sastapt aci pret aci.

Mutuļojoša naktsdzīve
Pilnīgs pretstats dabas parkam ir tūristu iecienītā pilsēta Melaka. Iekļauta UNESCO mantojumā, tā ir slavena ar 600 gadu vēsturi, skaistajiem tempļiem un portugāļu nocietinājumiem. Cauri pilsētai vijas līkumots kanāls, gar kuru cita pie citas slejas krāsainiem grafiti apzīmētas mājas. Neskatoties uz vietējo iedzīvotāju kultūru un tradīcijām (malajieši ir islāmticīgie), īstā dzīve šajā pilsētā sākas pēc tumsas iestāšanās. Pēc saulrieta ir vērts doties uz pilsētas sirdi Chinatown. Uzdrošinos apgalvot, ka Malaizijas pilsētu ķīniešu kvartālos Ķīnas smaržas, garšas un sajūtu daudzveidību ir iespējams izbaudīt gandrīz tikpat labi kā pašā Ķīnā. Tiem, kuriem patīk iepazīt pasauli pie vakariņu galda, īstā vieta būs Melakas Chinatown, kur līdz ar krēslu tās šaurās ieliņas pārvēršas par nebeidzamu restorānu labirintu. Uz ielas vai iekštelpās – ikviens gardēdis te atradīs ko piemērotu. Savukārt blakus esošā gājēju iela Jonker street apmierinās iepirkšanās kāri.

Debesskrāpju varenība

Petronas dvīņu torņi naktī šķita visskaistākie.

Malaizijas galvaspilsēta Kualalumpura ir pārsteidzoši kontrastaina: pilsētas centrs, indiešu un ķīniešu rajoni, brīnišķīgi parki. Lai kārtīgi iepazītu pilsētu, tajā jāpavada vismaz divas dienas. Modes un slavenu restorānu cienītājiem vispievilcīgākais, protams, būs galvaspilsētas centrs. Debesskrāpji, kas iezīmē pilsētas sirdi, ir slaveni visā pasaulē. Noteikti jāizmanto izdevība tuvāk aplūkot Petronas dvīņu torņus – tie pārsteigs pat pieredzējušus ceļotājus. Lai iegādātos ekskursijas biļeti, Petronas centrā jāierodas laikus, turklāt jāņem vērā, ka brīvdienās uzbraukt torņos var gribēt daudzi. Taču ekskursija noteikti neliks vilties. Aptuveni divdesmit minūšu ilgajā apskatē iespējams nokļūt pārejā starp abiem torņiem, uzbraukt līdz pat 86. stāvam un pieplakt pie loga. Savukārt skatu uz pašiem debesskrāpjiem vislabāk baudīt pēc tumsas iestāšanās, piemēram, skaistajā skvērā Petronas torņu pakājē.

No dvīņu torņu pārejas paveras elpu aizraujošs skats.

Tirgus labirinti
Iepirkšanās faniem un suvenīru medniekiem noteikti jādodas uz Kualalumpuras ķīniešu rajonu. Jalan Petaling tirgus ir izpleties pa vairākiem kvartāliem, un tajā par lētu naudu iespējams tikt pie dažādiem zīmolu pakaļdarinājumiem. Pat tad, ja šādu lietu iegāde nav tavos plānos, kvartālam ir vērts iziet cauri tikai tāpēc, lai sajustu tur valdošo tirgošanās auru. Garantējam, ka frāzes “good quality”* un “cheap price”** tu dzirdēsi uz katra soļa! Turklāt ir jābūt tiešām labi trenētam ceļotājam, lai no uzbāzīgajiem tirgotājiem tiktu vaļā, neko neiegādājoties. Ja vēlies iepirkties mierīgāk un preci aplūkot netraucēti, labāk dodies uz netālu esošo Central Market. Šis tirgus vairāk līdzinās universālveikalam, kurā cita pie citas izvietotas dažādas bodītes. Lielākajai daļai preču cenas ir redzamas, tāpēc jākaulējas nebūs, turklāt šeit ir mazāks risks kaut ko nopirkt neadekvāti dārgi. Tikai vienas metro stacijas attālumā no Central Market atrodas rajons Little India, kur no četriem pēcpusdienā līdz pat pusnaktij darbojas nakts tirgus – vēl viena vieta, kur izbaudīt krāsu un garšu daudzveidību.

Jalan Petaling tirgus ir izpleties pa vairākiem kvartāliem un tajā ir patiešām viegli apmaldīties!

Par Malaiziju iespējams rakstīt gari un pa to ceļot – nedēļām ilgi. Ir tikai jāzina, ko vēlies, un šī valsts tev to noteikti piedāvās!
 
*Laba kvalitāte.
**Lēta cena.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.