1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Krāšņā un vilinošā Stambula

 

Pastaigājoties pa Stambulu, vispirms uzmanību piesaista košā un dzīvespriecīgā vide. Šķiet, ka esi nokļuvis notikumu epicentrā – vietā, kur “viss notiek”. Turklāt, pavadot šajā pilsētā kaut pāris stundas, ātri vien pārņem sajūta, ka noteikti jāizbauda un jāaplūko viss, ko tā piedāvā. Rotāta ar neskaitāmām mošejām, pilīm, strūklakām un citiem arhitektūras brīnumiem, Stambula ar katru tajā pavadīto dienu pārsteidz arvien vairāk.

Ņemot talkā ceļvedi un aplūkojot pilsētas vēsturisko centru, diena paies nemanot.

Piemērotākais laiks braucienam uz Turciju un Stambulas apskatei ir septembris vai oktobris, kā arī aprīlis un maijs. Starp citu, tieši šajos pavasara mēnešos tur norisinās ikgadējais tulpju festivāls – īpaši svētki jebkuram pilsētas iedzīvotājam un viesim. Un ne velti, jo tieši Stambula ir tulpju dzimtene, un ar šo faktu patiesi lepojas ikviens vietējais.

Iepazīsti divus kontinentus
Stambula ir vienīgā pilsēta pasaulē, kas atrodas divās pasaules daļās vienlaicīgi, tāpēc tev paveras unikāla iespēja redzēt, kā Eiropa savienojas ar Āziju. Noteikti šķērso Bosfora šaurumu – ar kuģīti vai pa vienu no diviem tiltiem. Īpaši skaists ir Bosfora tilts, taču gājējiem pa to pārvietoties diemžēl ir aizliegts, savukārt autobraucējiem par šo prieku jāmaksā. Tas, ka Stambulā saplūst divas kultūras, jūtams ik uz soļa. Un tieši šī dažādība arī ir tās vilinājums.

Apmeklē krāšņās mošejas
Musulmaņu lūgšanu vietas – mošejas – ir celtnes, kur cilvēki pulcējas ne tikai godināt islāma reliģiju, bet arī satikties un aprunāties par ikdienišķām lietām. Tā kā lūgšanas notiek piecas reizes dienā, mošejās vienmēr valda rosība. Turklāt Stambulā to ir patiešām daudz – gandrīz trīs tūkstoši. Viena no iespaidīgākajām gan arhitektūras, gan auras ziņā ir Zilā mošeja Sultanahmet Camii (Sultāna Ahmeda mošeja), kas savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties zilajām flīzēm. Tas ir arī viens no slavenākajiem islāma mākslas pieminekļiem pasaulē. Par mošejas vērienīgumu un skaistumu vari pārliecināties vakarā, kad tā tiek izgaismota un izskatās patiešām fantastiski. Vēl kādas pāris stundas noteikti velti 6. gs. Sv. Sofijas katedrāles Hagia Sophia apmeklējumam – tā ir Bizantijas arhitektūras lepnums.

Noteikti izbaudi braucienu ar kuģīti no vienas pasaules daļas uz otru. Naktī tas būs īpaši skaisti!

Ieklīsti Lielajā tirgū
Stambulas tirgi ir izslavēti visā pasaulē. Garšvielu un zivju tirgos iespējams nopirkt svaigus produktus par ļoti pievilcīgām cenām. Turklāt, klīstot pa Garšvielu tirgu (sauktu arī par Ēģiptes tirgu), grūti izvēlēties, ko gribas vairāk – krāšņos saldumus, žāvētos augļus vai neredzētos un interesantos sierus. Protams, mājup jāaizved arī dažādās garšvielas, kas šajā tirgū cita pie citas krāsaini rindojas katrā otrajā bodītē. Savukārt Lielajā tirgū – Grand Bazaar – var atrast apģērbu, keramiku, paklājus, rotaslietas, kurpes – visu, ko vien sirds kāro. Nokļūstot pie kādas stikla lampu vai keramikas bodītes, kas pārpildīta ar brīnišķīgiem, krāšņiem priekšmetiem, no piedāvājuma nav iespējams atraut acis. Turklāt prātā pazib doma, ka mājuplidojumam varētu piereģistrēt vēl vienu ceļasomu.

Iemācies kaulēties

Kaulēšanās ir īpašība, kas pavisam noteikti tev noderēs! Īpaši saldumu stendos, kur gribas nopirkt it visu!

Lai arī daudzviet pieņem gan dolārus, gan eiro, iepērkoties ieteicams maksāt vietējā valūtā. Un, ja Stambulu vēlies izbaudīt pilnībā, rēķinies ar kaulēšanos. Turkiem tā ir raksturīga, un vietās, kur produktiem nav uzrakstīta cena, pārdevējs par preci var paprasīt pat divreiz lielāku summu, nekā tā ir vērta. Tāpēc jau laikus izdomā, cik esi gatava maksāt, un no sava neatkāpies. Iesaku sagatavot arī precīzu naudu. Pirmajā kaulēšanās reizē tev, iespējams, veiksies ne visai labi, taču zini – iekārotā lieta nav jānopērk tieši tajā bodītē, kur noskatīta, jo identiska būs atrodama arī citās.

Apmeklē turku pirti
Nekur citur nav iespējams izbaudīt tādu turku pirti kā Turcijā. Tautā dēvētas par hamam, tās, tāpat kā mošejas, Stambulā ir vai uz katra stūra. Tomēr, lai nenāktos vilties, dodies uz kādu no ceļvežos ieteiktajām, piemēram, Cağaloğlu vai Çemberlitas. Turku pirtī varēsi izvēlēties vai nu parasto pēršanos vai arī papildus palutināt sevi ar masāžu vai kādu citu procedūru. Tradicionāli turku pirtī ir divas telpas – Siltā istaba un Karstā istaba. Kad būsi relaksējusies Siltajā istabā, varēsi pamatīgi izsvīst Karstajā. Pirts apmeklēšana bez papildu procedūrām tev izmaksās aptuveni piecpadsmit latus. Vairāk informācijas atradīsi interneta lapā cemberlitashamami.com.

Aizbrauc uz Prinču salām
Ja esi nogurusi no pilsētas kņadas un vēlies atpūsties kādā mierīgākā vietā, dodies uz netālu esošajām Prinču salām. Prinču salas jeb tā dēvētās Sarkanās salas (Adalar) atrodas Marmora jūrā tikai stundas brauciena attālumā no Stambulas. Tā ir brīnišķīga vieta, kur paslēpties no burzmas, apbrīnot Turcijas skaistumu un paprātot par to, kā cilvēki tur dzīvojuši Bizantijas impērijas laikos.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.