1 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Senā un mirdzošā Bangkoka

 

Bangkokā ir daudz, ko apskatīt un apbrīnot. Taču, atceroties ceļojumu uz Taizemi, vienmēr atmiņā uzaust tieši senie tempļi.

Taizemes galvaspilsēta Bangkoka ir kontrastu pilna – tajā iespējams atrast gan apzeltītus tempļus un augstas klases viesnīcas, gan iepazīties ar ļaudīm, kuru vienīgā bagātība ir dzīves pieredze. Lai gan parasti šī pilsēta ir tikai pirmais apstāšanās punkts ceļā uz kādu Taizemes salu vai pieokeāna ciemu, tomēr ko redzēt, ko darīt un no kā gūt spilgtus iespaidus ir arī pašā Bangkokā.

Skaļa, ar ļoti senu vēsturi, taču tajā pašā laikā ar izsmalcinātu jauno rajonu arhitektūru un stilu, šī pilsēta apvieno pagātnes tradīcijas un mūsdienu dzīves ritmu. Ikkatram, kas reiz bijis Bangkokā, noteikti paliks atmiņā tās elpu aizraujošie krāšņie tempļi – tie pievilina tūristu miljonus no visas pasaules.

Kad braukt
Vislabāk braucienu uz Taizemi plānot laikā no novembra līdz februārim – galvenokārt tāpēc, ka šajā periodā nav pārāk karsts un arī lietus līst mazāk. Turklāt tūrisma sezona Taizemē sākas tieši novembrī un ilgst līdz pat martam – tas nozīmē, ka šajā laikā ir plašākas iespējas redzēt un izbaudīt valsts kultūru. Arī viesnīcu, krodziņu un dažādu atrakciju piedāvājums ir daudzveidīgāks. Protams, šajā periodā ir lielāki arī Taizemes labumus izbaudīt alkstošo cilvēku pūļi, tomēr tev joprojām pastāv iespēja atrast kādu klusāku, tūristu grupu neielenktu vietu.

Gatavojies haosam!
Ja uz Bangkoku esi devusies uz savu roku, pirmie iespaidi var būt mulsinoši – Taizemes galvaspilsēta tevi sagaida trokšņaina, haotiska, sastrēgumu un cilvēku pilna. Pirmajā brīdī šķiet, ka visi te brauc kā jukuši – neprātīgi steidzas un nepārtraukti taurē – sak`, kurš pirmais uzpīpina, tam arī priekšroka. Līdz brīdim, kamēr spēsi adaptēties vietējā vidē un izprast ielu un pilsētas transporta sistēmu, var paiet vairākas stundas un pat dienas. Būs jāpierod arī pie karstā Taizemes klimata – dienā tas var likties mazliet traucējošs, taču nakts vidū tev noteikti patiks baudīt superīgo āra kafejnīcu gaisotni, tērptai vien plānā zīda kleitiņā.

Nerimstošā ielu dzīve
Teju katra Bangkokas centra iela sagaida ar tirdziņiem, dažādiem našķiem un turpat uz ietves gatavotām uzkodām. Sākumā var šķist, ka visas šīs āra kafejnīcas ir sasodīti antisanitāras, un tu, iespējams, jau sāksi ilgoties pēc kaut kā tīra un uzticama, piemēram, šika restorāna. Tomēr, pavadot Bangkokā vairākas dienas, uz ielas gatavoto uzkodu stendi kļūst arvien vilinošāki. Turklāt, vienreiz nogaršojot šādā šķērsielas ēstuvē gatavotu nezinko, var nonākt pie secinājuma, ka patiesībā tas ir pat garšīgāks nekā šikajā restorānā gatavotais ēdiens. Un mana pieredze liecina, ka ar vēderu pēc tam viss ir kārtībā.

Izbaudi iepirkšanos

Vēlies augstskolas diplomu vai autovadītāja apliecību? Lūdzu!

Dodies neaizmirstamā pastaigā pa kādu no slavenajām tūristu ielām – uz tām iespējams atrast un nopirkt pilnīgi visu, ko sirds kāro. Iespējams, sākumā tevi pārsteigs lielās kaudzes ar matu rotājumiem, mīkstajām rotaļlietām, garšvielām, kurpēm, rotaslietām un tamlīdzīgi. Ieraudzījusi, ka turpat uz ielas iespējams nopirkt viltotus dokumentus (arī Latvijas autovadītāja apliecību!), biju ļoti pārsteigta. Taču, kad pie šiem neskaitāmajiem tirdziņiem pieradīsi, atliks vien izlemt, kuras no lietām vest mājās kā suvenīrus. Mana izvēle bija lielisks, krāšņs šūpuļtīkls, ko iekārt dārzā, lai laiski baudītu Latvijas sauli.

Apmeklē pasaulē krāšņāko ziedu tirgu
Obligāto apskates objektu sarakstā jāiekļauj Bangkokas ziedu tirgus Pak KlongTalat. Tā ir pasaulē lielākā ziedu vairumtirdzniecības vieta, kurā vienkopus iespējams redzēt tik daudz skaistuma kā nekur citur. Brīnumdaiļas rozes, košas neļķes, neredzētas orhidejas un citi tik neaprakstāmi skaisti ziedi, ka katru gribas pasmaržot, aplūkot un paņemt līdzi. Turklāt pat burvīgāko orhideju pušķis maksā vien pārdesmit santīmus. Cik žēl, ka to visu nav iespējams pārvest mājās!

Izbrauc ar kuģīti un izmēģini masāžu
Ja vēlies pilsētu iepazīt no cita skatupunkta, matiem plīvojot vējā, dodies izbraucienā ar kādu no kuģīšiem vai laivām. Tūres pa pilsētas kanāliem vai upi Chao Phraya ir iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan pilsētas viesi. Vietējie ūdens satiksmi izmanto ļoti bieži, un tieši tāpēc, braucot ar “kuģu tramvaju”, var izdoties noķert īsto pilsētas sajūtu. Ja esi sajūtu medniece, tev noteikti jāizbauda arī īsta taizemiešu masāža. Vietējie iedzīvotāji to uzskata par ļoti nozīmīgu veselības uzlabošanai un ķermeņa formas uzturēšanai. Atrast masāžas salonu Bangkokā būs viegli, tomēr labāk dod priekšroku tādam, kas atrodas kādā no galvenajām pilsētas ielām.

Brauciens ar kuģīti saulrietā tev vēl ilgi paliks atmiņā.

Rodi mieru senajos tempļos
Kaut arī  ļaužu pilna, Bangkoka ir īpaša ar saviem tempļiem un to izstaroto mieru. Pilsētu rotā aptuveni 400 budistu tempļi, no kuriem tev noteikti jāaplūko vismaz trīs. Šīs svētvietas ir Wat Phra Kaew (Smaragda Budas templis), Wat Pho (Zelta templis) un Wat Arun (Rītausmas templis). Wat Phra Kaew atrodas Lielās karaļa pils kompleksa (The Grand Palace) teritorijā, tāpēc pie viena varēsi apbrīnot arī pils arhitektūru. Tikai ņem vērā – ja esi nolēmusi apmeklēt kādu no šīm vietām, tev jāpiemeklē piemērots apģērbs. Ja būsi tērpusies šortos, īsos svārkos vai bezpiedurkņu krekliņā, var nākties palikt aiz tempļa vārtiem.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.