6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Ķermeņa stresa signāli

 

Stress ietekmē veselas piecas ķermeņa zonas. Atrodi savējo un uzzini, kā novērst nepatīkamās sajūtas.

Saspringums jūtams galvā

Tas liecina: Tev ir emocionāla pārslodze

Jebkura veida garīga pārslodze – tu pabeidz rakstīt neticami garu darāmo darbu sarakstu vai arī ļaujies iepirkšanās neprātam, kas atstāj milzīgu robu kontā – var izraisīt strauju, saraustītu elpošanu vai radīt sasprindzinājumu žoklī. Rezultātā tevi piemeklē spēcīgas galvassāpes.

* Ātrs risinājums:Kafija

Pēc zinātnieku teiktā, pret sāpēm lieliski palīdz kofeīns, jo tā ietekmē galvā saraujas asinsvadi. Tāpat iedarbojas arī fiziskas aktivitātes. Pēc 30 līdz 45 minūtes ilga kardiotreniņa (piemēram, uz skrejceliņa vai velotrenažiera) sāk izdalīties endorfīni – ķīmiski aktīvas smadzeņu vielas, kas palīdz mazināt sāpes.

 

Saspringums jūtams kaklā un plecos

Tas liecina: Tu esi pārstrādājusies

Kad tev ir kaudzēm darbu, tu, visticamāk, koncentrējoties nolīksti pār rakstāmgaldu vai datoru. Lai gan tev šķiet, ka šī poza palīdz strādāt, patiesībā tā ārkārtīgi sasprindzina kakla un plecu muskuļus.

* Ātrs risinājums: Labākās zāles – masāža

Šis triks būs piemērots ārkārtas situācijā. Nostājies taisni, rokas nolaid gar sāniem un tad lēnām pacel un apļo plecus. Vingrojumu veic 10 reizes – tas veicinās asins pieplūdumu kakla un plecu daļā un tādējādi atslābinās saspringušos muskuļus.

 

Saspringums jūtams rokās

Tas liecina: Tevi māc nemiers

Iespējams, tev ir nelāgs ieradums grauzt nagus, plucināt ienadžus vai arī nervozi bungot ar pirkstiem pa galdu. Lai kuru no šīm rokām kaitīgajām nodarbēm tu piekoptu, tās visas liecina, ka esi nemierīga un noraizējusies.

* Ātrs risinājums: Manikīrs – gan pašas, gan salonā taisīts

Princips ir vienkāršs – sakopjot rokas, tu uzlabosi to stāvokli. Turklāt manikīrs palīdzēs atbrīvoties no nelāgā paraduma – tu taču negribēsi grauzt un plucināt savus skaisti krāsotos nagus!

 

Saspringums jūtams vēderā

Tas liecina: Tu esi nervu kamols

Satraukums par kādu nozīmīgu notikumu, piemēram, uzstāšanos darba sapulcē, var ievērojami paātrināt gremošanas sistēmas darbību. Rezultāts? Tev vēderā ir krampji un gāzes, kā arī moka nelabums.

* Ātrs risinājums: Siers, graudaugi un/vai vista

Iesāpoties vēderam, nesteidzies apēst tos visus uzreiz – katrs produkts palīdzēs arī atsevišķi. To sastāvā ir triptofāns – aminoskābe, kas palīdz smadzenēm izstrādāt satraukumu mazinošo labsajūtas hormonu –serotonīnu.

 

Saspringums jūtams pēdās

Tas liecina: Tu esi pārgurusi

Tev ir bijusi ļoti aizņemta diena – ar svarīgu termiņu ievērošanu, sapulcēm, biznesa pusdienām. Ap sešiem vakarā tev šķiet, ka knapi velc kājas. Eksperti apgalvo – šo izraisa svars, ko tavas kājas izjūt visas dienas garumā.

* Ātrs risinājums: Karsta vanna… un kājas uz tās malas.

Pēdās atrodas ļoti daudz ar pārējo ķermeni savienotu nervu galu, tāpēc iegremdēšanās siltā vannā sūtīs tām atslābinošus signālus. Turklāt, paceļot kājas augšup, tajās samazināsies spiediens – tas ziņos smadzenēm, ka pienācis laiks atpūsties.

 

Avoti: Uroloģe Dženifera Bermane no Losandželosas; medicīnas doktore, sieviešu veselības speciāliste un TV programmas CBS This Morning eksperte Hollija Filipsa no Ņujorkas; grāmatas Feed Your Face: Younger, Smoother Skin and a Beautiful Body in 28 Delicious Days (St. Martin’s Griffin, 2011) autore, medicīnas doktore Džesika Vū.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.