1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Ceļvedis ziemas prieku baudīšanai

 

Pēc kārtīgi nostrādātām darba dienām dodies ārā – izvēdināt galvu un izbaudīt ziemas priekus. Lai atpūstos pilnībā, pareizā recepte būs aktīva nedēļas nogale svaigā gaisā. Cosmo piedāvā 11 dažādus ziemas prieku scenārijus. Lasi un iedvesmojies!

 

1. Pārgājiens dabā

Visvienkāršākā aktivitāte, kuru nedēļas nogalē izbaudīt kopā ar mīļoto, ir gara pastaiga. Neļauj aukstajam laikam tevi nobiedēt! Parūpējies par piemērotu apģērbu un apaviem, neaizmirsti uzlādēt mobilo telefonu un paņem līdzi termosu ar siltu tēju. Jaukas vietas ziemīgai pastaigai ir Līgatnes dabas parks, Siguldas apkārtne un Tērvete. Ieskaties internetā, izplāno maršrutu un sagatavo karti. Ssākumā dodies īsākā pārgājienā, piemēram, līdz 5 kilometriem. Kad šī distance būs pievarēta, varēsiet izlemt, vai apmest vēl kādu loku vai labāk pasēdēt kafejnīcā. 

2. Dodies izjādē!

Ja esi dabas mīļotāja, tev patiks pavadīt dienu kopā ar dzīvniekiem. Arī tad, ja vēl nekad neesi jājusi ar zirgu, šis būs lielisks un neaizmirstams piedzīvojums. Latvijā ir vairāk nekā simts vietu, kur doties izjādē instruktora pavadībā. Atliek vien izvēlēties, uz kuru pusi doties, un internetā izvēlēties maršrutam piemērotāko zirgaudzētavu. Mums ļoti patīk Bīriņu pils stallis un Mārupes saimniecība Zirgzandales. Turklāt sniegotās dienās Bīriņu pilī ir pieejams arī izbrauciens kamanās. Vairāk informācijas atradīsi www.zirgzandales.lv un www.birinupils.lv.

3. Izslēpojies no sirds!

Pat tad, ja neiztrūkstoša tavu ziemas brīvdienu sastāvdaļa ir kalnu slēpošana vai snovošana, neaizmirstamas sajūtas spēj sniegt arī distanču slēpes. Dodies uz kādu no distanču slēpošanas trasēm un izbaudi lēnu šļūkāšanu klasiskajā solī vai arī ātrāku, sportiskāku pārvietošanos (ja esi lietpratēja). Piemēram, Priekuļu un Ogres trases vijas pa skaistu mežu, un tur ir iespējams iznomāt arī ekipējumu. Priekuļu trase ir apgaismota līdz pat pulksten 20:00, turklāt tajā iespējams sastapt daudz simpātisku profesionālu slēpotāju un biatlonistu! Ieskaties www.cesis.lv/olimpiskaiscentrs un www.nesedimajas.lv.

4. Izbrauc suņu pajūgā

Ātrums, jautrība un adrenalīns – tā trīs vārdos varētu raksturot izbraucienu suņu pajūgā. Brīnišķīgie haskiju šķirnes suņi un skaistā apkārtne sniegs tik lielu pozitīvās enerģijas lādiņu, ka labais noskaņojums saglabāsies vairākas dienas. Ja vēlēsies, varēsi ņemt grožus savās rokās un kārtīgi izvizināt savu lielisko vīrieti. Šis izbrauciens nav lēts prieks, taču pavisam noteikti – neaizmirstams piedzīvojums. Izrādās, tā ir vesela zinātne – katram sunim pajūgā ir sava loma un amats. Ja būsi ieinteresēta, saimnieki tev par šo sporta veidu noteikti pastāstīs vairāk. Tikai pirms došanās ceļā pārliecinies, vai esi attiecīgi saģērbusies. Vispiemērotākais būs slēpošanas kostīms un silti ziemas zābaki. Plašāku informāciju atradīsi interneta lapās www.husky.forsteri.lv un www.leiputrija.com/atputas-iespejas. Ņem vērā, arī šī atpūtas iespēja būs pieejama tikai tad, ja ziema mūs lutinās ar pamatīgu siega kārtu.

5. Iekaro virsotnes

Kurš teicis – lai kāptu kalnos, jābrauc tālu? Nākamajā nedēļas nogalē kopā ar mīļoto dodies iekarot Latvijas un Igaunijas augstākās virsotnes. Kad būsiet uzkāpuši Gaiziņā un romantiski pārnakšņojuši kādā viesu namā, brauciet uz Igauniju. Šis ir īstais laiks, lai vīrietim palūgtu: “Aizved mani uz Munameģi!” Igaunijas augstākais kalns atrodas pavisam netālu no Alūksnes, aiz Veclaicenes robežpunkta. Starp citu, netālu no Lielā Munameģa ir aizsargājamā Piusas smilšakmens alu dabas teritorija. Tajā ir daudz alu, kas pazemē veido sarežģītu sistēmu. Tās patiešām ir vērts aplūkot, jo alās ziemo lielākā zināmā sikspārņu kolonija Austrumeiropā. Lai apmeklētu alas, piesakies tūrisma centrā, tajā iespējams saņemt arī gida pakalpojumus. Vairāk informācijas par atpūtu kaimiņvalstī atradīsi interneta lapā www.visitestonia.com. Ieskaties arī www.gaizins.lv!

6. Iepazīsti Tartu

Igaunijas pilsēta Tartu ir plaši pazīstama ne tikai ar universitāti un vecpilsētu, bet arī ar ļoti apmeklētiem ziemas sporta pasākumiem. Reizi gadā netālu no pilsētas notiek klasiskā stila slēpošanas maratons. 2014. gadā – 16. februārī. Tartu maratonu ir ļoti interesanti vērot no malas. Jo īpaši tāpēc, ka noslēpot 63 kilometru garu distanci nav joka lieta. Vairāk par šo pasākumu uzzināsi interneta adresē www.tartumaraton.ee. Kad būsi beigusi just līdzi slēpotājiem, dodies uz Tähtvere izklaides centru. Tas apmeklētājiem ir pieejams arī ziemā, un tev noteikti patiks slidotava, kas atrodas pie pašas parka arēnas. www.arena.ee

7. Izpēti Lietuvu

Ja esi gatava doties tālākā ceļā, izplāno interesantu ekskursiju pa kaimiņzemi Lietuvu. Izkārto darbā brīvu piektdienu un izbaudi interesantas garās brīvdienas. Pavisam netālu no Baltkrievijas un Polijas robežas atrodas Lietuvas pilsēta Druskininki, kas ir slavena ar savu ziemas kompleksu Snow Arena. Tas ir vienīgais zem jumta esošais sniega kalns Baltijas valstīs, turklāt atvērts augu gadu. Te iespējams slēpot, snovot, apmeklēt restorānus un labi atpūsties. Plašāku informāciju par piedāvātajām atpūtas iespējām, cenām un darba laikiem uzzināsi kompleksa interneta lapā www.snowarena.lt. Ja atpakaļceļā sanāk, noteikti iegriezies Klaipēdā – ziemā tur ir skaisti! 

8. Pārbaudi drosmi!

Ja arī tu kādreiz esi jutusi līdzi mūsu sportistu sasniegumiem Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, tad noteikti zini, ka šis sporta veids nav domāts bailīgajiem. Ātra traukšanās lejup pa trasi un 16 virāžas garantē kārtīgu adrenalīna pieplūdumu. Ja gribi to izbaudīt uz savas ādas un esi pārliecināta, ka nenobīsies, aicini draugus uz Siguldas kamaniņu trasi. Tur tu varēsi izvēlēties, kādās kamanās labāk sēsties – ziemas vučko vai ziemas bobā. Abi nobraucieni tev sniegs asas izjūtas un garantēs draugu apbrīnu uz ilgu laiku. Ieskaties tourism.sigulda.lv!

9. Iemācies vadīt sniega motociklu

Iespējams, tas nebūs tik satraucoši kā traukšanās lejup pa kamaniņu trasi, taču arī sniega motocikla vadīšana ir aizraujošs piedzīvojums. Ja pati baidies sēsties pie stūres, palūdz, lai spēkratu vada tavs vīrietis vai uztici to profesionālim. Vietu, kur Latvijā iespējams izīrēt sniega motociklus, ir ļoti daudz. Mums šis ziemas safari brauciens patika Vecpiebalgas novada viesu namā Andrēni K. Starp citu, tur ir iespējams vizināties pūslī aiz sniega motocikla vai braukt ar kalnu slēpēm. 

10. Savaldi kamieli!

Netālu no Cēsīm atrodas viesu nams Rakši, kurā izveidots privātais zooloģiskais dārzs. Ja nolem braukt uz to pusi, noteikti izmanto iespēju doties izjādē ar kamieli un saņemt šo piedzīvojumu apliecinošu sertifikātu. Turpat tu varēsi doties pastaigā ar lamām un aplūkot skaisto Gaujas apkārtni. Nešaubāmies, ka tavu sirdi atkausēs arī citi dzīvnieki – alpakas un gvanako. Nebaidies izvaicāt dzīvnieku kopējus – viņi pastāstīs ne vienu vien interesantu stāstu! Informāciju par šo vietu meklē www.hotelraksi.lv. Savukārt, ja brauc uz Liepājas pusi, iegriezies Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē – Kalvenes zoo Cīruļi.

11. Atgūsti spēkus pirtī un siltā kublā!

Pēc aktīvas svaigā gaisā pavadītas dienas tev noteikti patiks ar draugiem atpūsties pirtī vai pasēdēt karstā ūdens baļļā. Pat ja došanās ārā vienā peldkostīmā tev šķiet visai ekstrēma, mēs apsolām – kad būsi iekāpusi siltajā kublā, sapratīsi, ka tas patiešām ir forši. Turklāt īpašu baudījumu sniedz apziņa, ka pēc pirts iespējams ielēkt nevis stindzinoši aukstā, bet patīkami siltā ūdenī. Protams, Latvijā pirtis un karstā ūdens kubli ir lielā izvēlē. Iedvesmai vari ieskatīties www.pirtssaulgozi.lv vai www.gungas.lv.

Teksts: Anda Bīriņa.

Raksts publicēts 2013. gada janvāra Cosmopolitan žurnālā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.