1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Seši pārtikas produkti, uz kuriem naudu nevajadzētu taupīt

 

Runā, ka „skopais maksā divreiz” un ka „par kvalitāti un drošību ir jāmaksā”. Mēs gribētu tam ticēt, kad runa ir par pārtikas produktiem. Tie tomēr nonāk mūsu organismā un atstāj uz to lielāku vai mazāku iespaidu. Portāls „Lifehacker” piedāvā sešus pārtikas produktus, uz kuriem naudu taupīt nevajadzētu.

Deserti un konditorejas izstrādājumi

Ja tu vismaz reizi esi mēģinājusi pati pagatavot torti, tad noteikti zini, ka tas nemaz nav lēti. Milti un cukurs ir diezgan plaši un dažādās cenās pieejami produkti, bet sviests, saldais krējums, ogas, maskarpones siers gan var maksāt dārgi.

Kad deserts ir lēts, tas liek aizdomāties. Nav izslēgts, ka sastāvdaļas tiek aizvietotas ar lētākām, un tas ietekmē gala produkta garšu un izskatu.

Šokolāde

Rūgtā šokolāde ir veselīga un vērtīga: tā stimulē endorfīnu izdalīšanos, uzlabo omu, pozitīvi ietekmē ādas stāvokli, novērš sirds un asinsvadu saslimšanas, palīdz cīņā ar diabētu, stiprina imunitāti utt. Taču šīs īpašības piemīt tikai kvalitatīvam produktam, kurā ir liels kakao saturs.

Lēto šokolādes tāfelīti veikalā labāk noliec atpakaļ. Tās izgatavošanai kakao masa tiek iemainīta pret augu eļļām un kakao pulveri. No tāda produkta organismam nav nekāda labuma.

Pusfabrikāti

Uzskatīt visus pusfabrikātus par sliktiem būtu nepareizi, taču cenai uzmanība būtu jāpievērš.

Piemēram, ja vistas kotlete maksā lētāk, nekā pati vista, tas nozīmē, ka ražotājs kotletei ir pievienojis kaut kādas sastāvdaļas. Tiesa, arī dārgie pusfabrikāti nav pasargāti no papildus sastāvdaļām, tāpēc jāpēta ir ne tikai cena, bet arī etiķete.

Nesezonas augļi un dārzeņi

Zema cena ne vienmēr nozīmē sliktu produkta kvalitāti. Varbūt lielveikalam noliktavā jāatbrīvo vieta, tāpēc uzliek produktam atlaidi – lai ātrāk tiktu no tā vaļā.

Taču aizdomāties tāpat vajadzētu. Diez vai būs laba doma pirkt „vietējās zemenes par zemu cenu” aprīlī. Pirmkārt, diez vai tās būs vietējās, otrkārt, tās var būt pilnas ar ķīmiju. Loģisko domāšanu izslēgt nevajadzētu. Padomā, kādēļ pārdevējs uzliek šādu cenu.

Biezpiens

Šis ir veselīgs produkts, kurā ir liels olbaltumvielu daudzums. Taču, lai padarītu produktu lētāku, ražotāji var pievienot biezpienam nevajadzīgas vielas, piemēram, cieti vai palmu eļļu. Protams, šīs sastāvdaļas var būt arī dārgā biezpienā, taču iespējas sastapt tos lētā produktā ir krietni lielākas. Atkal, visa uzmanība ir jāpievērš etiķetei un sastāvam.

Siers

Lai izgatavotu kilogramu siera, ir nepieciešami vidēji 10 litri piena un dažādas papildsastāvdaļas (atkarīgs no siera veida), tāpēc labu sieru pa lētu naudu nenopirksi.

Lētie sieri, atkal, satur augu eļļas un cieti. Tas, savukārt, pārvērš sieru par siera produktu, par ko ražotājam būtu jāinformē patērētājs ar etiķetes palīdzību.

Labā sierā ir daudz olbaltumvielu, fosfora un kalcija, bet lētā analogā tā nebūs.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.