1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Produkti, kuri atbrīvo no vēdera aizcietējumiem!

 

Vēdera aizcietējums ir nepatīkama problēma, ar kuru brīžiem jāsaskaras katram no mums. Visbiežāk šīs problēmas pastiprinās kļūstot vecākai, bet kā sev palīdzēt? Ja šīs problēmas risināšanā nedod priekšroku medikamentiem, tad ir arī cits risinājums. Lūk, 10 ēdieni, kuri tev var palīdzēt!

1.Žāvētas plūmes

Žāvētas plūmes ir fantastisks līdzeklis cīņā pret aizcietējumiem. Pateicoties augstas šķiedras saturam tās palīdz zarnām, palielinot ūdens saturu izkārnījumos, vienlaikus uzlabojot svaru caur taukskābēm. Žāvētas plūmes arī satur īpašus fenola savienojumus, cukura spirtu, ko sauc par sorbītu un, kas veicina kuņģa zarnu trakta darbību.

Plūmes ne tikai rada vieglu caurejas efektu, bet arī stimulē labo baktēriju ražošanu. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri patērē tikai 10 plūmes dienā (aptuveni 100g) nemokās ar aizcietējumiem. Ja vēlies, tad vari dzert arī plūmju sulu.

2.Kviešu maize un makaronu izstrādājumi

Visi kviešu produkti ir lielisks risinājums labākai vēdera izejai. Tas neattiecas tikai uz maizi. Kvieši produkti, piemēram, ir arī makaroni. Visiem kviešu pārtikas produktiem ir daudz nešķīstošās šķiedras, kas palīdz cīņā ar aizcietējumiem.

Ja pērkat kviešu maizi, tad labāk izvēlēties tādu, kurā būtu sēklas un rieksti, tie dos spēcīgāku efektu. Rudzu maize šajā ziņā ir īpaši noderīga. Tikai divas maizes šķēles satur 15% no ieteicamās dienas devas. Šāda maize noteikti darbojas daudz labāk par caurejas līdzekļiem, un tā būs vēl efektīvāka nekā kviešu maize.

3.Avenes un mellenes

Gan avenēm, gan mellenēm ir augsts ūdens saturs un daudz šķiedrvielu. Pateicoties augstam C vitamīna saturam ieteicams šīs ogas savā uzturā lietot regulāri – mazās devās katru dienu. Vislabāk ikdienā šīs ogas lietot, sajaucot tās ar kādu jogurtu.

4.Bumbieri un āboli

Ēdot šos divus augļus, varam apsolīt, ka būs manāmi uzlabojumi! Arī šie abi augļi satur daudz ūdens un lielu šķiedrvielu daudzumu, kas dabiski palīdz zarnu traktu darbībai, un tajos ir daudz noderīgu zarnu veselības komponentu.

Vienu no ābolos esošajām šķiedrām sauc par pektīnu, kas palielina ūdens daudzumu izkārnījumos, padarot tos mīkstākus un smagākus, izmantojot taukskābes. Labākā ābolu šķirne cīņā pret aizcietējumiem ir Vecmāmiņas Smitas šķirne (Granny Smith variety).

5.Pākšaugi

Pākšaugi ir pārtikas grupa, kas sastāv no tādiem produktiem kā lēcas, pupiņas un zirņi. Tie ir bagātīgi ar daudz šķiedrvielām. Viena krūzīte ceptu pupiņu var saturēt gandrīz 80% no ieteicamās ikdienas šķiedrvielu uzņemšanas. Papildus bonuss pupiņām – tās bieži var iegādāties ļoti lēti.

6.Popkorns

Tu izlasīji pareizi! Pat popkorns (sāļais) pie filmas ir lielisks veids cīņā pret aizcietējumiem. Popkornā nav ļoti daudz kaloriju, ja tev jāizlemj starp popkornu vai čipsiem, tad noteikti dod priekšroku pirmajam variantam. Tikai pārliecinies, ka esi izvēlējusies sāļo popkornu bez sviesta!

7.Citrusaugļi

Apelsīni, mandarīni un greipfrūti satur daudz šķiedrvielu, īpaši pektīnu, kurš ir jau minētajos ābolos. Šis komponents, galvenokārt, atrodas mizā. Pateicoties tam, ka citrusa augļos ir daudz C vitamīnu, tie lieliski kalpos kā veselīga uzkoda.

Autors: Dieviete.lv

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.